App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Amning eller ersättning?

Hej allesammans! Väntar barn som kommer i januari. Planen från början var att amma tills 6 månader. Men nu har vi fått tag på hus (jätteglada!) Och det innebär tyvärr att sambon måste byta arbete. Detta innebär att föräldrapenning kommer stå för nästan all inkomst under en viss tid tills nytt kommer, och sambon ör inte så attraktiv på arbetsmarknaden. Vi står nu mellan valet om jag ska amma till 6 månader (med sämre ekonomi) eller om jag ska börja arbeta tidigare och komplettera med ersättning under arbetstid. Min fråga är nu: vad kostar det att amma per månad (man har ju behov av mer näring) och vad kostar ersättning per månad? Tack för svar, Sandra

2021-11-11
Zaradomin
Zaradomin
Bebis på 10 månader

Nu funkade inte ammningen för mig med båda barnen trots pumpning och ihärdigt ammande.. men hade det funkat hade jag ammat första månaderna trots sämre ekonomi. Hade tänkt att det finns annat att dra in på då istället eftersom det är så kort tid men det beror ju helt klart på ERA utgifter och inkomster.

Sen kan man ju alltid delamma och pumpa ut som tidigare nämts. Det behöver ju inte vara antingen ammning eller ersättning.

2021-11-19
Gumma141
Gumma141
Bebis på 14 månader

Om amningen går som det skall så självklart amma eller pumpa ut mjölk och mata med kopp/sked/flaska då det är lite mer ekonomiskt enligt mig.

Själv så flaskmatar jag heltid för medicinska skäl och verkligen önskar att jag kunde amma då jag missar den stunden med min flicka.
Men att flaskmata är inte heller fel då man knyter band med sin bebis oavsett.

Jag skulle känna ekonomin skulle ju vara bättre med att amma då en större portion med mat är väl inte lika dyrt som ersättning.

Om du skall ge ersättning halvtid så är det inte så dyrt, då det ej går åt lika mycket ersättning som på heltid.

Rekommenderar isåfall ersättning i pulverform som man blandar själv än färdigblandad för ekonomins skull.
Ha en termos med varm vatten och en flaska vatten med rumstemperatur (svalt vatten som man tidigare har kokat) och sedan blanda varm och svalt vatten till den rätta temperaturen. Sedan skakar flaskan med pulvret.
Lite jobb men man kommer in i det.

Sempers, babysemp sensipro ligger på ca 103-120kr beroende på vilken återförsäljare man vänder sig till.

Min flicka är nu 2 månader.
äter mellan 2-3h varje dag och dricker idag runt 140-180ml per tillfälle med pauser.
Dock är alla barn olika men det är ju så mycket som min flicka får i sig.

Det står på förpackningen hur mycket ersättning de ska få och fråga BVC hur mycket de ska få i sig för säkerhetsskull. Samt har jag ej erfarenhet från matning under halvtid.

Bebisar är väldigt duktiga på att visa när de är mätta :) (spottar ut flaskan)

Om du tidigare har arbetat innan föräldraledigheten med kollektivavtal, vänd dig till AFA-försäkringen för de extra 10% av F-penningen.

Samt om din man inte är så attraktiv i arbetsmarknaden, så finns det arbetsmarknadsutbildning som han kan gå på via arbetsförmedlingen med aktivitetsstöd via försäkringskassan :)

Rekommenderar det stort då det är större chans att komma tillbaka till arbetsmarknaden men detklart beror på helt vad arbetsmarknaden efterfrågar också.

2021-11-18
JKay
JKay
Gravid i vecka 19

Tips är ju att om din sambo har jobb nu, så ska denne såklart INTE säga upp sig utan ansöka om FL med.
Då har man anställningstryggheten och försäkringar genom jobbet.
Kan sambon inte pendla till jobbet, så är det ju bara att vara FL och hemma med er och söka jobb som en galning både före ni flyttar och under tiden som hen är FL.
Och söka ALLA jobb som bara finns, allt från timmar på olika ställen (affärer, restauranger, förskolor/skolor/äldreboende osv). Lämna in intresseansökan på allt inom rimlig pendling även om de inte söker personal, säga att man kan rycka in med kort varsel osv.

Sen kan du såklart också börja jobbar timmar eller deltid på ditt vanliga jobb om det funkar med pendlingen för dej.

Ersättning kostar en hundring för ett paket = ett par liter. Men du tjänar ju mer än 100 kr på att jobba! Så ni går säkert plus ändå på att du jobbar.

2021-11-12
solskensmamman
solskensmamman

Vilken bröstpump rekommenderar ni? Och vilka fryspåsar till? Om jag nu ska jobba så kommer jag jobba deltid och fl deltid. Jobbar mycket i bil från och till så en smidig att bara koppla på medans man tar en rast i bilen skulle vara bra. Helst som man slipper rengöra på en gång med och kan hälla i förvaringspåse. Sen är det ju inte säkert att amningen funkar men gör den det så vill man gärna.

2021-11-12
Zaradomin
Zaradomin
Bebis på 10 månader

Billigare med amning helt klart och lättare för att slippa hålla på att blanda och värma. Men tycker även att det med matning är så mycket mer än ekonomi. Är svårt att veta innan barnet kommer hur man kommer känna. Om amningen funkar bra kan det nog vara väldigt svårt att välja bort det. Såklart olika för alla men jag hade själv inte offrat min amning för något och hade ingen aning om hur viktigt det skulle vara för mig förrän han kom ut.

2021-11-12
KarroK
KarroK
Barn på 1 år och 10 månader

Det finns ingen möjlighet för mannen att pendla? och söka nytt jobb under tiden?

Drick mycket vatten och ät mat som hjälper till med mjölkproduktion, det finns massa recept på saker som inte kostar allt för mycket.
Investera i en bröstpump, det gör att sambon kan mata när du jobbar eller hjälpa till en kväll om du behöver "vila/sova ut". Kolla med ditt arbete vad de kan erbjuda - där jag jobbar har vi tex ett amningsrum! Behövde inte använda pga covid men ändå bra.


Ersättning kostar olika beroende på vad du använder och hur mycket bebis vill ha per gång, mindre men oftare i början. Köp pulver och inte färdigblandad, klart det är skönare så man slipper måtta men bekvämlighet kostar!
Köp en termos (om du inte redan har en) som hjälper med att hålla vatten varmt, koka extra och låt stå så kan ni "mixa" så ni får rätt temperatur snabbt. Ja det finns flaskvärmare etc men...allt kostar...

Vid 6 mån är bröstmjölk/ersättning ändå det "största" intaget av näring. Och vissa barn är inte intreserade av mat förrän året. Men det är klart att det finns alternativ - tex. från mån 4 gröt, 6 mån - mat/välling mm.


Lycka till :)

2021-11-12
Lillaline
Lillaline

Rent ekonomiskt är amning bättre. Du kan alltid pumpa och frysa in om du ska jobba. Du kan helamma, delamma eller ge ersättning. Näringen för barnet är bra i allt. Jag kände att man fick en annan närhet med barnet med amningen bara dock var min mjölkproduktion dålig, delammade första tre månaderna och gick sedan över helt till ersättning.

NAN 1 sensetive kostar 105 kr
NAN 1,2,3 osv 99 kr

Det går åt en del burkar kan jag ju säga men har svårt att ge ett exakt svar.

Det enda med amning som kanske blir jobbigt om du jobbar är om det spänner och läcker från brösten på jobbet. Alternativt kan du gå undan och pumpa.

2021-11-12
NewGurl
NewGurl
Barn på 1 år och 6 månader

Jag skulle säga att amning knappt kostar något alls. Visst behöver man lite mer näring, men man kan ju äta större portioner eller ett extra mellanmål så det är inte jättemycket extra det handlar om.
Sen kanske man behöver en bröstpump,nån flaska, amningsbh och amningsinlägg. Man kan köpa inlägg som är flergångs så allt detta kan vara engångskostnader.

Just ersättning kan jag inte uttala mig om hur dyrt det är, men vill man hålla nere kostnaderna går det ju att pumpa och ge bröstmjölk på flaska när pappan är hemma med barnet.

2021-11-11
elgaroZ
elgaroZ
Barn på 1 år och 10 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-11-11
Sofieeva
Sofieeva
Barn på 1 år och 10 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-11-11
Sofieeva
Sofieeva
Barn på 1 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...