App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vill inte amma

Hej, någon här som valt att inte amma när de fått sin bebis? Är förstföderska, och fick min son för 4 dagar sen idag, inatt började jag läcka mjölk (antar råmjölk), och nu mot kvällen har mina bröst blivit stenhårda som att det är stenar i båda. Undrar mest hur länge jag måste ”hålla ut” innan mina bröst blir normala igen och vad jag kan göra för att det inte ska göra ont? Jag vill inte amma pga personliga skäl och tycker det är jättejobbigt att de börjar fyllas med mjölk nu.

2021-11-06
AliciaBe
AliciaBe
Gravid i vecka 23

Juste! Hade tight sport-bh med!

2021-11-10
Lollooo
Lollooo
Bebis på 14 månader

Med mitt andra barn som föddes i september valde jag att inte amma alls. Ammade första sonen i 2 månader men det funkade inte alls. Mjölkstockningen med andra barnet var inte lika jobbig som mer första, då jag hade haft produktionen igång. Tog 3-4 dagar. Hade värmekudde på, duschade varmt och åt Ipren. Sen försvann det. Sen började brösten läcka lite mjölk, men det slutade också sen 🤣 Lycka till!

2021-11-10
Lollooo
Lollooo
Bebis på 14 månader

Hej!
Jag var osäker på amningen när jag fick min bebbe vid årsskiftet 20/21. När han väl var ute krånglade det bara med amningen och han fick inte i sig tillräckligt. Han fick ersättning från dag 3 och jag insåg ganska snabbt att amning inte var något för oss. Jag blev bara avundsjuk på min sambo som hade så mysiga matstunder med vår bebis och jag själv satt bara och kämpade och traglade och när det inte fungerade så blev det evigheters pumpande. Jag kände mig så ledsen hela tiden tills en dag när jag helt plötsligt var glad igen. Då påpekade min sambo att jag inte hade försökt amma på hela dagen utan vi hade endast kört med ersättning. Där och då bestämde jag mig helt och hållet att nu får det vara nog, ingen amning för oss! Det är det bästa beslutet jag tagit och jag har inte tyckt att det varit jobbigt med att göra i ordning flaskor över huvud taget. Bebis växer så det knakar och han har alltid varit mätt och glad (typ haha han ör ju ändå bebis)!

Jag fick mjölkstockning i början och då blev jag lite nojig över att sluta "cold turkey" men jag pratade då med en jättebra amningsmottagning i Sollentuna som verkligen lyssnade på mig och respekterade mitt beslut att inte amma. Där tipsade man mig om att ifall brösten blev för spända och fyllda så kunde jag handpumpa/massera ut mjölken i en skål med vatten (alltså att man har bröstet under vatten och pumpar). Tydligen så tolkar inte brösten det som stimulering då och det produceras alltså inte mer mjölk trots att du pumpat ur. För mig var det räddningen för om jag inte gjorde det så läckte mjölken ur i stället och det är ju inte så kul. Min mjölk försvann efter ca 2-3 veckor på det sättet, tror jag gjorde det 2-3 gånger per dygn första dagarna och sen 1 gång per dygn sista dagarna.

Lycka till!

2021-11-08
mimo
mimo
Barn på 1 år och 11 månader

Jag valde innan förlossningen att jag inte ville amma. De gjorde ont i en vecka/två veckor men jag hade sport bh dag som natt, rörde dem inte & duschade inte för varmt på brösten. efter två veckor var dem som vanligt! Håll ut 🧡

2021-11-08
Reebbeeccaa
Reebbeeccaa
Gravid i vecka 28

Nu ammande ja i 6 veckor, men en vän till mig tog beslutet att inte amma. Hon fick en tablett eller något sånt för att mjölkproduktionen inte skulle sätta igång.

När ja skulle sluta pga smärta o mjölkstockning hela tiden, så fick ja tipset att hålla de varma men att också använda en tajt sport-bh, alternativt 2 om det går. Dock behövde jag tömma när de blev alldeles för fyllda men inte stimulera brösten.
Efter 2 veckor fanns ingenting kvar.

Så håll ut, håll de varma för att inte få mjölkstockning, ha sport bh så försvinner det snart :)

2021-11-07
Sofieeva
Sofieeva
Barn på 1 år och 10 månader

Ammade inte alls, det kom ingen mjölk så efter fem dagar gav jag upp. Funkade jättebra med ersättning och ångrar det inte alls! Fick panik när brösten växte sådär efter ett par dagar men använde också mjuk sportbehå och duschade varmt och efter några dagar gav det sig. Det gör ont, men det kommer gå över. Heja dig!

2021-11-06
kariinnilsson
kariinnilsson

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-11-06
Lillaline
Lillaline

Tyckte också det var jobbigt i början men det blir mycket bättre(!) efter ett tag när kroppen vant sig. Tog väl en två-tre veckor för mig att 100% komma in i rytmen. Hårda/knöliga/ömma bröst är typiskt alldeles där i början när kroppen försöker få igång amningen men inte riktigt fattar vad den håller på med än, ofta överkompenserar den så att det blir alldeles för mycket, sen kan det bli lite för lite och till slut stabiliserar det sig på en bra nivå.

Är glad att jag höll ut för det är ju himla praktiskt när det funkar (maten är alltid med, inget krångel med flaskor, uppmätning, uppvärmning, sterilisering osv.) men samtidigt ska du ju inte plåga dig igenom det om det känns ohållbart. Prata med vården och känn efter själv var gränsen går 💕

2021-11-06
midvinter
midvinter
Bebis på 9 månader

Hej!
Jag körde mjuk sport-bh dygnet runt för att inte ”stimulera”. Åt Alvedon och Ipren.
Fick tips om varmvattenbad åt brösten så det skulle läcka ut lite och lindra, funkade väl okej, värt att prova?
Duschade även varmt och masserade brösten för att få bort knölarna. Vetekudde var skönt. Jag pumpade ur lite och trappade ner det (hade ammat några dagar), men vet inte hur du ska göra..Tog en vecka ungefär innan det värsta släppte. Läckte mjölk nån månad till och från, sen blev de ”lugna” igen :)
Hoppas det går över snart!

2021-11-06
MammaMillan21
MammaMillan21
Bebis på 15 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...