App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

1 av 4 på kromosomavvikelse

Fick precis en chock av samtalet som sa att KUB kom tillbaka med 1 av 4 på sannorlikhet för kromosomavvikelser. Är 25 år och i v13+2 när kub togs i måndags. Andra barnet.Hon jag pratade med skulle ringa tillbaka och ”förhoppningsvis” ordna så jag får en tid för fostervattenprov (som jag bad om) på måndag. Jag har ren panik, det är så lång bort och jag vet inte vart jag ska ta vägen. Finns det någon som fått samma svar på kub med sedan fått ett annat på fostervattenprov/moderkaksprov? Är 1 av 4 = att det antagligen är avvikelser? Någon som fått ett svar på proverna som sedan inte visade sig stämma när barnet väl blivit fött? Har sedan innan bestämt att avsluta graviditeten om det skulle visa avvikelser men hur inställd på att det kommer behöva göras ska man vara? Får man bli sövd vid en sådan abort och kan man bli sjukskriven pga hjärtesorg efteråt? Jag vet inte hur jag ska kunna vänta till på måndag att få svar.

2021-10-27
Jagärenmamma
Jagärenmamma
Barn på 2 år och 8 månader

Det är ju ändå 75% chans att barnet är utan kromosomfel, så vänta och se vad som händer.
För oss hade det varit skillnad om det var trisomi13 eller trisomi18 vilka båda leder till döden och barnet lider under den korta tid det lever eller om det "bara" varit Down syndrom (trisomi 21).
Men det viktigaste är väl att ni bestämt vad ni ska göra med informationen.
Har vänner med barn som har DS och de lever bra liv med mycket glädje och kärlek. En del av dem tog fostervattenprov för att säkert veta att det var DS och kunna förbereda sig mentalt, börja gå kurser och läsa in sig på DS samt bli kopplade till habiliteringen och liknande redan tidigt. De tog alltså inte fostervattenprov för att göra abort, utan för att faktiskt veta och ha en handlingsplan som de gjort tillsammans med specialister på DS.

Hur ni än bestämmer er så kommer det vara en lättnad att ha bestämt er för vad ni ska göra om FVP visar på kromosomavvikelse. Nu kan ni diskutera utan att veta om det faktiskt är något fel, så ni kan prata mer fritt än om man vet exakt vad som är fel.

2021-10-27
solskensmamman
solskensmamman

Jag har inte gått igenom samma, men förstår ditt lidande. Vi fick veta att vi eventuellt hade ett hjärtfel på våran #2, men vid ytterligare kontroll visade det sig vara ofarligt. Vad gäller abort så tror jag inte att man sövs... Men du kan bli sjukskriven efteråt om du mår dåligt psykiskt. Det är väldigt mycket vanligare än man tror, och Försäkringskassan brukar ha förståelse för en sådan typ av sjukdom.

2021-10-27
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 27
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...