App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Förlossningen.

Jag är 36 år och väntar mitt första barn, är lite nojig över förlossningen att något ska gå fel och få förlossningsskador. Funderar på kejsarsnitt men vet att det är svårt att få bara så där och det behövs mkt för att få det! Ska prata med barnmorskan igen nästa gång. Har någon här erfarenhet av kejsarsnitt, fördelar och nackdelar?hur svårt att få detta?hur det va efter operationen, några men eller inte?Och andra som har gjort vaginalt. Tacksam för svar!

2021-10-19
Kimkim2022
Kimkim2022
Gravid i vecka 32

Jag har fött två barn med kejsarsnitt. Första pga odiagnostiserat säte, blev beslutat två dagar före att snitt skulle ske. Andra fick jag beviljat i v26 om planerat snitt då jag fått förlossningsrädsla efter första snittet.
Jag ångrar inte att jag snittat öht. Fick blodförtunnande första dygnet sen har jag varit utan det helt. Andra är född för två veckor sedan och jag märker inte av snittet alls, har inte ont eller så, gick direkt efter bedövningen släppt och har inte haft problem med någonting alls, ja det var svårt att ta sig upp ur sängen första dagarna såklart. Det finns aurorabarnmorska som du kan be om att få prata med, för att få hjälp med dina funderingar och rädslor, prata med din barnmorska så hjälper dom dig vidare.

2021-10-27
Zarahwi
Zarahwi
Bebis på 1 månader

För att förebygga förlossningsskador är det bästa tipset jag kan ge att inte ha bråttom i krystfasen. Lita på att barnmorskan kan guida dig rätt, och försök sakta ner när de ber dig sakta ner.

2021-10-27
Suspish
Suspish
Bebis på 1 månader

Jag har fött 2 barn vaginalt, utan medicinsk smärtlindring. Ej självvalt, men jag hade snabba förlossningar så därför hanns ingen EDA med. Den smärtlindring jag hade var värme mot rygg och perineum.

För mig var tre aspekter avgörande för hur jag upplevde förlossningen:
1. Andning. Jag tittade på Bridget Teylers YouTube-kanal för tips.
2. En förlossningspartner jag litade på till 100%. Min man är så otroligt lugn, och han fick mig att känna mig så lugn det var möjligt under förlossningen.
3. Bra kommunikation med barnmorska och undersköterska. När personalen får en att känna sig trygg gör det jättestor skillnad. De ger stöd och får en att känna att man kan ta sig igenom smärta och eventuell rädsla.

2021-10-27
Suspish
Suspish
Bebis på 1 månader

Jag födde för en månad sen mitt första barn med Kejsarsnitt, men det var inte planerat utan det blev ett akutkejsarsnitt. Så innan förlossningen så hade jag som du många funderingar kommer jag klara av smärtan osv. Men jag lyssnade på föda utan rädsla flera gånger faktiskt och det jag tog med mig var att ha en mental styrka. Tänka positivt och att ta en värk i taget, det gick väldigt bra. Nu blev det inte så att jag födde vaginalt, men såhär efteråt så känner jag mig väldigt peppad på att få en ”revansch” att kunna få möjligheten att föda vaginalt. För mig gick allt väldigt bra med att föda med kejsarsnitt.

Jag hade ont i några dagar o gick på smärtstillande. Men jag kände mig väldigt pigg o igång efter 5 dagar. Så vad det än blir för dig så kan jag säga att det kommer gå riktigt bra! Man känner sånn mental power efter en förlossning tycker jag och det gör man nog hur det än slutar att man fött vaginalt eller kejsarsnitt! 😁💪🏼

2021-10-26
Hannah2020
Hannah2020
Bebis på 2 månader

Har fött 3 barn vaginalt & 3 barn med KS. Personligen skulle jag hellre föda vaginalt, då jag upplevt både förlossning & återhämtning mycket lättare då.
Har känt mig som ett överkört djur efter Kejsarsnitten, svårt att röra mig, får inte lyfta, sprutor mot blodproppar man får ta i flera dagar. Vid mina vaginala förlossningar har jag inte haft några komplikationer, kunde komma upp & gå/duscha efter bara 40 min.
Tycker också det var lättare att få igång amningen efter mina vaginala förlossningar.
Det är så lätt att tro att KS är det "lättare" sättet att föda, för mig var det tvärtom.
Jag är en sån som helst föder själv, tycker jag har mer kontroll då 😊.

2021-10-20
No 6
No 6
Gravid i vecka 15

Gjorde planerat kejsarsnitt.
Började prata om det i vecka 24 och fick då prata med specialistmödravården runt vecka 30 och hade två samtal, fick beviljat en vecka innan snittet.

Det var känslomässigt utmattande och stressande för mig men det släppte när jag väl fick det beviljat.

Op och snitt gick bra men självklart var jag nervös och det var obehagligt.

Återhämtning för mig gick relativt bra, visst hade jag värk men riktigt ont bara första tre dagarna. Började promenera efter en vecka och kunde promenera en timme efter 2 veckor men det ömmade nog första tre veckorna. Jobbigast var att lägga sig ner och resa sig upp.

Fick bara uvi annars inga komplikationer.

Du får räkna med en längre återhämtning vid ks än vaginalt. Smärta och värk efter är helt individuellt.

2021-10-20
NewGurl
NewGurl
Bebis på 6 månader

Jag läste mycket om andningen och olika sätt att lindra smärtan. Jag har bara fött vaginalt och använt lustgas. Med första och tredje barnet badade jag en del innan för att lindra smärtan.

Jag sydde 1-2 stygn efter första förlossningen och det läkte bra. Jag kände att jag hade en väldigt rutinerad barnmorska så jag kunde vara trygg.

Jag hade öppnat mig ganska mycket redan innan jag kom till förlossningen så det var ett lagomsnabbt förlopp. Tog ca 5 timmar efter att vi åkt in innan han var i min famn.

Jag var ganska trött efteråt men det är ju ett stort arbete man gör. Om man klarar av en vaginal förlossning så tror jag nog att det är bättre än ett snitt eftersom snittet är en ganska stor operation.

Men läs böcker och prata ihop dig med din partner så att hen vet hur du vill ha det. hur mycket smärtlindring, när m.m.

2021-10-20
ma78
ma78
Barn på 3 år och 11 månader

Födde min första vaginalt. Blev igångsatt, sydde några få stygn men fick en slemhinna som hamnade lite utanför så hade lite små ont (tänkte att det är väl normalt efter en sådan stor grej som att föda) så den brändes bort under efterkontroll och gjorde inte ens ont och sedan försvan värken. 😊

Jag var inte en av dom som hoppade upp ur sängen efter några timmar, tog några veckor som jag kände att jag fick upp farten i gången. Jag hade dock foglossning tidigt i graviditeten och blev värre i mitten och framåt så tänker att det var avgörande för gångstilen för jag var inte rörligt aktiv de sista 2 månaderna.

Ett tips så lyssnade jag på förlossningspodden innan. Den görs inte längre tror jag men du kan nog hitta avsnitten fortfarande. Där får man så många versioner på förlossningar, känslor, tankar mm hjälper en med olika perspektiv.
En bra app för meditation hjälpte mig att sova de korta stunderna mellan värkarna i slutet. :) somnade så fort jag satte på den innan förlossningen i slutet av graviditeten så kroppen hade lärt sig 😅 Jag har annars svårt att komma till ro.

2021-10-19
mimmisan88
mimmisan88
Gravid i vecka 29

Jag födde mitt första barn vaginalt. Jag var rädd för att spricka, men precis som någon annan redan skrivit så läste jag Föda utan rädsla och bad om finskt grepp. Finns ingen barnmorska som kan finskt grepp, så be sekundärt att de ska skydda ditt underliv med värme. Värme är smärtlindrande och hjälper kroppen att töja utan att spricka alltför mycket.

Jag behövde sy ett stygn inne i slidväggen, men i övrigt brast jag inte alls. Jag var uppe på benen och inne i duschen redan 45 minuter efter min förlossning. Jag säger inte att alla har det så lätt - men det KAN va så lätt.

Rekommenderar även att prata med din partner, om du har en sådan. Jag och min man pratade otroligt mycket, jag fick honom att läsa böcker och jag fick honom att läsa på, se filmer och inhämta information kring hur han på bästa sätt skulle kunna stötta mig. För oftast tror jag rädslan blir större, om man känner sig ensam i situationen. Genom att ha någon som vet exakt hur du vill ha det, hur du vill ha hjälp och hur du kommunicerar med kroppen i en pressad situation, så är rädslan inte lika stor för någonting alls.

Att föda vaginalt är det häftigaste jag har gjort. Jag ångrar inte att jag gjorde det och det är timmar jag alltid kommer känna mig imponerad över - för jag klarade det!

2021-10-19
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 26

Tack för svar! Jag läser boken föda utan rädsla och ska försöka träna mer på andningen. Och försöka träna på bäckenbotten träning vilket jag tycker är lite svårt att hitta..

2021-10-19
Kimkim2022
Kimkim2022
Gravid i vecka 32

Kan tillägga att jag inte har några men efter någon av mina förlossningar, bara ett ärr efter kejsarsnittet och ett ärr efter klippet under min vaginala förlossning :) jag håller dock fortfarande på att läka efter min vaginala förlossning då det bara är 8 veckor sedan.

2021-10-19
Marika A
Marika A
Bebis på 3 månader

Jag har gjort både ett kejsarsnitt och fött vaginalt. Mitt kejsarsnitt var planerat pga sätesbjudning, och jag är nöjd med hur allt gick till under snittet, dom är så proffsiga! Återhämtningen efter är dock mycket längre (för mig) än efter min vaginala födsel. Är jättenöjd med upplevelsen under min vaginala födsel, han dock inte få den smärtlindring jag ville ha då det gick så fort. Barnmorskan fick även göra ett klipp på mig, och det gjorde ju såklart ont efteråt. Dock var iallafall jag uppe på benen snabbare efter min vaginala födsel än efter snittet. Fördelarna med planerat snitt är ju att du vet när förlossningen blir, nackdelen är att återhämtningen är relativt lång. Det är ju trots allt ett stort ingrepp. Fördelen med vaginal födsel tycker jag är att man har ont under tiden man föder, men smärtan försvinner när barnet är ute (iallafall för mig). Det är klart att man har ont där nere efter en vaginal födsel, men det är inte alls på samma sätt som efter ett snitt, och återhämtningen var iallafall för mig mycket snabbare :)

2021-10-19
Marika A
Marika A
Bebis på 3 månader

Kände exakt som dig, vad födde dock vaginalt! Jag öva på andningen mycket och läste boken: föda utan rädsla ! Hjälpte mycket och idag är jag så glad att jag vågade ! Försökte tänka att alla andra klarar ju det och vården är superbra i Sverige! Be att få föda i finska greppet! Alltså att man ligger snett! Jag fick bara en liten bristning som läkte på 3 veckor ☺️

2021-10-19
Gravid anonym
Gravid anonym
Bebis på 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...