App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

När kommer talet?

Har en tjej som blir 18 månader i november och blir lite orolig ang framförallt hennes språkutveckling. Hon säger fortfarande inget riktigt ord, inte ens mamma och pappa. Jag läser för henne varje dag och tycker att jag pratar med henne en hel del också. Hon har heller inte börjat vinka, peka och lyssnar inte på sitt namn. Någon som känner igen sig? Vad kan era barn säga/göra runt halvåret?

2021-10-16
Anonym120
Anonym120
Barn på 1 år och 6 månader

Vår son på 19 månader kan säga mamma och pappa, märks att han försöker säga annat nu och blir frustrerad när det inte går. Han har ända sedan han varit bebis älskat Nicke nyfiken på tv och pratar väldigt mycket som den apan haha på BVC sa dom att de viktigaste är att dom låter inte att de blir rätt. De samlar på sig massor med ord i ordförrådet och när talet väl kommer så har det samlat på sig många ord :)

2021-10-18
2bebis
2bebis
Gravid i vecka 28

Finns det inte någon BVC besök runt 18 månaders ålder? Just språkutveckling kan gå väldigt olika för vissa barn men man ska även kolla på andra saker såsom leker barnet bara självständigt eller söker även kontakt med er t.ex. för att visa upp leksaker? Jag tycker ni borde ta upp allt det ni tycker inte stämmer med vad som förväntas i den ålder och fråga BVC när ni får kontrollbesök. Det skadar inte att fråga (så man kan bli lugnad) och de kommer nog fråga er om en del saker just då med för att kontrollera allt är som det ska.

Min dötter har varit lite mer framåt språkmässigt - som 18 månaders kunde hon säkert 30 ord eller mer och som 2,5 åring pratar hon med hela, långa meningar, kan sångtexter utantill etc men det största utvecklingen började hända plötsligt runt 20 månader, över bara 2 veckors ledighet hemma. Min systers son kunde bara säga några få ord och pratade mest babbel när han var 2,5 år men som 5 åring pratar han helt normalt - han var mycket mer rörelsefokuserad än min dötter som vid 2,5 år fortfarande inte fattar springcykel;). Systers andra barn, en tjej runt 18 månader pratar bara några få ord men hon kunde cykla på en trehjuling redan som 12 månaders så barnen kan rikta in sig på olika saker och då tar andra saker mer tid.

2021-10-17
Amana
Amana
Bebis på 1 månader

Min son blir också 18 månader i november. Han har sagt mamma en gång, men det är det enda 😅 Har en vän med en 19-månaders som säger titta. Inget annat... tror det är högst individuellt. Vår son har varit rätt snabb i kognition men inte talet. Om du är orolig kan du ta upp det med BVC kanske? Tror dock inte att du har något att oroa dig för 🙂

2021-10-17
Linea9
Linea9
Barn på 1 år och 6 månader

Alla barn är olika. Min dotter var väldigt snabb i talet, vid den åldern kunde hon förmedla få ord men vid 2 år så gick munnen i ett och gör fortfarande vid 4 år. Kompisarna är inte alls lika duktiga verbalt men de är betydligt snabbare på att utveckla andra färdigheter som inte min dotter har som gör mig stressad ibland. Fortsätt prata och läs böcker så kommer säkerligen allt samtidigt när det väl börjar. Det är lätt att stirra sig blind på vad andra kan men allt är individuellt och så är det även för oss vuxna. :)

2021-10-16
mimmisan88
mimmisan88
Gravid i vecka 29

Min äldste son var väldigt sen med talet och sa inte många ord innan han var 3 år. Han sa mamma eller pappa nån gång men det var mest babbel bara som mest bara mamma och pappa förstod.

Jag läste väldigt mycket för honom och pratade men han var bara sen helt enkelt.

Mina två tjejer som kom senare har varit snabbare så vet inte om det helt enkelt har att göra med att han var nr 1 och inte hade nåt syskon att ta efter.

2021-10-16
ma78
ma78
Barn på 3 år och 11 månader

Runt 18 månader menar jag såklart*

2021-10-16
Anonym120
Anonym120
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...