App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning, hjälp!

Hej Jag är beräknad 27 december. Jag har 8 semesterdagar kvar som jag kan använda innan jag går på föräldraledigt. Tips på hur jag ska lägga upp det i samband med föräldrapenningen? Eller spelar det någon roll när man tar ut föräldrapenning? dag innan röd dag/ helger, såna grejer? Hur långt innan bör man ansöka så man får pengarna i tid? Tack snälla för alla råd

2021-10-11
miam2021
miam2021
Gravid i vecka 32

Det enda som kan ta lite tid i början är att få en godkänd sgi, framförallt om du har oregelbunden inkomst. Annars är det inget som dröjer.
Sätt er innan och fundera ut hur många dagar ni vill spara och hur mycket ni kan klara er på, det är ju onödigt att slösa mer än man måste på dagarna. I vårt fall sparade vi mycket så jag kommer bara ta ut en dag i veckan medan min man jobbar. Han tjänar mer än mig så jag ger bort de flesta av mina dagar till honom så att vi kan vara hemma mycket tillsammans :-)
Alla familjer gör olika och har olika situation så det är bra att prata om det innan och inte när man sitter med en nyfödd bebis hehe.

2021-10-15
Ciccius
Ciccius
Bebis på 2 månader

Vi har vårt andra barn nu och vi tar ut 5 dagar i veckan, med det första tog vi ut 4 dagar i veckan men då får man snåla ordentligt för att det ska gå ihop sig. Och har du det inte otroligt gott ställt så skulle jag inte rekommendera att båda var hemma, om du inte väntar tvillingar såklart :). Variera istället dagarna, kanske ni kan dela upp dagar eller att en är hemma mån tis och byt efter ett halvår eller var helledig och byt efter ett halvår. Allt beror ju på var, hur och när man jobbar. Jag har i början varit hemma 4 dagar i veckan och nu är min man hemma 4 dagar. För våra jobb var det bäst för oss.
Om du tar ut 4 dagar i veckan tills barnet är till exempel 1,4 det är väl ungefär då dom brukar behöva få gå på förskola eller dagmamma eller liknande och träffa andra barn så har du fortfarande ganska många dagar kvar till att ta ut till kommande sommarlov, läslov, jullov m.m. Men räkna som sagt så att ni får kvar lite dagar till kommande år också

2021-10-15
Hyrgt
Hyrgt
Bebis på 5 månader

Jag hade graviditetspenning innan som kom i samband med att jag fick från jobbet 2 månader innan bf. Föräldrapenning ansökte jag om när jag kom hem från bb. Låg där en vecka. Pengarna kom utan problem. Så ta det lugnt,svaren från försäkringskassan kan ibland dröja men de kommer inte bli några problem ska du se :)

2021-10-12
40årmamma
40årmamma
Bebis på 7 månader

Ett tips är att läsa gamla trådar om föräldrapenning, där finns mycket att läsa om både uttag och upplägg. Sök både här och på familjeliv om du hänger där ibland.

Generella tips:

* Prata ihop er om hur länge ni skulle vilja vara föräldralediga och "räkna baklänges". Om ni tex vill att barnet är hemma heltid 18 månader och sen jobbar båda föräldrarna 80% under ett par år, så får man se hur lite/mycket dagar man har kvar att ta ut första året.

* När ni diskuterat hur ni skulle vilja göra så räknar ni på vad ni kan spara in på och hur lite pengar ni kan klara er på. Så har ni ramarna. Sen får ni se om ni har råd att vara hemma så länge som ni önskar.

* Det brukar vara bra om båda kan vara hemma heltid under 3-6 månader tillsammans i början, båda är ovana föräldrar, barnet ska komma igång med att äta, magen ska skötas, sömnen ska funka osv.
Om ni vill vara hemma tillsammans länge i början - hur gör ni för att klara det ekonomiskt? Klarar ni er på besparingar + 10 pappadagar eller behöver ni ta ut semester och föräldrapenning med? Räkna på det!

Det är lätt värt mycket att vara hemma tillsammans i början, så att allt kan komma igång och barnet kan knyta an till båda föräldrarna och ni har tid/ork för barnet och varandra.
Är det svårt ekonomiskt så brukar det gå att göra såhär:

Första 2 veckorna - mamman FL och pappan tar 10 pappadagar.
Nästa 5 veckor tar den enda semester och den andre tar ut föräldrapenning.
Nästa 5 veckor tar den andre semester och man byts av med föräldrapenningen med.
Då har ni varit hemma 12 veckor tillsammans och barnet börjar bli lite större och mycket har börjat gå på rutin.

* Under barnets första år måste man inte ta ut FP om man klarar sig ekonomiskt utan.

* Under barnets första år kan båda föräldrarna vara helt lediga tillsammans om man har råd med det.

* När barnet fyllt 1 år måste man ha inkomst 5 dagar/vecka för att inte "bli utförsäkrad" dvs förlora sin SGI.
Inkomst kan vara jobb, ta ut FP eller studera

* Håller man sig till dessa regler så spelar det inte så stor roll hur man tar ut FP.
De flesta brukar ta ut så få dagar som möjligt under första året för att kunna jobba deltid länge.

* Du kan maximalt ta ut 7 FP-dagar/vecka om du är helt ledig.Då får du ca 80 % av din vanliga lön om du tjänar under taket.
Så tag ut mellan 0 och 7 dagar/vecka under första året.

* Tar man ut 7 FP-dagar/vecka så räcker barnets dagar till lite mer än 1 års helt ledigt och sen inget deltidsjobb. Då måste barnet börja förskolan på helfart strax efter ettårsdagen.
Tar man ut 0 dagar under första året och sen 5 dagar/vecka under andra året, så har man ändå dagar kvar för att kunna jobba deltid ett tag. Även om barnet var 2 år när det började förskolan.
Så då förstår du säkert att det är väldigt viktigt att planera uttaget av dagarna eftersom det påverkar ert familjeliv och barnets uppväxt jättemycket.

Lycka till!

Ställ gärna fler frågor, när ni planerat lite mer själva.

Du bör ansöka ett par veckor/månader före du behöver ha pengarna, det kan ta tid.2021-10-11
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...