App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

SUA - artär saknas i navelsträngen

Någon mer som går igenom eller har upplevt en SUA graviditet? SUA -single umbilical artery. Att en artär saknas i navelsträngen. Jag fick reda på detta på RUL. Det ökar risken för kromosomavvikelser. Gjort kub och nipt. Det ökar även risk för avvikelser på organ. Specialist läkare har kollat och säger att allt är bra. Fått tid för tillväxtultrajud då barnet kan bli tillväxthämmande. Detta händer 1 av 100 gravida. Och för de flesta går det bra. Men ändå är jag orolig!

2021-10-07
madelenenyberg
madelenenyberg
Gravid i vecka 29

Kan även tillägga att han var fullt frisk när han kom ut, samt att vi gjorde kub i V.12 och där såg allt bra ut!

2021-11-01
Katerinaa
Katerinaa
Bebis på 8 månader

Hej!
Har också gått igenom en SUA graviditet, det upptäcktes under RUL. Läkaren gick igenom hela bebisen noggrant och upptäckte ingen annan avvikelse. Fick komma tillbaka för ett tillväxtultraljud i V.32 där det konstaterades att bebis var normalstor och följde kurvan. När han sedan föddes så var det en klump på 4.5kg som kom ut och då kom han i V.40+5!

2021-11-01
Katerinaa
Katerinaa
Bebis på 8 månader

Hej, tänkte uppdatera lite. Fick mitt barn v40+6 via spontan förlossning som tog typ en kvart på sjukhuset (ja, vi hann knappt ditt i tid). Bebisen är rätt liten 48cm men skiljer sig inte mycket i längd från sin stora syster. Moderkakan och flöden bedömdes vara jätte bra fram till förlossningen och även efteråt allt såg bra ut och bebisen skrevs ut som frisk bebis. Bebisen föddes i sin hinnsäck och är en stark liten kille:).

2021-10-30
Amana
Amana
Bebis på 1 månader

Fick också veta på rul att jag bara hade två kärl i navelsträngen. Fick ett tul i v32 som visade att min flicka var -40%. Av olika anledningar (dock ej pga just detta) så behövde man plocka ut henne i v32+3 och då var hon ytterligare lite mindre än uppskattat. Men dagen innan man tog ut henne hade en specialistläkare gjort ett ul på mig och berättade att tillväxten inte berodde på det saknade kärlet för jag hade bra flöde där. Däremot hade jag förträngningar i andra kärl som påverkat tillväxten, saken är den att de kärl jag haft förträngning i är inget man kollar i vanliga fall utan jag hade ”tur” som fick just henne som har den specialkunskapen för att kunna mäta där.
Vad jag förstod på henne så kan barnen bli mindre än snittet men oftast är det inte stora skillnader.
Och det som jag drabbades av tillhör verkligen inte det vanliga.

2021-10-11
Livan94
Livan94
Bebis på 2 månader

Jag har diagnos SUA isolerad fynd i denna graviditet. Det upptäcktes först på RUL, jag var på TUL innan, de gjorde några blodprov då runt de veckorna men osäker om det var någon kub eller sådant, fick aldrig någon information. Jag fick gå på 3 extra ultraljud pga SUA, första var bara 2 veckor efter RUL och där läkaren konstaterade att allt ser jätte bra ut (altså samma som de sade på RUL). De senaste 2 ultraljud hade jag efter vecka 30 och de båda gick jätte bra - inga konstigheter, allt som det ska vara, bebisen följer exakt samma utvecklingskurva som mitt första barn (lite under medel). Jag vet inte om mitt första också kunde ha haft SUA eller ej, läkaren sade att vid den tiden kollade inte de på det som något fel eller konstigt men ändrade riktlinjer på deras sjukhus för något 1,5 år sedan eller så. Jag blev inte erbjuden mer speciella undersökningar då allt ansågs se ut som det ska. Jag har inte fött bebisen ännu (vecka 40 nu) och är snart i målet så vi får se om allt gick bra eller ej men kan inte garantera jag kommer ha ork och tid att logga in på dator för att ge återkoppling här:). Jag tror det kommer gå bra och läkaren sade att de flesta SUA graviditeter är helt utan problem och barnen utvecklas helt normalt.

Jag har så klart läst på alla risker och sådant så man vet att man inte kan vara säker förrän efter förlossningen och sen kan det fortfarande finnas "problem" med inre organ som inte kunde upptäckas på ultraljud. Vi får se hur det blir men min barnmorska visste inte om bebisen kommer undersökas något mer noga eller inte, förmodligen inte om det inte är tydligt att något är fel.

2021-10-08
Amana
Amana
Bebis på 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...