App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Komplex över min obefintliga gravidmage

Hej Går snart in i vecka 21 och har knappt någon mage alls att tala om. Man kan ana en liten, liten bula när jag står i profil, men det märks i princip inte om man inte vet om att jag är gravid. Får ofta kommentarer om min mage; "va, är du gravid, det syns inte!" "Är du säker på att det är en bebis därinne?" Eller andra mindre trevliga kommentarer. Det värsta var väl när en sköterska på vaccinationsmottagningen insinuerade att jag måste ha fått missfall, eftersom jag inte var "tillräckligt stor" för min graviditetsvecka... Detta har skapat hjärnspöken hos mig och jag har sånt komplex för min mage. Tycker att jag ser ful ut och undviker helkroppsspeglar. Är dessutom orolig att mitt barn inte mår bra eller växer ordentligt, även om ultraljudet sist såg bra ut. Ni som också hade liten mage, blev ni större allteftersom? Hur ska jag hantera detta och alla kommentarer om min kropp?

2021-09-28
Kajjan
Kajjan
Gravid i vecka 24

När ska folk förstå att man inte ska kommentera andras kroppar - framförallt inte en gravid kvinnas kropp! Håll era tankar för er själva. Jag blir så less. Varje sig man är liten eller stor, alla kroppar är olika.

Jag förstår att du blir less. Men för att trösta dig är det dem som är dumma och tror att det bara finns en prototyp av en gravid kvinna och att alla måste se likadana ut. Vi är ingen vara.

Lycka till.

2021-10-17
Zoe1990
Zoe1990
Gravid i vecka 15

Jag avslöjade en kompis graviditet under en fika (vi var ca 10-15 pers blandat gäng alla kände inte alla, före corona när man kunde ha lite olika träffar utan att alla var bekanta med varandra), eftersom hon själv försökt berätta på lite olika sätt tex sagt att hon skulle köpa babykläder, hon försökte själv visa med mamma-kläder också men det gick alla förbi. Så jag sa rätt ut att X ska ju ha barn om ett litet tag.
En i gänget tog mig åt sidan och sa att det inte var snällt att berätta sådant så tidigt, tänk om X inte ville att någon skulle veta något ännu.

Då var det 3 veckor till förlossningen!

När vi kom tillbaka till bordet så frågade jag X om det var Ok att jag berättade och då sa X att det var bra eftersom ingen verkade förstå att hon var gravid.

Så det kan vara extremt olika!
Har även haft en arbetskamrat som födde barn i slutet på sommaren och när hon började hänga ut babykläder kom grannen och frågade varför de hade babykläder på tork, hade de adopterat ett barn? Nej, jag födde barn för några dagar sedan, sa arbetskamraten.
MEn jag har ju sett dej i shorts och t-shirt hela sommaren och du har inte haft någon mage! Svarade grannen...

Så på vissa syns det inte alls. Vill man berätta får man satsa på mamma-kläder som är övertydliga tex tröja med tryck BABY och pil neråt eller "over belly"-byxor för att verkligen visa upp magen...

Tillägg: Det är inte heller jättekul att bli ifrågasatt för att man har SJUKT stor mage.
När jag vari v. 20-22 frågade alla om det var dag strax att föda. Nej, det är 4-5 månader kvar = Det svaret godtogs inte alls, trots att det var sant!
Vet att på ett kalas vi var på så frågade en för mej obekant tjej och sen gick hon till min väninna som hade barnkalaset och frågade varför jag ljög om min graviditet för det var ju uppenbart att babyn skulle komma vilken dag som helst och inte om flera månader.

Även BM på ultraljudet v. 18 sa: "Oj, oj, oj då. Ni vill veta om det är tvillingar förstår jag!"
Vi hade inte ens tänkt tanken och svarade lite förvirrat: "va, nej, det har vi inte funderat på!"
BM: "Men du har ju så stor mage, tror ni att det bara är ett barn?"
Vi: "Va är den så stor? Är det inte normalt?"
Men RUL visade bara 1 barn och BM konstaterade att barnet såg normalt ut och att det var MYCKET gott om plats för barnet med massor av fostervatten att bada i, men vi skulle inte vara oroliga för allt såg helt normalt ut.
PS: Googla inte "mycket fostervatten" för det är ingen rolig läsning. Som tur var så berodde inte det på något fel hos varken mej eller barnet utan var bara en variation = vissa är stora och andra är små, helt utan att det beror på något fel!

Grattis till graviditeten och lycka till!

2021-10-17
solskensmamman
solskensmamman

Som du säkert har märkt är du verkligen inte ensam ❤️ Jag själv har haft en liten mage som inte började synas förrän i vecka 28 ungefär. Jag har såklart märkt av den själv men inte synts så tydligt med kläder på. Är nu i vecka 34 och magen har börjat växa rejält de 2-3 senaste veckorna och jag kan säga med facit i hand att det bara har varit skönt med ”liten” mage. Men såklart är det kommentarer från utomstående som är värst och man vet inte riktigt hur man ska hantera det. Senast för någon vecka sedan fick jag höra ”följer du verkligen din kurva? Din mage är inte så stor för att vara så långt gången”. Dagen innan hade bm sagt att jag hade jättefin mage som följer kurvan perfekt, så jag försökte bara svälja det. Man ska inte lyssna eller ta åt sig av vad andra säger, huvudsaken är att bebis mår bra ❤️

2021-10-16
Sofiaana
Sofiaana
Gravid i vecka 35

Kajjan, jag förstår dig PRECIS. under min första graviditet kunde jag ha mina vanliga byxor fram till vecka 30, sen sa det PANG och magen dök upp. Jag blev inte jättestor, men absolut såg man att jag var gravid. Och jag fick precis som du höra så jäkla mycket kommentarer om min obefintliga mage. Fyyyy vad jag avskyr människor.... men min bebis växte precis som den skulle, trots den lilla magen. Får du ingen mage, så beror det ofta på att du har moderkakan i framvägg eller att barnet växer "inåt" i magen istället för utåt. Den pressar alltså undan dina organ istället för din mage.

Under nuvarande graviditet (18+3) kan jag säga att jag återigen har en liten mage. Kan fortfarande ha mina vanliga byxor och ser bebisen som en liten bulle på venusberget typ. En vän som är i v 12+5 har större mage än jag. Men jag tröstar mig med att JAG vet att jag är gravid, och jag känner rörelser så jag vet att bebisen har det bra.

Ta hand om dig

2021-10-13
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 21

Det är väldigt individuellt. Storlek på mage skiljer sig från person till person. Och det är helt okej om bebisen därinne har en bra tillväxt och mår bra. Minns att jag läste en artikel med bilder på gravida kvinnor. Bl a fanns det en bild på en kvinna som var i v35 och hade en mage som jag hade i v25 tex. Det är inget som är 'onormalt'.

2021-10-13
Var89
Var89
Gravid i vecka 37

Hej. Nu är min dotter fyra år men jag hade jätteliten mage. När jag var fullt gången så var mina mått på magen som någon i månad 6. Fick åka på my ket ultraljud då dom trodde att min dotter inge växte som hon skulle. 3 dagar övertiden och ut kom en 3 kg och 47 cm lång tjej.

Jag fick mage men en liten. Skönt var de då hon är född i augusti 😂 Så oroa dig inte du kommer få mage. Njut istället över att du är gravid de är så mysigt, och man är så vacker när man är gravid

2021-09-30
Amidbjer
Amidbjer

Känner igen det du skriver , min första graviditet fick jag mage typ i 7 månaden. Fick höra att jag inte åt tillräckligt näringsrik mat så min bebis inte växte. Den blev aldrig riktigt stor. Nu gravid med nr 2 och magen gick inte att dölja efter v 10. Fick då höra att jag kanske ska undvika att äta så mycket och det är ju faktiskt inte bebis som tar upp plats i magen utan det är bara jag som är tjock. Hur än ens mage ser ut kommer det alltid vara något fel enligt andra… men bebis får det den behöver och är inte din barnmorska orolig så tycker jag att du ska försöka vara lugn ❤️ Alla kroppar ser olika ut ❤️

2021-09-29
Fruuuuuu
Fruuuuuu

Vad fina ni är, tack så mycket för era svar ❤ Känns lite bättre att höra av andra att man är "normal" eller vad man ska säga. Ja, egentligen borde jag ta tag i att meddela regionen om sköterskan, för det var hennes kommentar som verkligen satte igång all ångest.
Verkligen tråkigt att folk känner sånt behov av att kommentera våra kroppar!

2021-09-29
Kajjan
Kajjan
Gravid i vecka 24

Hej, själv tycker jag att just min mage tog fart och växte ordentligt typ de senaste två veckorna (är v40 nu). Det är så individuellt med magar så fokusera bara på din och inte jämför dig med andra och lyssna inte heller på andras kommentarer. Kan ligga massa med komplexer bakom alla kommentarer med.

2021-09-29
Katti007
Katti007
nyfödd bebis

Vad ledsen jag blir över vad folk kan kläcka ur sig om andras kroppar! Jag känner igen detta då jag hade liten mage med första barnet, då frågade en kollega mig om jag var säker på att jag va gravid i vecka 20/21, ”för du har ju ingen mage alls? Jag tycker du ska dubbelkolla med graviditetstest igen”. Min mage kom över en natt när jag var i vecka 25! Jag gick inte upp supermycket i vikt (typ 7kg allt som allt), men magen var enligt barnmorskans mått normal från start till mål, och bebisen var alldeles normalstor när hon kom☺️.

2021-09-29
Bebisfeb2021
Bebisfeb2021
Bebis på 8 månader

Min mage började synas som mest efter vecka 21. Sen ser alla kvinnor olika ut och du ska inte behöva få komplex för att folk agerar oprofessionellt mot dig. Att tyda på att man måste ha fått missfall för att man är liten är så fel och det borde du nästan anmäla. Det är inte okej. Man är redan så orolig för sin lilla bebis och när någon slänger ur sig sånt skit så blir det knappast bättre ju.

Du är fin som du är och du gör en helt magisk grej med din kropp just nu. Oavsett hur stor eller liten du är så kommer du snart få hålla det finaste livet har att ge dig. Låt inte dessa idioter trycka ner dig. Var stolt ❤️

2021-09-29
Helena K
Helena K
Gravid i vecka 30

Jag hade liten mage under min graviditet. Jag började se att där var en gravidmage rätt så sent. Runt vecka 28 och efter den veckan ökade takten något. Gick upp 6 kg totalt och födde en frisk tjej. Fick också höra kommentarer då folk hade svårt att förstå hur jag kunde ha en bebis i magen. Min Bm däremot sa att min mage var utmärkt i storlek och följde kurvan, och tillade att jag inte behövde vara orolig.
Jag tror inte du behöver vara orolig. Magens storlek är inte direkt avgörande för hur välmående graviditeten är. Avseende folks kommentarer så är det såklart svårt att inte ta illa vid sig ibland. Och alla är vi olika. För mig handlade det om att ruska av mig vad andra sa och istället försöka framhäva det positiva med att faktiskt inte ha så stor mage.

2021-09-29
Nvthvlie
Nvthvlie

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-09-29
Nvthvlie
Nvthvlie

Verkligen beklagligt att du råkade ut för den kommentaren av en sköterska. Hon gjorde uttalandet utan grund vilket var oprofessionellt och helt befängt. Det som du sett på ultraljudet däremot och hört från den barnmorskan eller läkaren som utförde undersökningen, det var trovärdigt. Den personen talade utifrån fakta. Kan bara beklaga att du blev så illa bemött!! Vårdpersonal ska inte anta saker utan tala utifrån goda underlag och sin kompetens. Grattis till graviditeten! // från en distriktssköterska

2021-09-29
Lindidreamer
Lindidreamer
Gravid i vecka 34

Fick höra liknande kommentarer som dig, vilket orsakade stress att något är fel. Det va först sista månaden jag börja använda mammakläder och jag sprang fram till v 32 utan problem. Magen kom sent för mig men ut kom en frisk bebis på ca 3500. Barnmorskan har koll och kommer märka om du är för liten och behöver kollas extra. Försök slappna av och njut av graviditeten 🙂

2021-09-29
Ciccius
Ciccius
Bebis på 2 månader

Först och främst är det helt normalt att knappt ha en mage när man är i vecka 21, det syntes knappt på mig då. Min mage blev större runt vecka 28-30 (ändå liten då med) och ”stor” först sista månaden. En kompis till mig hade liten mage hela graviditeten. Tycker det är helt absurt att folk kommenterar på ens kropp, gravid eller ej. Försök säga ifrån om du pallar, eller markera genom att inte ens svara på såna kommentarer. Och att göra dig orolig med såna insinuationer från vården är bara helt sjukt och oproffsigt. Hang in there! Kram

2021-09-28
Piglet89
Piglet89
Bebis på 12 månader

Hej min mamma hade likadant när hon var gravid med mig!
Hon visste inte själv att hon va gravid förens jag sparkade i magen. Hon hade sina vanliga kläder i 8 månader sista månaden behövde hon bara knäppa upp byxorna! Jag kom ut frisk och normalstor så oroa dig inte!! ☺️🍀 Vissa kvinnor är "djupa" så de finns gott om rum för bebisen att vara på utan att magen behöver växa! Jag var "normalstor" på alla gravid kurvor ändå hade jag en son på 5,4 kg 55cm lång i mig. Så de där med hur stor magen är behöver inte betyda nått! ☺️

2021-09-28
An0nym
An0nym
Bebis på 13 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...