App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hjälp! Jag orkar inte.

Hej! Nu måste jag få skriva av mig. Min 7 månaders son vägrar att somna på kvällarna. Varje kväll och nattning är ångestladdad. Han vägrar sova, trots att han är jättetrött och när vi försöker natta honom med en ordentlig kvällsrutin osv, så ska han hålla på och vända sig från rygg till mage. När han väl har vänt sig (han gillar att sova på magen), då blir han inte nöjd. Då väcker han sig själv och bökar fram och tillbaka och blir pigg. Och då får jag börja om med nattningen igen, med en gallskrikande bebis. Idag har jag varit noga med hur mycket han sovit under dagen och när han vaknade, för att han skulle vara trött och redo för att sova vid 19 - 20. Nu är klockan 21:50 och han är klarvaken. Han vaknade och vägrade därefter att somna om. En annan sak att tillägga är att han sover i vår säng då han hatar att sova i sin spjälsäng. Jag brukar lyckas flytta honom när han sover, till sin spjälsäng, men bara efter någon timme, vid 2 - 3 på natten vaknar han och gråter och skriker. Jag sover inte ordentligt på nätterna, då jag är rädd för att han ska ramla ner från sängkanten (han kan inte ligga i mitten då pappan sover för djupt och kan rulla över honom), och han väcker mig hela tiden då han knuffar mig så att jag måste ligga på fotändan, samt att han drar tag i mitt hår. Min sambo har noterat att jag nu börjat få ryck om nätterna där jag från ingenstans sätter mig upp i panik för att fånga min bebis som att han är på väg att falla ner från kanten. Detta händer varje gång jag sover och jag själv vaknar i panik, med hjärtklappning. Igår höll jag på och nattade till 12 på natten, och jag blir jättetrött, då vi vaknar vid 06. Pappan måste sova vid 21 då han måste upp 05 för jobb. Jag kan sova under dagen när bebis sover middag. Hur ska jag göra? Jag vet att bebisar har perioder och att det går över men hur ska jag göra just nu medan det pågår? Jag vill att han ska kunna sova och somna i sin spjälsäng, samt att nattningen ska vara relativt smidig, åtminstone inte pågå i minst 2 timmar, med skrik och gråt. Jag känner mig som en hemsk mamma när han gråter. (Det är inte tänderna! Helt säker, 110%). Tips? Hur ska jag göra? Från en ledsen och utmattad mamma :(

2021-09-26
Mammafjäril182
Mammafjäril182
Bebis på 8 månader

Vi har också till 95% jättejobbiga nattningar. Just nu fungerar bara att gå med barnvagnen, med nappflaska, och när den är slut trycka i nappen och så i precis rätt läge fälla ner ryggstödet, så kanske hon somnar.
Sedan bär vi in vagnen och lyfter över henne till sängen och ganska ofta somnar hon om. Sedan är det lite hursomhelst under natten men hon är snart ett år så kan sova mellan oss.
Vi tog råd av bvc.
Tog av benen på sängen och köpte några mjuka mattor från Ikea och la under sängen så de sticker ut runt om nån meter åt alla håll. Så nu ramlar hon inte långt och landar mjukt om hon rullar iväg.
Bedside crib som man fäster i sängkanten funkar för vissa. Sängskydd som är som en sarg funkar för andra. Vi köpte en sängorm/sovorm och la runt henne som en liten spärr en period.

Nattningen är hemsk och ångestladdad för mig, eftersom man inte vet om den tar två timmar eller fyra, men min man är lugnare och uthålligare, så han får oftast gå ut med vagnen då. Ofta lugnar hon sig, kommer ner i varv av det. Önskar att vi kunde ha ett mysigt bad och läsa bok som nattningsrutin, men det är alldeles för mycket stimulans i det för vår tjej verkar det som.
Finns det nåt han blir lugn av? Sele, åka bil, vagn? Vi borstar tänder och tar på pyjamas och allt det, och sen puppar vi in henne i filt och täcke i barnvagnen… jättejobbigt ibland men då slipper vi fyra timmars kaos och skrik iaf…
Hoppas ni hittar nåt som funkar!

2021-09-27
Levira
Levira
Bebis på 12 månader

Hur mycket sover han på dagarna och när? Har ni prövat natta tidigare?

2021-09-27
xMariax
xMariax
Bebis på 14 månader

Du är en kämpe till att börja med! 👏🏼 Min bebis är bara 3,5 månad och är inne i en period där han också har svårt att komma till ro på kvällarna. Förstår din frustration men försöker tänka ”vad gör det att min bebis vill vara vaken på kvällarna en period nu”.. Kan tänka mig att det handlar om en växtperiod våra bebisar är i. Det är så himla svårt att veta vad man ska göra ibland men försök att inte ha för höga förväntningar varken på dig själv eller bebis. Ta dag för dag och lite som den kommer. Fungerar det att sjunga eller läsa en saga för bebisen? ☺️ Kanske gå en runda i vagnen på kvällen? Massage? Lugn musik? ❤️

2021-09-27
zaraprsn
zaraprsn
Bebis på 4 månader

Har en tjej som är likadan men har insett att hon är trött och vill börja med kvällsrutin redan vid 18 (vaknar 06 på morgonen oavsett tid hon somnar) så hon får somna runt 18.30-19. Innan höll vi henne ofta vaken till 19-20 och då tog nattningen en evighet.

Sen tycker jag att du ska göra något åt att bebis sover mot kanten av sängen, det hade jag aldrig vågat! Vi har ställt sängen mot en vägg men oftast ligger vår dotter mellan oss för hon trivs bäst där. Var också orolig att pappan skulle rulla över henne när hon var mindre men nu när hon är 14 månader känns det lugnare och det har aldrig hänt något sånt. 😊
Vaknar flera gånger per natt gör hon dock fortfarande och tror att det kan hålla i sig ett bra tag, det verkar vara hennes sätt. Man får försöka söva om så snabbt det går så hon inte hinner bli för pigg. Hon är så stor nu att hon själv kan klättra ner från vår säng så man måste hålla koll. 😅

2021-09-27
Idisen
Idisen
Bebis på 14 månader

Går det att ställa sängen så sidan står mot en vägg så att bebisen kan ligga längst in och du i mitten mellan din sambo och bebbe? Så du iaf slipper den stressen. Min son var likadan med att rulla till mage, väcka sig själv och bli missnöjd. Det var som en instinkt typ han gav sig inte förrän han var på mage, för att sen vakna och bli ledsen. Det gick över. Minns att det var mkt strul med sömnen just då. Det blir bättre men vet hur jobbigt det är!!! Vet inte hur du söver/nattar men vi vande vår son att somna i sin säng genom att ge honom nappflaska i sängen, han åt när han låg där och somnade av det. Nu är han dock 11 månader och vill bara ställa sig upp hela tiden ist för att somna🙃🙂🙃😵‍💫😵‍💫😅

2021-09-26
Piglet89
Piglet89
Bebis på 12 månader

Man kan alltid lägga maddrass på golvet där det finns falrisk så det inte blir någon (större) skada, finns även sådana sängskydd som man kan montera till sin egna säng, fungerar i alla fall tills barnet är så stor så han tar sig över. Vi har skaffat en stor, låg, säng med spjällor när döttern blev 14 månader och rullade så mycket i sin lilla säng så hon slog sig hårt och vaknade ledsen. Kan säga att somnkvalite blev bättre för att man slipper oroa sig att hon ramlar ut och hon sover i den själv men man alltid kan vara med lite om hon behöver.

Ni kan försöka att inte agera direkt när bebisen vaknar, gråter han inte då låtsas ni bara sova så ser ni om han kanske lyckas somna av sig själv inom någon rimlig tid (20-30 minuter) och om han blir ledsen då får man agera. Kanske hans somn håller på förändras och så måste han lära sig att somna om själv? Eller så blir det konstigt att plötsligt vakna i en annan säng och det är nu han förstår att det händer och blir ledsen. Kan vara bättre att försöka lägga honom direkt i sin säng, om det tar lång tid även om ni samsover så kan det lika bra vara att lägga honom hos sig själv.

Det kan vara hjälpsam om maken kan ställa upp och agera istället för dig ibland t.ex. på helgerna när han inte jobbar, kanske det hjälper? Om det absolut inte fungerar så borde sambon i alla fall låta dig sova längre på helgen och ta hand om barnet på morgonen i några timmar? Bebisen är 7 månader, kan säkert redan äta gröt eller dricka välling/ersättning så det är inte så att du måste vara tillgänglig varenda vaken stund. Är han ledsen på dagtid borde maken kunna hantera det om han har relation med barnet, det är inte så svårt.

Drar han i ditt hår - sätt ihop det med snödd om du kan och rätt hårt så kanske kommer han ge sig efter några nätter då kan du släppa ut håret igen;).

2021-09-26
Amana
Amana
nyfödd bebis

Ta också råd av BVC om du känner att du vill det, dom hjälpte oss med tips för bättre sömn för alla i familjen ❤️

2021-09-26
IJO
IJO
Bebis på 12 månader

Ja det går verkligen i perioder men är ju såklart riktigt jobbigt när man är mitt i det. Men måste ändå säga att jag aldrig hade vågat ha min bebis liggandes längst ut mot kanten i sängen.. Ni kanske kan flytta sängen eller se till att hitta något annat sätt där alla kan ligga någorlunda bra? Det bidrar ju till din dåliga sömn också, att du inte kan slappna av.
För vår del hjälpte det med att bebis fick sova i eget rum i spjälsäng, han behövde lugn och ro helt enkelt. Vi hade en jobbig period när vi skulle vänja honom vid att somna i sängen men vi köpte såna tassar till sängen så man kan vagga spjälsängen, det funkade bra. Ibland tog det jättelång tid men det blev bättre och bättre. Vår bebis är också svår att natta, är inte trött så tidigt på kvällen. Men jag kan bara ge dig lite hopp, allt blir bättre och bättre❤️

2021-09-26
IJO
IJO
Bebis på 12 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...