App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

10 åring med blöja på natt och dag

Har en helt normal tjej på 10 år utan några diagnoser som är fosterhemsplacerade hos oss sen ett år tillbaka som fortfarande bär blöja dag som natt hon har alltså aldrig blivit pottutbildad av sin biologiska mamman. Mamman har behandlat henne som ett litet barn eftersom hon kom med massor av blöjor bodysar olika pyjamas med dragkedja i ryggen alla kläder såg ut som dom va till en 3 åring 😕 så min fundering är hur man ska gå tillväga med en sån som inte har nån kontroll på varken sitt kissande eller bajsande? Är tacksam för alla tips och råd!

2021-09-26
solskenet9
solskenet9

Ja det kan låta underligt jag är villig att hålla med dig Anna198224 men det är så mycket underligt man läser visa saker är säkert inte sanna vissa är det tyvärr. Det verkar inte som denna flcikan kommer från en mamma som fått blöjor och dy likt från vården utan att mamman medvetet har försökt att hålla kvar flickan som sin bebis. svårt att förstå absolut men det finns dom som ammar sina barn upp till 7 år det tycker jag också låter konstigt udda och fel.

TS, glad att höra att ni har en plan att ni får hjälp av läkare och psykologer. som jag sagt innan ta in den professionella hjälp ni kan få och lyssna på vad flickan själv vill. ta allt i hennes takt. tror inte det finns något sätt som är rätt eller fel i ert fall.

2021-10-08
Anna larsson
Anna larsson

Hej det här låter som en underlig historia.
Då vi inom vården inte före skrivit några plastade blöjor på många år.
Och tillverkning av plastade blöjor upphörde för många år sen över 10 år sen.

När jag googlade så enda butiken jag hitta är denna

https://www.maxdiaper.com/category/crinklz-diapers

Plast byxor har vi inom vården aldrig haft sa en kollega som jobbade tidigare på urologen med barn och ungdomar.

Hon tyckte också hela tråden såg märklig ut.

2021-10-06
Anna198224
Anna198224

Vi har bestämt tillsammans med psykologen att vi ska vänta med toalett träning ett tag till eftersom det fins mycket annat som vi måste lägga tid på först skulle va synd om det slår bakut nu när det rullar på och hon mår bra och är glad 🙂 ja dom blöjorna hon har nu tycker hon funkar bra men det beror nog på att hon aldrag har haft nåt annat än plastade tejpblöja 🙂 men så fort dom är slut som hon har kvar så kommer vi få abena abri-form premium junior 🙂 ja precis hon går i vanlig grundskola och är en av dom duktigaste i klassen väldigt lätt lärd är hon! 😄

2021-10-05
solskenet9
solskenet9

Vill tillägga om man gör att toaschema, med tidpunkter för toalettbesöken så ska alltid blöja användas mellan toalettbesöken så de inte blir ett ”misslyckande” som man kan kalla det.

2021-10-04
Kuungliighet
Kuungliighet
Gravid i vecka 18

Oj blir helt chockad när jag läser denna tråd.
Men min spontana tanke, potträna men pga ålder skulle jag säga toalettträna som om det vore en 1-2 åring och gör ett Toaschema.
Jobbat i särskola där dem inte blivit blöjfria men vi har ändå toalettschema. Går hon i grundskolan?

2021-10-04
Kuungliighet
Kuungliighet
Gravid i vecka 18

Låt henne använda blöja då om hon inte klarar sig utan att inte hinna till toaletten kan för visa barn ses som ett stort misslyckande och förvärra allt. vi ändvänder nu tena byxblöjor men skall prova tena slip. låter ju inte som dom blöjorna hon hittills haft är speciellt bekväma om dom är plastiga? prata med er läkare så kommer dom kunna ge bekvämare blöjor. Kanske ni bör få henne att sova utan dom där plastbyxorna också väck henne kanske en gång på natten för att gå på om hon är orolig för att blöjan skall läcka.

2021-10-04
Anna larsson
Anna larsson

Såklart att vi får bra hjälp vi vill ju att hon ska kunna bli så normal som det bara går när hon blir äldre! 🙂 och såklart gör vi alt vi kan för henne 🙂 och hennes mamma har nån typ av diagnos som jag har förstått 😕


Just nu vet jag inte vad det är för typ av blöjor mer än att dom är vita med tejp och är plastiga med lite mönster på. Det är blöjor som hennes mamma har köpt och dom har räkt i lite mer än ett år nu men när dom är slut om en månad så kommer vi köpa abena abri-form premium junior till henne 🙂 på dagen har hon bara sin vanliga blöja men på natten vill hon själv ha sina plastbyxor över blöjan och tur är det nog för vissa nätter hade det läkt annars 🙂


Kan säga att hon är väldigt lycklig att ha kommit till oss och vi är väldigt lyckliga att hon har kommit till oss 😍

2021-10-03
solskenet9
solskenet9

Så hemskt att läsa allt, stackars flicka och tack å lov att hon hamnat rätt nu! Låter som serien the act som handlar om Gypsy Rose Blanchard liv.

2021-10-02
FamS9
FamS9
Bebis på 17 månader

Hoppas allt ordnar sig för tjejen. Vår dotter har också problem med att hålla sig och hon är också 10 år och använder fortfarande blöja på natten. Men även ibland på dagen med vid långa resor och så. Men har inte haft samma jobbiga uppväxt som er tjej. Vet hur jobbigt det kan vara att behöva ha blöja. Vad använder ni för blöja ? Vi tycker Liberos touch 7 öppen blöja är kanon bra. Hoppas det löser sig för er.

2021-10-02
Julia_12
Julia_12

Jag hoppas att ni går med tjejen till någon slags barnpsykolog för det som du beskriver låter som att hon har många problem på grund av den uppväxten hon fick och då är det viktigt att försöka lösa så mycket det går så fort som möjligt så hon inte förblir fast i det. Hon kanske är helt normal men vissa saker sätter en permanent tryck på personen och det blir svårare att vända på det när man har gått ur barndomen. Det låter snarare som att hennes mamma har någon slags "problem" eller syndrom för att ingen normal person skulle behandla sitt barn som en evig 1 åring. Ni behöver bra hjälp för tjejen så hon kommer ur detta och kan släppa vissa spärr som troligen inte kommer släppa bara av att prata då det är så djupt ristat i henne som t.ex. en tandborstning eller annan vana.

2021-10-02
Amana
Amana
nyfödd bebis

Ja tror också det är best så och låta henne åka i sin egna bilstol med 5 punktsbälte 🤔 vi har försökt att prata med henne om låsen på selen men hon vill verkligen inte att vi ska ta bort dom! Det känns ju inte riktigt bra med dom låsen på selen tycker vi för om det skulle hända nåt så kan hon inte knäppa loss sig själv 😕 men vi får hoppas på att det går bra ändå 🙂 som du skriver så är det viktigare att hon ska få känna sig trygg just nu! 🙂

Vi har frågat om det lite gran och hon känner sig inte trygga om hon inte åker i sin bilstol och så är hon rädd att mamman får reda på att hon inte åker i stolen för då skulle hon få en bestraffning/smisk. Vi fråga det ibland men hon vägrar trosor tyvärr 😕 men sen skulle hon inte klara av att va utan blöja alt för lång stund eftersom det skulle hända en olycka har vi märkt när hon står och duschar. Men vi märker små framsteg på henne 🙂

2021-10-02
solskenet9
solskenet9

Angående barnstolen i bilen så hade jag gjort det som tjejen vill. Vill hon sitta i ”sin” stol med 5punktbälte så låt hon göra det ett tag till. Börja med att få bort låsen kanske berätta för henne att dom inte behövs men vill hon så får hon använda dom. Jag själv hade nog lagt mer vikt i att få henne känna sig trygg igen än plocka bort något.
Lagligt i Sverige vet inte men skulle tro att hon åker säkrare i en bilbarnstol som den än på en vanligt bälteskudde.

Får man fråga vad hon säger själv? Ex om du frågar henne vill du sitta i din stol eller vill du sitta på en vanlig när vi åker bil.
Vill du ha blöja eller trosor på dig idag? Kanske inte rätt väg att fråga och lägga beslutet på henne det vet dom som jobbar med traumatiserade barn men kan kanske vara något att ta upp å fråga ex psykologen.

2021-10-02
Anna larsson
Anna larsson

Nej troll är jag inte!! Tack Lindidreamer för du tycker vi gör ett bra jobb! 🙂💖 ja kan säga att denna flickan har varit med om en hel del men har inte blivit ut satt för nåt sexuellt som har fram kommit än men detta är illa nog att hennes mamma har gjort detta med dottern! jo vi får en del hjälp så klart men jag vill såklart höra va andra har för idéer tips och kanske kan nån annan lära sig nåt bra 🙂 bilbarnstolen är ingen vanlig britax som är köpt i Sverige den är intagen från usa och där hade dom en stol som heter britax frontier hitta denna sidan när jag sökte på va stolen hette https://www.amazon.com/Britax-Frontier-ClickTight-Combination-Harness-2-Booster/dp/B00OTXUO2S

Sökte även fram vad det är för lås som sitter på selen https://www.merrittcarseat.com/escape-proof/

Känds inte riktigt bra och låta henne åka i den bilstolen men jag tror att det inte är bra och bråka om det nu eller va tror ni? 🤔 den är egentelign inte laglig i Sverige 🙄

2021-10-01
solskenet9
solskenet9

Troll tråd? Ja kanske, Kanske inte. Men om TS är troll så kanske någon annan hittar tråden läser och kan få kraft och energi om TS inte är troll vilket jag inte så tycker jag man skall ta det på allvar. Men vist en 10 åring i en britax stol med 5 punktbälte denna flicka bör då vara liten till växten för att få plats. men det vet jag inte att hon inte är just denna flicka kan vara liten till växten. man får förutse att folk talar sanning tills motsatsen är bevisad enligt mig.

Tycker man sig veta att det är en troll tråd har man ett enkelt val att bara trycka bakåt på webläsaren och inte skriva inte läsa.

2021-10-01
Anna larsson
Anna larsson

Låter som en troll tråd

2021-10-01
hanna199001
hanna199001

Btw så låter det som att ni gör det fantastiskt bra!! Man blir glad över att det finns goda människor som bryr sig!!

2021-10-01
Lindidreamer
Lindidreamer
Gravid i vecka 33

Undrar just vad den här tjejen egentligen gått igenom..! Kan bara anta att det är inom alla möjliga områden som den biologiska mamman har hanterat henne. Hade ni kontakt med BUP? När det är så här extremt måste det ju finnas vägledning att få? Det låter ju som en traumatiserad tjej som verkar så otrygg och rädd. Tänker spontant att basala behov behöver bli tillgodosedda först innan man ändrar mindre primära behov. Men ni borde inte behöva ta råd här utan från en terapeut..

2021-10-01
Lindidreamer
Lindidreamer
Gravid i vecka 33

Det typ första halvåret va ganska jobbiga eftersom hon va livrädd att hennes mamma skulle få reda på om vi ändrade nåt från hennes dagliga rutiner så det va att följa dom gamla rutinerna så hon kunde känna sig trygg men vi ändrade så klart på rutinerna väldigt lite åt gången så hon inte märkte nåt 🙂 nåt jag funderar på det är hur vi ska göra med hennes bilbarnstol som hon åker i fortfarande den kommer från hennes mamma och problemet med den är att det är britax frontier framåtvända med 5 punkts sele och är förses med två merritt lås på selen som gör att hon inte kan knäppa loss selen själv. Jag har köpt en vanlig britax bilstol här och försökt få henne att åka i den i stället men det går inte hon får panik och är livrädd att hennes mamma ska se att hon inte åker i sin bilstol med sele. Så vi funderar på att låta henne åka i sen bilstol med sele fins ju en hel del andra saker som är mycket viktigare att träna på 🤔 hur tycker ni man ska göra med hennes bilstol? 🤔

2021-09-30
solskenet9
solskenet9

Stackars tjej, bli så ned tryckt av den som skall ge en värme kärlek och som man som barn tror alltid har rätt. skulle tro att denna flickan trodde att det va rätt att få på sig nattblöja och gå och lägga sig vid den tiden. även om barn VET att det är fel eller att andra barn inte har det likadant hemma så tror man på sin mamma. tycker det är väldigt klokt av er att gå sakta fram ta det i den takt hon vill känner och orkar.

2021-09-29
Anna larsson
Anna larsson

Tänker även på att barn med trauma inte sällan reagerar med sängvätning (som du redan känner till). Denna tös har ju inte lärt sig något annat till att börja med.. Har inga goda råd att ge bara min empati, då min son fortfarande är i magen och jag inte har uppfostrat något barn.

2021-09-29
Lindidreamer
Lindidreamer
Gravid i vecka 33

Tror din känsla är helt rätt i att man ska gå långsamt fram. Låter som stora livsförändringar och att hon nu får tillfälle att för första gången pröva sin identitet, vad hon själv tycker, tror och hur hon kan utföra olika saker. Det som vi andra fått i små doser under lång tid får hon i snabbare takt, dock är hennes hjärna mer kapabel att ta in mer än ett litet barn men ändå! Det hon tidigare lärt sig omprövas och rubbas. Är nog både skrämmande och en befrielse. Önskar henne och er all lycka till! Gå på din magkänsla! Det är du som är närvarande och ser hur det är och hur hon har det. Bra att ni fått hjälp utifrån, att reda ut det här själv kan nog ofta kännas allt för tungt.

2021-09-29
Lindidreamer
Lindidreamer
Gravid i vecka 33

Nej hon har inte får välja nåt själv mamman styrde alt! 😕 som tillexempel när klockan va 6 på kväll så va mammans regler att hon skulle ligga klar på skötbordet med natt blöja som va med extra förstärkning i blöjan samt att hon hade ett plast överdrag över blöjan för att den inte skulle läka och som pyjamas så va det en tunn overall med dragkedja och tryck kappar bak på ryggen så inte hon kunde ta av sig den själv på natten och sängdags va klockan 7 varje dag! Till skolan tog mamman inte heller nån hänsyn klädval som tillexempel på hösten när det va kyligt och regnigt så hade hon bara en barnsligt mönstrad fodrad Regnoverall med fodrade galonmössa och galonvantar att välja på

Ja det va en stor omställning men är långt kvar tills det blir en normal 10 åring men det händer framsteg hon börjar sköta sina blöjbyten nu 🙂

Men det märks fortfarande tydligt att hon är hårt inpränta med att hon är en liten tjej!

Ja vi tar såklart emot all hjälp vi kan få men är lika tacksam för tips och råd här ifrån också 🙂 man ska nog gå långsamt fram så det inte blir dumt tror jag 🙂

2021-09-28
solskenet9
solskenet9

Kan inte vara lätt för henne, hon har säkert inte fått välja kläder själv innan och trodde kanske det va sådana kläder hon trodde du ville att hon skulle välja.

Det är svårt tänk endast omställning det är för ett barn att från ena dagen till andra inte få bo med sin mamma. bara det hade räckt tror jag för att ett barn skall reagera kraftigt. men med er flicka verkar det som hon också från ena dagen till andra skulle bli 8 år äldre, jag vet inte hur hennes första år varit men gissar att det tar lång tid att starta ett nytt liv nya plats nya vuxna runt sig nya krav osv.

Ta emot all den hjälp ni kan inte bara professionell utan av vänner och familj. prata mycket och fråga vad hon själv vill och inte vill. kanske hon en dag säger till er att hon inte vill ha blöja och då jobbar hårt för det själv.

skänker er kraft att orka förändra förbättra och förenas.

2021-09-28
Anna larsson
Anna larsson

Så klart så åkte vi redan dagen efter och köpte nya kläder som hon fik själv välja ut med lite hjälp från mig eftersom hon valde lite väl barnsliga kläder för hennes ålder 🙂 vi har får mycket hjälp men det har varit mycket krångel första året med den biologiska mamman som har försökt ta till bake barnet 😕 så vi har tagit det ganska lugnt med pottutbildning eftersom det har varit så mycket krångel. Hur funnits mycket annat och träna på också. Vi har provat vid nåt tillfälle och inte ha blöja på henne hemma men det funka inte eftersom det händer olycka ganska ofta som hon inte märker förs än det är försenat. Men vi ska kämpa på hon är en härlig tjej trots att hon har blivit så illa behandlad av sin biologiska mamma under så många år! 😕

2021-09-28
solskenet9
solskenet9

Får man fråga vad hon sa när hon kom till er? när ni insåg att hon hade blöja och bodysar m.m. fick hon åka med er och handla nya kläder som hon ville ha? Vad säger hon själv angående blöjan? har ni provat att bara låta henne vara utan den.

Ett barn på 10 år utan några diagnoser kan prata och beskriva väldigt bra själv vad hon vill eller inte vill. även ett barn på 3 år kan det men många gånger kör vi vuxna över barnen och ungdomarna då vi tror att vi vet vad dom vill eller vad problemet är.

Jag tar förgivet att ni redan har blandat in div andra så som läkare BUP m.m. så jag skulle föreslå att ni sätter er ner å bara frågar hur hon skulle vilja ha det. vill hon ha hjälp med att bli påmind en gång i timme för att gå på toaletten. vill hon ha en klocka som hjälper henne att komma ihåg att gå på toaletten. vill hon att någon står utanför toaletten så hon inte behöver låsa men vara säker på att ingen kommer in. jag tror hon sitter inne på svaret själv.

Nattetid kan det vara en annan sak men fråga hon om hon vill ha blöja på natten eller inte. om inte köp madrass skydd och låt tvättmaskinen gå.

2021-09-27
Anna larsson
Anna larsson

Jag tycker att ni ska kontakta BUP för att få professionell hjälp för om ni haft ett helt år på er att hjälp barnet med detta och inte lyckats, så är det inte en helt normal tjej.
Åtminstone kontaktar ni vårdcentralen och ber om en utredning av de funktionerna, kanske är det något kroppsligt?

En 10-åring vill inte sticka ut så jämfört med sina klasskamrater.
På skolan måste ju alla märka det, i skolagympan om inte annars. Det är inte normalt att inte försöka ändra sitt beteende när barnet så uppenbarligen måste förstå att alla andra har varit blöjfria i mer än halva barnets liv.
En helt normal tioåring skulle inte vara obrydd.
En psykiskt skadad tioåring skulle kanske ha vissa spärrar som gör att barnet inte klarar att pottränas. Eller ett barn med fysiska svårigheter som gör att det inte fungerar normalt.

Men oavsett hur mamman har klätt barnet eller behandlat barnet som en baby, så borde en tioåring förstå att det är udda. Särskilt som ni jobbat på att få henne blöjfri under ett helt år.

Jag är ledsen att behöva säga det såhär rakt ut, men barnet behöver mer stöd och hjälp från vården, för det är inte normalt alls.

Hoppas det löser sig och att ni får hjälp fort och rätt, så att det kan bli en bra lösning så fort som möjligt och hurra för er som tar en an fosterbarn ni är hjältar!

2021-09-26
solskensmamman
solskensmamman

Läsa böcker ihop och prata om hur det känns när man är kissnödig och bajsnödig. Finns böcker som heter kissboken och bajsboken. Finns det fler barn i hemmet kanske de också kan prata om hur det känns. Att ha blöja på sig kanske har med trygghet att göra. Man vill inte misslyckas. Om barnet känner sig tryggt och känner tillit till er så kommer det säkert snart.
Gå regelbundna tider på toaletten. Skippa blöjan hemma hos er.
Hjälper barnet till hemma hos er som stora barn gör? Leker lekar som en "normal" 10åring? Tänker att om barnet känner att man faktiskt är äldre än 3 år så kanske annat kommer på köpet. Kanske öppnar upp ögonen hur andra 10 åring gör/ser ut mm.

Jag har absolut ingen erfarenhet av den här situationen. Bollar idéer. Ni har säkert testat det jag skrev om med. Jag är utbildad lärare och möter på barn i olika hemmaförhållanden och situationer. Vissa saker är svåra att förändra, speciellt om de är rädda för att misslyckas eller finner trygghet i något så tar det tid. Kan ta väldigt lång tid. Lycka till och ge inte upp!

2021-09-26
mimmisan88
mimmisan88
Gravid i vecka 23
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...