App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Bebis vägrar sova dagtid

Hej! Jag har en snart 5-månaders bebis(korrigerad ålder 3,5 månader) som vägrar sova dagtid. Han kan gå en hel dag och endast sova 1 timme sammanlagt, vilket självklart resulterar i att han skriker så han tappar andan på kvällarna pga övertrött. Är det här normalt? Så här har han varit i 2 månaders tid, så det är ingen fas. Hela dagarna går åt att få honom att sova, en "nattning" kan ta 40 min för att han sedan sover 15... Finns det fler som har det så här?

2021-09-25
annhi677
annhi677
Bebis på 5 månader

Jag hade inte det så här långvarigt men någon gång runt 1,5-2 månader började tjejen ha det jätte svårt att sova på dagen och vi hade dagar där jag räknade att hon inte har sovit på 9-11 timmar i streck och barnmorskorna på BVC inte trodde mig. Någon av dem sade att låta bebisen inte sova om den inte vill så kommer den ta det tillbaka och sova sen men i vårt fall kunde det ta 3-4 sådana dagar tills bebisen sov som "död" på natten i 5 timmars sträck och var helt gröggig när man försökte mata så det var inget jag ville ha. I vårt fall så blev det tyvärr att jag fick bära tjejen på dagarna, i händerna, i ständig rörelse tills hon somnade och medan hon sov då sov hon 20-45 min åt gången. Det var jätte jobbigt men jag tog det snarare än att ha en jätte trött, överstimulerad bebis. Vi försökte allt annat men vid den tiden fungerade inget och hon somnade inte ens av amningen. När vi gav ersättning så var det ingen skillnad. Däremot nätterna var inte lika illa då sov tjejen 2-4 timmar åt gången men ibland var det svårt att få henne somna om (fick bära, somnade vid bröstet, låg på mig på sin mage första 3 månader typ...).

Min råd är att ändå försöka få bebisen sova på dagtid och gå igenom allt möjligt för att se om något fungerar. Saker som inte fungerade för en månad sedan kanske fungerar nu. Försök införa samma tidsruting för när han ska sova på dagen och om han inte somnar inom en viss tid så slutar du att försöka tills nästa passet. Testa promenader, bärsele/sjal, gymboll, vagga, gungstol, dansa till musik, krama om, bära i händerna även (dock låter det som vid 5 månader är han kanske lite väl tung), lite olika nappar etc. Ibland när vi vår desperata så körde vi bilen runt för att få tjejen sova lite så hon skulle inte vara helt övertrött - ja, jag vet att man inte ska göra så men när man är desperat så... Ni kan testa att stimulera mer/mindre, ha det mörkare i rummet när han ska sova etc och se om det gör någon skillnad eller inte.

2021-09-25
Amana
Amana
nyfödd bebis

Vet dock om maten kan vara svaret. Men kan inte tänka mig någon annat än det. Förutom att han utvecklas och vill upptäcka världen :)

2021-09-25
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 8 månader

Jag känner inte igen det då jag inte varit med om det. Vi märkte dock en skillnad när hon var 6 v. Vi bytte från amning till ersättning och sen dess har hon sovit på dagarna, efter varje måltid o hela nätterna. Aldrig varit nå problem o natta henne heller.
Nu vet jag inte om du ammar eller ger ersättning men vi fick öka mängden lite tidigare än vad tabellen sa då hon helt enkelt ville ha mer o efter det var hon mätt o belåten.

2021-09-25
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...