App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Relationen

Hej sen jag och min man fick vår älskade bebis så har vår relation verkligen testats. Vi visste att det är en stor omställning att få ett barn men tror min man fick en chock om hur det verkligen är. Hans tålamod finns liksom inte riktigt där och vår dotter har även kolik. Jag studerar på distans förtillfället och har inga planer på att vara mammaledig då det funkar att plugga och ha henne samtidigt på dagarna och min man jobbar fulltid. Dock har vi börjat tjafsa mycket mer och börjar känna att han tar mig lite förgivet, han försöker hjälpa till på kvällarna men ger upp efter 10 min då hon bara skriker. Vilket gör att jag blir frustrerad och han blir frustrerad på hela situationen. Vilket leder till att vi börjar bråkar och han förstår inte min situation jag är hemma hela dagen med henne och behöver avlastning. Hur gör ni andra föräldrar för att relationen inte ska bara vara massa tjafs och dålig stämning? Och hur delar ni upp så att båda tar lika mycket ansvar? Jag känner mig som en ensamstående till vårt barn.

2021-09-24
Mariaaa
Mariaaa
Bebis på 3 månader

Har en bebis på 17 månader. Jobbar hemmifrån och och partner är hemmafru som vill inte jobba. Trots att jag är hemma på arbetstid och jobbar hjälper jag till hemma och i min frus ögon ska vi dela arbetet på hälften medans jag är hemma. Ärligt talat enligt hennes konstiga logik så är det som om arbetet vilket jag lever på och som ger mat åt familjen inte räknas som något. Mina föräldrar får vi inte hälsa på eftersom frun inte gillar dem. Jag får knappt lämna huset utan tillstånd och gå ut någonstans utan att få höra gnälll. Hon går regelbundet ut på fika med vänner där jag oftast blir chaufför och tar hand om barnet 2-4 timmar i sträck. Gör hon samma pg a mitt jobb så får jag höra gnäll. Hade det inte varit för corona så tror jag inte hon hade fixat att ta hand om barnet själv i 8-9 timmar om jag behövde åka till jobb, förmodligen separation som resultat. Vill bara uppmuntra alla pappor som försöker..!!

2021-10-01
Sthlmpappa
Sthlmpappa
Barn på 1 år och 6 månader

Jag har tyvärr ingen lösning på ditt problem, men är i precis samma situation med min sambo. Kan vara skönt att höra att man inte är ensam i allt, det kände jag nu när jag läste ditt inlägg. Jag tog ett snack med min sambo nu i veckan och berättade hur jag kände och gav indikation på att jag inte orkar mer om vi ska ha det såhär för jag blir bara besviken när han inte hjälper till eller avlastar mig ibland. Då är det i sådana fall bättre att vara själv, för då slipper man besvikelsen över en persons beteende. Min dotter har dock inte kolik, men hon är väldigt krävande och gnällig. Stå på dig! Är man två om att skaffa barn så är man ett team och får försöka komma fram till en vardag som funkar och som gör alla parter nöjda.

2021-09-27
Alexandra Paulina
Alexandra Paulina
Bebis på 4 månader

Hej,
har inget svar på din fråga men vill tipsa facebookgruppen Gravid och Bebissnack. Här samlas vi blivande och nyblivna mammor för att peppa, fråga och tipsa varandra om livet som mamma!
Hoppas du vill komma och hänga med oss :)

https://www.facebook.com/groups/2369998583236857/

2021-09-26
Teve
Teve
Barn på 2 år och 1 månader

Min lösning: skaffade barn själv 🥰
Har bara hört andra som haft barn med kolik och det var min största rädsla men haft tur att han ej fått det.

Be era föräldrar eller syskon för lite avlastning om han ej ställer upp och passa då på att sätta er ner när ni är själva och ha en ordentlig diskussion kring hur ni känner och behöver från varandra.

2021-09-26
NewGurl
NewGurl
Bebis på 5 månader

Vet du, med första barnet var det ungefär samma för mig och min dåvarande sambo. Skillnaden var att han INTE jobbade, han satt hemma, men jag fick ändå sköta allt gällande bebis, hushåll, husdjur. För att han inte vågade/ville/orkade. Drev mig till vansinne.

Med kommande bebis har jag en annan partner. Han jobbar heltid och kan inte jobba hemifrån. Jag kommer alltså att sköta två barn dagtid ensam. Vår plan inför det är:
- Jag kommer att ta allt gällande nätter, eftersom jag ändå ska vara vaken och amma.
- Sambon får sova på soffan om han har svårt att sova med mig och barn i sovrummet = han blir åtminstone utvilad och kan sköta sitt jobb ordentligt.
- Städning kommer att i större utsträckning ligga på hans bord, men i praktiken kommer det oavsett att bli städning mer sällan än i nuläget.
- Mat kommer sannolikt oftare att bli färdiga matkassar eller takeout, så vi slipper ränna till mataffären. Sänk kraven!
- Vi har på rutin att alla duschar varje dag innan vi går och lägger oss. När det är min tur får han helt enkelt ta bebisen. Ingen diskussion liksom.
- Vi ska försöka med delvis flaskmatning, efter någon månad. Detta för att avlasta mig mer och för att främja anknytning mellan bebis och pappan.
- Vi ska försöka att båda får egentid med sig själv, egentid med bebis, och egentid med storasyster, åtminstone ett tillfälle/vecka.
- Vi har tur att min familj bor i samma stad som vi, så de kan komma och avlasta när det blir för mycket. Ibland är det så betydelsefullt att bara få lite socialt utbyte med en annan vuxen, om man i övrigt är ensam hemma med barn hela dagarna.

Men alltså det viktigaste är att ni pratar, pratar, pratar utan att skuldbelägga varandra. Och ta all hjälp ni kan få.

2021-09-26
Suspish
Suspish
nyfödd bebis

Jag måste säga att du är modig att orka plugga samtidigt som du har ett litet barn som även har kolik dessutom. Det är jätte starkt av dig och din man kanske inser inte det nu men någon dag kommer det förhoppningsvis;).

Jag tycker att de flesta män har det mycket svårare att förstå den nya mammas situation för att de föreställer sig att allt kommer naturligt till en kvinna (hormoner och allt) och att det är absolut ingen större belastning för henne. Det är så klart inte sant och det är både en fysisk belastning (och man är försvagat efter förlossningen) och psykisk för att man utsätts för en repetitiv cirkel av att göra samma saker (mata, blöja, sova, senare leka lite och promenera) om och om dygnet runt.

Har ni några mor/far-föräldrar som kan komma ibland och avlasta något, gärna just på eftermiddagen eller på helgen? Det hjälper även om det är bara för 30 minuter så man får duscha ifred eller få lite sinnes ro. Som Maandiiis skrev så är det bra att prata och prata om hur ni ser på era eftermiddagar, planera in det. Det är klart att även han är trött och säkert inte sover ut på nätterna, går till jobbet half zombie (där ingen bryr sig han är ny pappa och han måste prestera som vanligt...) och sen kommer hem och får nästa sysslor. För honom är det också mycket och ni båda får ingen ensamtid/vilotid, ingen avslappning, allt tålamods tröskel är borta. Tyvärr är det så i början och man får bita ihop, komma på en plan (kan man turas om lite och på vilka saker accepteras det av bebisen) och hålla vid det.

Nu är din bebis 2 månader så snart kommer det bli bättre - runt 4 månader tycker jag det började bli lättare med mitt första barn. Fungerar det något att promenera med vagnen? Får pappan bara alltid bära bebisen när det är att barnet just har kolik eller är det även i andra, skönare situationer? Kanske kan han gå ut på en vagnpromenad eller hjälpa med blöjor, laga mat och sådant? Ni får prata om vad som fungerar, om det inte fungerar vid kolik, måste det säkert finnas annat han kan göra. Skulle även föreslå hörlurar som stänger ljudet utifrån + högre musik i de, borde hjälpa vid barandet av bebis som inte går att lugna. Många män verkar ha det svårt att tolerera barnens skrik och blir arga då, något som triggar deras adrenalin men jag tycker inte att det är en bra ursäkt - de får man istället träna hårdare på att inte agera ut sin ilska och rikta det (eller gå ut boxa lite på en säck och komma tillbaka).

2021-09-24
Amana
Amana
nyfödd bebis

Om inte du ska vara föräldraledig nu så kanske han bör vara det? Så att ni har ork för både barn, jobb, studier och varandra?
Iallafall tex jobba 50%-60%, kanske vara helt ledig 2 dagar tex måndag + onsdag, så det inte blir 5 dagar i rad som han är iväg på jobb. Eller om det är kort pendlingstid till jobbet så kanske jobba halvdagar?
Då borde ni få mer energi eftersom du kan ta hand om barnet när han jobbar och han ta hand om barnet så du får plugga tex du har ansvar för barnet 9 h/dag när han jobbar heldag och han har hand om barnet 9 h/dag under lika många dagar (om du ammar får han komma in för amningsstunder, men för övrigt är det hans ansvar för allt).
De dagar som blir över delar ni 50/50 på tex:
Han jobbar 3 dagar/vecka = du har ansvar 9 h per dag, övrig tid de dagarna delar ni 50/50 på att ta hand om barnet. 3 andra dagar tar han ansvar 9h/dag, men övrig tid de dagar delar ni 50/50. Sista dagen i veckan delar ni ansvaret.
Om han jobbar halvdagar blir det såhär: Han jobbar 4 h + 30 min pendling = är borta 7.30-12, ni äter lunch tillsammans och sen tar han hand om barnet under 4,5 h tex 13-17.30 och sen äter ni middag tillsammans och delar på ansvaret för barnet. På helgerna delar ni lika på ansvaret och arbetet.

Diskutera noga hur ni delar upp föräldraledigheten och vilket ansvar man har för barnet och eventuellt annat hushållsarbete, så att det blir lika för båda.
Min make insåg att han inte ville vara tvungen att sköta allt när han var hemma 50% av föräldraledigheten = han hade inte heller några krav på mej när jag var ledig 50% av föräldraledigheten. Vi bestämde helt enkelt att föräldraledig = ansvar för barnet när den andre är borta eller jobbar. ÖVrigt delade vi på (hushållsarbete, laga mat, städa, handla osv)

2021-09-24
solskensmamman
solskensmamman

Ett tips är att sätta er ner tillsammans när det är lungt och prata. Prata med honom hur du känner och tänker och även lyssna på vad han tänker. Ingen idé att börja prata när det är fullt upp och känslorna är som varmast. Utan hitta en lugn stund och prata hur ni vill ha det.

2021-09-24
Maandiiis
Maandiiis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...