App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

HJÄLP min 1,5 åring vägrar äta vanlig mat

Hej alla fina. Min dotter som är snart 1,5 år vägrad äta vanlig mat. Hon började med smakportioner och åt det när hon va 5-6 månader sen ju äldre hon blev så började hon äta mindre (3 skedar mat) tills hon blev 7 mån sen pch nu äter hon ingeting alls. Hon är en bebis som är van med flaska och ersättning och det är det ENDA hon äter. Jag börjar bli halen för på förskolan vägrar hon, här hemma vägrar hon. Finns det någon som har liknande problem? Vi har verkligen försökt allt men hon vägrar öppna munnen.

2021-09-15
Ennaaaa
Ennaaaa
Bebis på 15 månader

Har ni pratat med bvc, försökt göra någon uträdning eller fått prata med dietist?

Min dötter drack ersättning rätt länge och vägrade dricka på annat sätt än via nappflaska (hon kunde dricka ur kopp men ville inte dricka mycket) fram tills nästan 14 månader. Hon åt dock diverse mat. Vi köpte massa olika typ av drick-koppar för att få henne sluta dricka med napp och tills slut fungerade flaska med sugrör. Vi bytte ut nappen mot en med trög flöde och då gick det snabbare med att byta...däremot vägrade döttern ersättning och allt mjölk i dem, enbart vatten (fortfarande 1 år senare dricker mjölk sporadisk). Hon gillar mycket yogurt och gröt så vi är inte oroliga och nuförtiden gäller det vanlig kopp oftast.

Om jag var dig hade hade jag testat att börja om med smakprover och se ifall något gillas. Även matburkar och klämmisar, bara att se ifall. Sen får man trappa upp snabbare med riktigare mat när man ser om något fungerar. Det är lite osäkert om hon klarar av mat med struktur just nu om ni inte har kört med det förut och det fungerade men man kan testa sätta ut saker på ett fint sätt (mat som ser bra ut gillas mer).

Som föregångaren sade så är det bra att äta samtidigt och även liknande/samma saker. T.ex. min dötter är rätt dåligt på äta frukost ibland men om jag t.ex. gör några små mackor till mig själv då får hon intresse och vill också smaka/äta även om hon inte alltid gillar det, ibland smakar hon bara. Hon började äta fil istället för yogurt bara för att jag gjorde det på morgonen. Jag försöker aldrig tvinga henne att äta något men erbjuder och säger du äter om du vill och hur mycket du vill. Nu är hon över 2 år gammal så det är lite skillnad men jag hade alltid den attityden och tycker det fungerade.

2021-09-15
Amana
Amana
Gravid i vecka 38

Vad ger du för mat? Pure eller plockmat? Erbjud alltid mat när övriga i familjen äter så ser barnet att alla andra äter. Kanske vill äta själv och inte matas.

2021-09-15
Maandiiis
Maandiiis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...