App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Graviditetspenning

Är det någon mer som blivit förbjuden att jobba från v20? Eftersom ens inkomst förminskas markant pga av detta då man får 80% och sen skatt på det, ifall det finns nån inkomstförsäkring eller dylikt som kan täcka upp? Jag är medlem i Lärarförbundet och enligt dem fanns inget..

2021-07-23
StINA345
StINA345
Gravid i vecka 27

Jag har också varit hemma 100% med ersättning sedan v22 o h inte heller hittat någon lösning på den ekonomiska dippen annat än att leva sparsamt själv. Tänkt många gånger på alla ensamstående eller singlar som går hemma och inte får ihop det ekonomiskt. Jag har som tur är sambo med fast jobb vilket räddat vår situation, även om det känns tufft och jobbigt att leva till stor del av partnerns pengar.

Till saken hör att jag arbetar inom musikbranchen med eget företag och har sedan starten av Covid varit väldigt hårt drabbad av minskade jobbmöjligheter. Detta baserades mitt SGI på utan hänsyn till något snitt för min yrkesgrupp eller annat. Så pepp pepp till er ändå som hade fast jobb eller normal inkomst när detta drog igång och ni blev gravida ♥️

2021-07-25
Sonos
Sonos
Bebis på 1 månader

Jag är också medlem i Lärarförbundet men har inte berättat för min chef om graviditeten än, pga semester. Tänkte ringa henne veckan innan skolan börjar och se hur vi ska lägga upp det. Jag funderar bara på.. Om man går hem tidigare pga tex risk för covid-19 på arbetsplatsen så ska man väl få pengar för det? Eller går du hem tidigare pga belastning?

2021-07-24
Maddo
Maddo
Gravid i vecka 21

Är studerande uska så min inkomst gick ner enormt så sgi:n bara är skyddad till föräldraledigheten, inte gravidledighet. Samtidigt har vi ju räknat med minskad inkomst ändå när bebisen väl kommer, nu råkade det bli lite tidigare bara. Har inte hittat nåt som kan ge extra bidrag dock.
Har haft covid och vill verkligen inte ha det som gravid. Så när de inte kunde omplacera mig va jag väldigt tacksam att jag fick gå tidigare 🙂

2021-07-24
Ciccius
Ciccius
Bebis på 1 månader

Det finns inget tyvärr, det du kan försöka göra är:

1) Hitta jobb att utföra hemifrån. Fråga först din arbetsgivare och om denne inte hittar något så ber du om tillåtelse att jobba med annat under avstängningen. Om du är lärare så kanske du kan stötta vikarien? Digitalt då. Eller göra planeringar, sambedöma prov mm när det kommer igång efter sommaren.

Annars kanske du kan ta ett säljjobb eller jobba med kundservice på ett annat företag? Något som kan utföras hemma med dator/telefon.

2) Ägna dagarna åt sådant som sparar pengar i motsvarande utsträckning, var kreativ!
Först går du igenom alla preumerationer/tjänster och kollar vad du/ni klarar er utan. Stäng ner allt onödigt!

Sen går du igenom det ni måste ha och jämför olika företag eller ringer och försöker förhandla ner månadskostnaden hos den leverantör ni har. Allt ni betalar varje månad gör ni med skattade pengar, så 100 kr lägre utgift = ca 130 kr lägre lön är ok.

Sen är det dags att göra något åt garderober/förråd./skåp Sälj allt ni inte behöver eller vill ha kvar av sentimentala skäl. Kan ni dra in ett par tusenlappar så är det bra!

Maten - här finns ofta mycket att göra! Baka eget bröd, räkna på vad frukosten kostar och leta billigare alternativ (man kan spara mycket om det är tex juice + smörgåsar som äts till vardags och man byter till havregrynsgröt och skippar juicen), samma sak med lunch och kvällsmålet.
"Under tian" är kanon,, där finns veckomenyer 4 portioner 7 dagar för ca 300 kr totalt. = lunch och middag för 2 alla dagar i veckan för en liten peng.

Diskutera ert boende, finns det något att göra där? Har ni köpt något så kanske ni kan minska amorteringen under tiden du är ledig? Har ni hyres kanske det går att byta boende eller satsa på att köpa något eget?
Allt kan kontrolleras: Har ni billigast el? TV? Finns det rabatter att få?

Har ni något lyxigt som kan skippas ett tag? Fönsterputsning? Matkasse?

Även om det är en stor löneförlust så kanske det är något som du räknat med när du är föräldraledig? Nu kommer det lite tidigare bara...

De allra flesta måste downsiza när man går på föräldraledighet för att klara sig på så få SGI-dagar som möjligt under barnets första år. Vi har tagit ut 3 dagar/vecka när vi inte hade råd att vara hemma utan att ta ut FP. Det sved rejält, men gick på ren vilja att vara hemma med så lite inkomst.
Nu har du ändå 80% dvs lika mycket som om du tar ut 7 SGI-dagar/vecka. Det är väldigt få av våra vänner som behövt ta ut så mycket FP när de varit FL. Så det borde gå!

Kämpa på!

2021-07-24
solskensmamman
solskensmamman

Jag jobbar som uska och kunde inte omplaceras så jag fick gå hem v20. Med tanke på all OB man har så är det jättetapp för mig pengamässigt, fick ringa runt och lyckades spara runt 5k i månaden på alla utgifter. Men ändå är det inte mycket kvar man har. Jag får tänka så att njuta ordentligt under denna tid, magen växer så ändå hade jag inte kunnat jobba länge till med det yrket. Försökte också googla på någon slags "kompensation" men hittade inget.

2021-07-23
Katti007
Katti007
Gravid i vecka 38

Dem 90% av lönen gäller under föräldraledighet och inte under graviditetspenning.

2021-07-23
Expecting
Expecting
Gravid i vecka 40

Jag jobbar som förskollärare och fick gå i v.20, vet att jag också kollade upp det då men hittade inget. Beroende på vad man tjänar så får man 80% men graviditetspenningen har ju ett tak på 759kr/dag vilket tyvärr inte ens är 80% av min lön så det är några tusen mindre i månaden. Man får väl samtidigt vara tacksam över att man ens får ersättning och möjlighet att gå hemma, man överlever men man får dra in på några utgifter😬

2021-07-23
Expecting
Expecting
Gravid i vecka 40

Vissa fackförbund har förhandlat fram så att du får 90% av din inkomst under föräldraledighet, utan tak, däribland Teknikföretagen. Ofta krävs att du ska ha jobbat tex 2 år för att vara berättigad till detta. Men har du redan kollat med ditt fack så har ni uppenbarligen inte något sådant.

2021-07-23
Abborre
Abborre
Bebis på 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...