App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Börja försöka bli gravid - många tankar

Hej! Jag och min sambo har bestämt oss att precis, att försöka bli gravida (❤️❤️). Otroligt många känslor och tankar i kroppen och vi är laddade till tusen. Men en av mina största funderingar just nu är detta med covid. Varken jag eller sambo är vaccinerade ännu (vi är 26 och boende i Stockholm) eftersom vår åldersgrupps precis öppnat. Min fundering är ska jag ta vaccinet nu innan vi börjar försöka eller vänta? Vi båda har haft covid och haft antikroppar..

2021-07-23
Frokenmatilda
Frokenmatilda

Hej
Det med folsyra har jag läst allt möjligt om även rekommendationer att kvinnor i fertil ålder alltid borde ta folsyra i fall för det som menas med att ta det är inte att man bygger på depåer men snarare att man kan bli gravid utan att man vet om det och det går viktiga dagar (första trimester) innan man märker det och då har man missat ta folsyran. Så av det jag har läst på internet låter det mer som en extra säkerhetsåtgärd att börja ta lite tidigare eller i alla fall när man börjar försöka för man kan inte vara säker när man lyckas bli gravid.

Jag tog själv folsyra inte så länge i förväg och när jag upptäckte att jag är gravid byte jag till multivitamin för gravida som redan har folsyra i den rekommenderade mängden också. Jag tar fortfarande multivitamin (för gravida/ammande) och planerar fortsätta hela graviditeten och även när jag ammar. Jag tror inte det skadar -jag har frågat barnmorskan och fick inte något negativ återkoppling på det.

Det är nog alltid bra om man vill starta försöka bli gravid att försöka förbättra sin hälsa genom att börja äta bra, minska kaffedrickande, gärna sluta med alkohol, ta lite extra vitaminer, bli mer hälsosam helt enkelt. Det gäller både kvinnan och mannen. Det kanske påverkar inte jätte mycket eller så ger det lite extra;). Jag har gjort privat blodtester för att se om jag "mår bra" inför min första graviditet och alla resultat var bra. Var kanske lite onödig då de gjorde testerna igen (enklare) på modravårdcentralen.

2021-07-25
Amana
Amana
Gravid i vecka 37

Det är mycket som sjukvården rekommenderar som man inte måste följa! Men rekommendationen finns för att det faktiskt gör skillnad och kan spela stor roll.

Bara för att du börjar ta folsyra när du blivit gravid, trots att du vet om rekommendationen att äta minst 3 månader före man börjar försöka, och att det ändå gått bra så betyder inte det att rekommendationen är fel.


TS har inte ens börjat försöka ännu, så att sprida rädsla tror jag inte alls att jag gör! TS har antagligen läst in sig på graviditeter under tiden som TS funderat på att ta det steget.

Dessutom tar många folsyra utan att tänka på det, eftersom alla multivitamin/mineral-tabletter för fertila kvinnor innehåller rätt mängd folsyra för att vara godkända inför en graviditet. Många tar jämt sådana tabletter eller börjar med dem när de börjar fundera på att bli gravida eftersom de innehåller järn, folsyra, zink och magnesium som är väldigt gynnsamt när man försöker bli gravid.

2021-07-25
solskensmamman
solskensmamman

Jag hade lätt tagit vaccinet så fort som möjligt. Bara för att ni börjar försöka imorgon betyder inte att ni blir gravida på en gång, det kan ta månader innan ni lyckas och då kan det vara skönt att ha fått vaccinationen överstökad.

Tekniken som vaccinet är gjord med har utvecklats under tiotals år och är utformad för att lätt kunna skräddarsys till olika influensor. Annars hade man aldrig kunnat vaccinera sig mot säsongsinfluensan som varierar från år till år.

Att påstå att covid är som vilken influensa som helst är lyx, då har man inte förlorat någon i den. Det finns folk som inte tillhör riskgrupp som dör av covid och det finns även de utanför riskgrupp som blir allvarligt sjuka i månader efteråt. Jag skulle inte vilja ta den risken i graviditet eller med nyfödd bäbis, det är ansträngande nog ändå.

2021-07-24
Mirpa
Mirpa

Du BEHÖVER inte ta extra folsyra tre månader innan du blir gravid, även om sjukvården rekommenderar det. Sluta sprida oro för att hon måste vänta med att försöka skaffa barn??? Jag har börjat ta folsyra när jag plussat, och varken barnet utanför eller barnet i magen har fått några men av det.

2021-07-24
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 16

Ta inte det. Finns inga studier på hur vaccinet påverkar kroppen och graviditeter. Finns inget godkänt vaccin för covid. Tar du det och får.komplikationer så finns ingen försäkring som täcker. Plus att ett kliniskt testat vaccin tar 10-15 år och inte 10 månader. Covid är precis som vilken influensa som helst

2021-07-24
Nattali
Nattali
Bebis på 2 månader

Har du börjat äta folsyra? För det ska man ju göra minst 3 månader före man försöker bli gravid.
Så har du inte börjat äta ännu, så hinner du ta båda doserna innan det är dags att börja försöka.

2021-07-24
solskensmamman
solskensmamman

Det är så svårt att svara på... Som gravid rekommenderas du att inte ta vaccinet förrän efter v.12 i graviditeten. Så om du skulle ta första dosen nu, sen blir gravid, så kanske du inte kan ta dos #2 inom den tidsram som man helst vill. Men sen vet man ju inte hur lång tid det tar för er att bli gravida heller, för vissa går det med en gång och för vissa tar det längre tid, och då skulle du ju i princip kunna hinna vaccinera dig klart innan ni blir gravida. Men det vet man ju aldrig liksom.

2021-07-24
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 16
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...