App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Förvirrad i barnmatsdjungeln 6 mån

Hej! Har en bebis på 6 månader som för 10 dagar övergått till ersättning från helamning. Har börjat med att ge sempers babysemp 1 och hon har även fått lite smakportioner. Lite av det vi ätit eller så har jag kokat och mosat eget till henne. Nu har bebis fyllt 6 månader och hur gör man nu? När ger man välling? Ska välling ersätta ersättning? När ger man gröt? Riktig mat? Är helt lost in Space nu känner jag. Någon som vill berätta hur ni gör med era 6 månaders och mat??

2021-07-16
Ina Bina
Ina Bina
Bebis på 8 månader

Rekommenderar som många andra Solidstarts och boken Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm.

2021-07-23
KarroK
KarroK
Bebis på 7 månader

Hej!
Har tre barn och har testat lite olika metoder. Första barnet körde vi så som bvc/livsmedelsverket rekommenderar med puré och mycket färdig barnmat så som gröt etc. De två senare har vi följt BLW metoden och tycker mycket bättre om detta. Man slipper sitta och mata och kan själv få äta varm mat i lugn och ro. Konceptet går i stort sett ut på att låta barnet äta det man själv äter och stoppa det i munnen helt själv. Det blir förståss ganska kladdigt men det är det värt tycker jag, blir ju ändå kladdigt hur man än gör. Kan iaf stark rekommendera att läsa boken "BLW på svenska", jag lånade den på biblioteket.
Lycka till med matresan och hoppas att ni hittar något som passar er!

2021-07-22
Holmblad
Holmblad
Bebis på 8 månader

Hej!
Tips:
-följ solid starts på insta eller/och ladda ner deras app. Det är ett konto med väldigt mkt relevant och uppdaterad kunskap kring matintroduktion. För säker o varierad näringsrik kost med ett positivt förhållningssätt. Det är värt såå mkt med bra start för att maten ska bli ngt positivt i längden.
- bra snabbmat att ha i frysen: broccoli, fisk, ärtor, lingon el andra frysta bär, skivad blodpudding. Snabbt in i ugn,ånga,stek på eller ärtorna kan man bara hälla på hett vatten o mosa.
- bra snabbmat att ha hemma men även slänga med i väskan - avokado, ägg. Perfekt att gnaga på och väldigt näringstätt och mättande
- köp paltbröd (liknar tunnbröd i textur o finns i välsorterad mataffär) pulverisera (i mixer t ex en större laddning o ha o burk så kan du lätt blanda i mat. Två tsk täcker barnets järnbehov och det kan behövas även om barnet äter i sig t ex köttfärs. Jag blandar i mosad avokado, potatis, yoghurt, köttfärssås, fisksoppa Etc! Mkt bättre och smidigare än gröt med tillsatt järn.

Gröt är för övrigt ganska värdelöst ur näringssynpunkt så kolla om inte barnet föredrar t ex yoghurt (grekisk är lättare att hantera med laktosen), ägg, avokado, leverpastej etc. . Mkt vegetabiliska oljor är generellt sett irriterande för tarmarna (som rapsolja som så många på bl a BVC vurmar för).
Välling har jag ingen aning om varför man ger men är nyfiken :).

Riktig mat kan du börja ge nu men man brukar rekommendera att vara försiktig med saltet i början. T ex skippa salt i vattnet och undvika alltför salt mat. Honung och gröna bladväxter ska undvikas också, sånt har Livsmedelsverket bra lista på.

Men om du ska bara ska ta ett tips så SOLID STARTS! :) lycka till o ha så kul med maten!
(Och paltbröd!)

2021-07-22
Bebis på 15 månader

Har också en 6 månaders som håller på att bli introducerad i den nya matvärlden. Det är inte alls lätt ju! Men vi började med gröt när hon va 4 månader då körde vi typ ett kryddmått första veckan och sen ökade vi allt eftersom hennes mage var i balans och hur intresserad hon var. Idag äter hon gröt till frukost typ 1/2dl! Gröt är toppen och hon känns mätt och nöjd ganska länge på det.

2021-07-17
Malin93
Malin93
Bebis på 8 månader

Och ja, helt okej att köra igång med mat! Kan tipsa om att pasta brukar gå hem hos de små, och majs, banan och paprika. Du kan ge det ni äter, eller göra små smakportioner av något. Finns superbra små burkar med mat om du inte vill eller orkar göra det själv, och annars kan man ta en portionsburk och dela upp i flera!

2021-07-16
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 16

Hej! Det är verkligen inte lätt att veta i djungeln!
Vi började med gröt till vår tjej när hon blev 6 månader. Då valde vi att köpa barngröt istället för att trixa med att göra egen. Då introducerade vi med några skedar per dag. För oss funkade en hel portion först när hon va 8 månader. Låt det ta tid! Vill ditt barn inte idag, så testa imorgon igen, och i övermorgon. Det tar ca 17 gånger att börja tycka om något som man tycker smakar annorlunda.

Testade även välling, men vår dotter väääääägrar det. Så vi har fortsätt med ersättning. Största skillnaden är att Välling har mer fibrer, mjöl och ger en mer mättnadskänsla. Men fungerar inte det, så är ersättning inte fel! Dock har jag för mig att du borde gå upp till ersättning 2 som innehåller bland annat järn och jod.

Men låt det ta tid! Matstunden ska va rolig, både för dig och din lillplutt :)

2021-07-16
Elajni
Elajni
Gravid i vecka 16
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...