App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vad säger lagen?

Hej! Jag vill veta vad ”lagen” säger om att man måste berätta för sin arbetsgivare gällande en graviditet? Den som vet får gärna länka till källan.

2021-06-09
Zandra 1989
Zandra 1989
Barn på 1 år och 6 månader

Som sagt, det finns ingen lag på att man måste berätta.
Har du tänkt att åka direkt till sjukhuset, föda, sen åka till jobbet igen så fort du kan så kanske du kan sjukskriva dej från jobbet tex 2-3 dagar? Sen är det bara att jobba på som vanligt igen om du orkar och mår bra.
Har du däremot tänkt att vara föräldraledig med ditt barn så är det 2 månader eller 3 månader före förväntad start av ledigheten som du måste anmäla till arbetsgivaren. Det är lite olika beroende på avtal så läs på vad som gäller för dej.
Om du inte vill vara ledig före förlossningen så pratar du med din arbetsgivare när det är 3 månader före beräknad förlossning och säger att du tänkt vara ledig men vill jobba så länge som möjligt, så du vill inte ansöka om ledighet ännu men att det är risk att barnet kommer om ca 3 månader.

Även om du inte vill vara ledig alls, utan bara ta någon/några dagars sjukskrivning för att komma på benen igen så kan det ju vara trevligt att du berättar och förvarnar några veckor före BF.


OBS: Nu i corona-tider så räknas det som att du är i riskgrupp och ska inte utsättas för smitta när du går in i v.20, så det blir ju väldigt konstigt då att inte berätta... Om din AG ska anpassa något för dej, så måste AG veta.

2021-06-10
solskensmamman
solskensmamman

Finns ingen lag som säger att du måste berätta att du är gravid, dock där jag jobbar inom handel så måste vi ansöka om mammaledighet senast 3 mån innan.

2021-06-09
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 4 månader

Tänk på att det skiljer sig åt Hur lång tid i förväg man måste ansöka om föräldrarledigt. Vi har tre månader med det avtalet vi har med kommunal.

2021-06-09
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 14 månader

Du behöver inte berätta men du måste säga till om du ska vara föräldraledig minst två månader innan. Se länken. https://www.unionen.se/rad-och-stod/beratta-om-graviditet

2021-06-09
Michaela H
Michaela H
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...