App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

15 år och gravid!!!

Jag är 15 år och fyller 16 2022. Jag är gravid i v5 och vet inte hur ja ska berätta för min familj. Jag vill helst behålla barnet men fattar att de inte kommer funka med tanke på att jag fortfarande går i grundskolan. Killen som jag blev gravid med vill att ja ska gör abort och vi har pratat om de innan men nu när ja verkligen är gravid så vet ja inte om ja vill gör abort längre. Hur tänker ni? Har ingen inkomst så där har vi ett litet problem. Slutar 8an om 3 veckor. Vet bara inte om jag ska prata med mina föräldrar om de eller om ja bara ska göra en abort utan att dom får reda på de?

2021-05-25
Slemma006
Slemma006
Gravid i vecka 22

Lycka till vad du än väljer att göra. ❤️

2021-06-04
Äntligensnartmamma
Äntligensnartmamma

Jag har pratat me gyn och har fått en tid på måndag v23.
Ja ska då göra en vul och sen får vi se hur de går efter de

2021-06-03
Slemma006
Slemma006
Gravid i vecka 22

Om du inte har varit hos ungdomsmottagningen än, så tycker jag att du ska kontakta dem så snart som möjligt. Om du väljer att behålla barnet så kommer du behöva stöd och om du väljer att göra abort så kommer du att behöva stöd. Det viktigaste är att du kommer i kontakt med någon vuxen så snart som möjligt. På ungdomsmottagningen kan du få stöd och de har massor med erfarenhet av unga och gravida. Gå och prata med dem först om du tycker det är jobbigt att prata med dina föräldrar om det. Här kan du läsa om abort:: https://www.umo.se/kroppen/graviditet/abort/

2021-05-29
TvillingarnaOjag
TvillingarnaOjag
Bebis på 3 månader

Det är ett val du ska ta, det är din kropp. Dock finns det lite att tänka på här, i ditt fall.
Du är 15 år och har hela livet framför dig, du går i grundskolan och har ingen inkomst. Det säger sig självt. Absolut, det finns många som får barn tidigt och kan återuppta ex studier senare i livet.
Som mamma hade jag velat veta om min dotter var gravid dock hade jag nog kanske inte blivit så glad med tanke på den låga åldern. ag tycker att du definitivt ska prata med de. Oavsett om du gör abort eller inte.. en abort är inte heller smärtfri.
Att skaffa barn är inte något litet man har för stunden, det är tufft, barn är inte gratis.
Säger inte att du ska göra abort men om du funderar på att behålla så kanske du ska tänka igenom detta en gång till..

2021-05-27
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 7 månader

Kram till dig!

Ett tips (främst om du väljer att behålla) är att läsa boken, ”som jag vill vara” av Katarina von Bredow. Handlar om en tjej som är 15 år och blir gravid.

2021-05-27
Hej20
Hej20

Jag tycker du ska tänka på vad du vill och inte din kille som nog ville inte ha "problem" för livet. Det är inte problem, det är en fantastisk, liten människa, som kan bli till. Jag tycker det är bara att bestämma dig vad du vill och sen ta ett lugnt samtal med föräldrar eller den ena av de först som du vet är lugn/lugnare än den andra. Det är inte så att världen tar slut just nu eller något och jag som vuxen människa hade hellre velat att mitt barn pratade med mig om det än att de ljög. Jag tycker det är inte något att vara rädd över och man kan klara alla situationer i livet, finns många fina bevis på unga mammor som har klarat sig fint och absolut inte ångrat att de skaffade barn. Det är nog lättare med stöd av familjen så det är värd att prata med någon om du känner att du kan lita på dem. Klart kan du skaffa familj senare i livet, det kommer du kunna göra även om du födder barnet och oberoende om du behåller det efter eller inte. Dock kommer det aldrig bli samma bebis igen som denna. Min första graviditet var missfall och jag kommer alltid tänka på den lilla bebisen vem det kunde ha blivit till, hur den skulle ha sett ut osv. Vi fick ett barn efteråt och kommer få ett till nu men det känns inte som om de ersatte det första, det första finns alltid i mina tankar.
Oberoende hur du gör så är det bra att vara ärlig och prata med föräldrar. Om de är bra människor så borde de kunna prata med dig och hjälpa dig framåt oberoende vad det blir.

2021-05-26
Amana
Amana
Gravid i vecka 37

Om du var min dotter och jag din mamma så hade jag velat veta vad du går igenom. En graviditet eller abort påverkar på så många plan och jag hade velat finnas där för dig och förstå vad du går igenom. Jag förstår att det kan kännas svårt att prata med dem men jag tycker du för ett moget resonemang så förhoppningsvis kan ni få ett bra samtal. OM det känns för svårt att prata med dina föräldrar så håller jag med övriga, prata med en annan vuxen! ❤️

2021-05-26
Mirz
Mirz
Bebis på 12 månader

Tycker också du ska prata med någon vuxen om det. Om du inte vill prata med dina föräldrar kanske det finns en skolkurator eller skolsköterska du kan vända dig till? Annars finns det kuratorer på gynmottagningen som man alltid kan bolla tankar med, som abort eller inte oavsett vad man sen bestämmer sig för. Lycka till!

2021-05-25
Jämtlandstjej
Jämtlandstjej
Gravid i vecka 37

Du har hela livet på dig att få barn. Gå ut skolan först. Jag skulle råda dig att prata med dina föräldrar så att du har deras stöd. Det är din kropp så i slutändan är det ditt beslut. Men livet är långt och du har alla möjligheter i framtiden att skaffa familj under bättre förutsättningar. Lycka till!

2021-05-25
Jag heter
Jag heter
Bebis på 7 månader

Jag vet att det kan kännas superläskigt, men berätta för dina föräldrar eller någon annan vuxen du har nära dig. Oavsett vad du beslutar dig för att göra så kommer du behöva stöd, och rent hypotetiskt om du skulle behålla så kommer du inte att kunna försörja er. Jag var ganska ung när jag gjorde abort, och man behöver någon som kan hålla koll på hur man mår efteråt 😊 Jag kan självklart inte säga åt dig vad du ska eller inte ska göra, men du är väldigt ung och har gott om tid att skaffa en familj i framtiden, på en stabilare grund än vad man kanske har när man fortfarande går i grundskolan. Att skaffa barn är ett enormt åtagande, och du måste vara beredd på att du ska ta hand om barnet på alla sätt i fler år framöver än vad du själv är gammal i nuläget 🙂

2021-05-25
Theoffice
Theoffice
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...