App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Erfarenheter av Letrozol

Hej alla! Är på min första omgång Letrozol och gjorde idag vul där man kunde se en äggblåsa på 17 mm. Jag och min sambo har försökt bli gravida i drygt ett år, har regelbunden mens men är utan ägglossning - får varken symptom eller utslag på ägglossningstest. Hur har Letrozol funkat för er? Vore kul och lite peppande att få höra från andra i samma sits :) Kramar

2021-05-21
smetana
smetana
Försöker

Hur gick det igår?!

Det lät inte så positivt, men håller alla tummar! Och är ju som du säger första gången så kanske tar lite tid, men jag reagerade ju i all fall väldigt starkt på Letrozolen med svettningar, spottings & typ klimakterie symptom 😂 Det tråkiga är att sedan får man inte fortsätta under sommaren eftersom de har stängt och inte kan göra VUL.. så blir liksom denna chansen vi har innan full fertilitetsutredningen i slutet av augusti!

Jag förstår, sånna kommentarer är man ju inte så pepp på när man har bestämt sig, väldigt motsatt de jag fick! Är visserligen bara 29 år nu i sommar jag med, men är nog mer att vi har varit tillsammans länge, båda är på bra ställen i sina karriärer och som sagt hus & förlovning - så allla ”VET ” ju att det säkert kommer ändå. Så var skönare att slippa de kommenterarna om när osv.

Ja det måste vara väldigt skönt att ha någon som varit med om lika!

Haha ja men precis, tror det är svårt för sambos att förstå just det - hur mycket tid och energi man lägger ner på det. Dels bara att hålla koll på vilka tabletter när, och sedan tiden för VUL, och nya tider för VUL och sedan nya tabletter, och stickor och cykeldagar, när det är dags för mys osv. - alltid något ju! Och sen bara hur mycket man går och känner efter, eller biverkningarna, är ju väldigt mycket mer än att bara ha tålamod!

2021-06-20
Soffans
Soffans

Men ååå, suck vad tråkigt!! Det kanske hinner vända och växa på sig till på tisdag? Hoppas verkligen det! Och visst var detta din första omgång med Letrozol? Din kropp kanske inte har hunnit reagera på den än bara? Håller tummarna för att det syns något på tisdag! Men förstår h.e.l.t din frustration.

Jag förstår verkligen tjusningen med det också! Skönt att kunna babbla ut om allt, och inte känna att man måste hålla något hemligt. Jag är student (har bara en termin kvar, dessutom har jag tillsvidaretjänst som jag är tjänstledig från, så har liksom ekonomisk trygghet trots att jag är student) och när jag har pratat om barn innan med mamma så har hon sagt att det kanske vore bäst att vänta tills jag är klar med studierna :):):). Orkar inte riktigt med sådana kommentarer hela tiden haha. Dessutom känns det som att de skulle tycka att jag här för ung (är liksom 28 haha, så inte pur-ung direkt). Förstår precis känslan av att inte bli förstådd alla gånger. Har därför varit så skönt att ha min kompis som redan gått igenom det här att bolla med.

Jaaa gud, samma här med min sambo!! Känns inte riktigt som att han förstår hur stor andel av min tankekraft som detta tar upp - och han finns ju där och pratar och allt, men hade nog varit lite skönt att se att han också kan bli jävligt frustrerad. 🙈

2021-06-17
smetana
smetana
Försöker

Det hade inte hänt något alls i princip, han kunde inte ens urskilja om det var någon som växt lite - och det var CD11 nu. Skall tillbaka om fem dagar för att se om det är någon skillnad men förhoppningen var inte supergod. Känns otroligt surt, liksom inget alls?! Hur fasen ska man då hålla hoppet uppe och fortsätta med tabletterna man mår piss av & jag tar ju redan dubbeldos så finns ju bara ett steg upp..

Jag har faktiskt varit ganska öppen med det till mina närmsta tjejkompisar samt mina föräldrar då vi tillfälligt bor hos dem i väntan på vårt hus - och då är det svårt att dölja total kostomläggning samt humörsvängningar! Vilket har varit ganska skönt, för man slipper frågor & kommentarer kring om det snart är dags (vi köpte hus & förlovade oss nu i början av 2021 så alöa förväntar sig att bebis är nästa steg och man får en del kommentarer). Tycker det har känts skönt att aldrig behöva dölja något utan att kunna prata öppet & få massa stöd. Sedan känns det såklart jobbigt nu också när man ska ge dåliga nyheter..

Men sedan känns det inte som att någon kan förstå helt, liksom jag vet att det kommer lösa sig någon gång, jag vet att jag ska ha tålamod, jag vet att jag får vara ledsen men de förstår inte känslan av att inte kunna göra det mest naturliga i världen, känslan när man ser alla andra gravida och med barn och själv få kämpa & vänta eller känslan att ständigt vara rädd att någon som inte vet skall lägga någon kommentar och man inte är säker på hur man reagerar så man är lite instabil 😅

Alla vill ju väl men ibland vill jag inte höra att allt blir bra, ibland hade jag önskat att min sambo exempelvis bröt ihop lite med mig också för att på något sett så att han förstår vad det innebär! 🙈

2021-06-17
Soffans
Soffans

Ååh, förstår dig HELT! Man är ju inte helt rimlig alla gånger när man är nervös plus ett hormonmonster plus diet hahaha 😅 Var också så nervös inför besöket, men det känns ju alltid lugnande att det är en läkare som ger besked, som kan svara på frågor och förklara - tack vare det så har man ju maximal kontroll om situationen, eller vad man ska säga. Det känns tryggt för mig att veta i alla fall! 🙈 Tänker på dig imorgon och kommer hålla tummar och tår för att det går bra för dig!

Angående hur öppen jag är med mina behandlingar så är jag faktiskt rätt så knäpptyst. Jag och min mamma pratar om ALLT annars, men jag vill verkligen inte att någon ska tycka synd om mig, undrar hur jag mår, tro att mina reaktioner till vardagssaker beror på detta osv osv haha. Vill att det andra ska rulla på som vanligt om du förstår vad jag menar? 🙈 Jag har en vän som blev gravid efter fyra år och ett femte IVF-försök, så henne pratar jag med - sedan har jag sagt till två andra vänner, men de är inte superintresserade helt ärligt. Säger typ mest "Åh, jobbigt" och sen pratar vi om något annat. Rätt skönt det med tycker jag! Förmodligen därför jag skriver av mig här, för det är skönare att prata med andra som vet hur det är - även om såklart alla upplever det på olika sätt 🧡. Hur har du valt att göra? Har du berättat för fler och hur mycket har du då berättat?

2021-06-16
smetana
smetana
Försöker

Oj vilken update smetana! Håller tummarna för att antingen båda eller en av dem har växt mer på fredag - och skulle gjort som er - varför inte köra två på en gång om det nu ska vara så svårt att få till det - dubbelkärlek ❤️ Men förstår att det kanske inte var det raka beskedet som man kanske hade tänkt sig!

Och Keje vad uppmuntrande att höra en till framgångshistoria! Jag har alltid varit den som har varit den 1 av 10 som råkar ut för något, blir sjuk, och nu har PCOS så är också inställt på att jag hamnar i den delen där Letrozolen inte hjälper! Men ju mer man hör lyckas desto mer får man upp hopp!!

Jag har ju mitt VUL nu imorgon och är såå nervös. Har varit ett känslomässigt vrak på hormonerna nu det sista och bävar inför att behöva göra om det om och om igen.. Jag började gråta för att min sambo som äter LCHF med mig såg lite trött ut, för att det kändes som att det var mitt fel att han mådde dåligt eftersom han äter som jag för att stötta 😅🙈 Att han satt uppe till sent och kolla EM var ju en rimligare anledning men inte i min hjärna 😬 Så håll tummarna för mig!

Och håll oss uppdaterade smetana!!

Också en fråga, hur öppen är du med dina behandlingar till dem i din närhet?

2021-06-16
Soffans
Soffans

Åh, wow grattis Keje!! Blir så glad för din skull!🥰 Och så skönt att höra att det kan gå bra ändå - börjar verkligen ge upp lite på att det någonsin skulle funka 😥

2021-06-16
smetana
smetana
Försöker

Hej! :)

Min resa med Letrozol började i mars, dubbelkur. Gick på Vul som visade ägg med 13 mm. Behövde inte gå på vul igen så jag tänkte ”aja, låt oss testa igen nästa månad för den är för liten. Den lär knappast växa mer…”. Jag hade nyligen köpt Natural Cycles och termometern och värdena visade att jag hade ägglossning. Men jag tänkte att kroppen leker med mig. Knappt 10 dagar efter ägglossningen så tog jag test för jag kände en konstig känsla i kroppen. Jag plussade, tog 3-4 st på raken för jag kunde inte tro på det. Efter några veckor var jag på vul och fick höra det lilla hjärtat slå. Går in i vecka 13 imorgon. Tappa inte hoppet.

2021-06-16
Keje
Keje
Gravid i vecka 13

Så - uppdatering om dagens VUL. Hon såg en äggblåsa på ena äggstocken på 14 mm och en äggblåsa på den andra äggstocken på 13 mm - vilket innebär risk för tvillingar tydligen. Jag trodde att det normala var att ha flera? Men så var det icke! Så nu ska jag tillbaka på fredag igen och kolla om en av dem har växt på sig och tagit över. Är rätt säker på att 13 mm är rätt små äggblåsor dock, med tanke på att den förra månaden var 17 mm... Hon tyckte hur som helst att jag skulle hem och diskutera huruvida vi vill ha tvillingar eller ej - men det behövde vi inte fundera en sekund på, vi kommer köra på och så får det bli som det blir 😅 Så blir spännande att se hur det ser ut på fredag!

2021-06-16
smetana
smetana
Försöker

Ååh, det låter ju väldigt lockande om man tappar suget ändå! Haha, ja det brukar vara så med nästan allt för min kille - han behöver mer kött och potatisgratäng för att kunna funka tydligen haha. 😂

Jaaa, okej bra!! Skönt att höra! Vi har ju försökt sen mars 2020 och det blir ju en jäkla tid då som man inte skulle få dricka 😅. Samma här! Dricker nog max 4 glas i månaden.

Jaaaa just ja!! Gud, det har inte jag tänkt på! 😅 Kanske frågar läkaren om det på VUL, för säkerhetsskull! 🙈

2021-06-12
smetana
smetana
Försöker

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-06-12
smetana
smetana
Försöker

Haha ja jag kommer nog inte hålla det så hårt för alltid utan kanske gå över till GI där man kan äta pasta men mer fokus på fullkorn osv, men hittills har jag mått så mycket bättre och tappt allt sug så kan nog inte bortse från fördelarna som min kropp upplever 🙈 men är nog väldigt olika - min sambo som äter det av sympati upplever inte alls samma energi osv. som jag gör!

Ja asså jag dricker alkohol nu under behandlingen, annars skulle man ju behöva vara nykter i typ 2 år om man räknar med sedan man började försöka tills man slutat amma. 😂🙈 sedan så har jag aldrig varit en stordrickare utan nöjer mig med 3-4 glas på en helg kanske!

Med midsommar tänker jag mer att OM det skulle se positivt ut på VUL så skulle man ju ha ägglossning nästa helg vilket då skulle göra att OM det skulle lyckas i nästa steg också så skulle det innebära att ägget satte sig runt midsommar och då känner jag mig lite mer tveksam till om man vågar dricka 🙈 men är ju väldigt många OM 😂

2021-06-11
Soffans
Soffans

Grattis till viktnedgången!! Kanske LCHF är värt att prova... skulle nog sakna pasta och bröd lite för mycket dock haha 🙈

Jaaa, håller också tummar och tår för oss! Skulle va så kul att få lite positiva besked på VUL. Jaa angående midsommar så blir jag lite nyfiken på hur man ska tänka - håller du dig helt från alkohol eller dricker du nu? När man läser på så står det att man ska hålla sig från alkohol (vad jag förstått) om man försöker bli gravid - men jag ska gifta mig i början av juli, och så är det midsommar och då vill man ju kunna dricka ett glas? 😅🙈

2021-06-11
smetana
smetana
Försöker

Skönt att höra att du mått bra, då håller jag tummarna för samma! Jag började med LCHF i samband med att jag fick reda på PCOS och skulle börja med tabletterna så har istället rasat i vikt under de först 1,5 veckorna nu - minus 3,5 kg så har nog tappat vätska - men ökade takten mer när jag slutade med provera och gick över till Letrozolen så stämmer nog att man binder en del vatten av provera!

Lite olika bakgrund då, men ändå spännande att man ska köra samma race!

Åh spännande! Håller alla tummar & tår att det skall växa till sig nu då, så får man hoppas på att det blir ett nykter midsommar i år även om man inte skulle veta något än! 😂

2021-06-10
Soffans
Soffans

Åå, alltså jag mådde inte toppen första gången! Hade huvudvärk och var väldigt trött. Lyckades också gå upp två kilo haha? Undrar om jag blev vätskefylld eller något. Men den här gången mår jag bra hittills i alla fall! Och min läkare sa att det var ovanligt att folk mådde dåligt av dem, så hoppas du slipper biverkningar om du dessutom redan haft det med provera🙈

Ja, alltså jag har ju inte PCOS (vad jag vet i alla fall) men har bara testat med Rfus stickor innan och aldrig fått positivt, fick det dock med CB förra omgången men det var också första gången jag använde mig av CB, så vem vet - kanske hade haft positivt tidigare om jag använt dem haha. Min läkare sa dock att jag inte skulle använda ägglossningstest för att jag skulle bli stressad, men jag är alldeles för nyfiken 😅. Åh, jag har VUL den 16/6 - så dagen innan! 🥰

2021-06-10
smetana
smetana
Försöker

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-06-10
smetana
smetana
Försöker

Åh spännande! Jag tog första tabletterna idag - och fick bokat VUL den 17! Hur det det ut för dig?

Hur mådde du första omgången? Var extremt känslig efter proverakuren och har hört att många tycker dessa tabletterna är värre 🙈

Funderar lite på ägglossningtesten också, innan har jag alltid fått positivt på dem (typ 90% av alla försök - så jag förstod att det nog var PCOS och kunde söka för det tidigt), har de fungerat innan för dig och därför du kan ta dem eller hjälper tabletterna till att rätta till nivåerna så att det kan funka även för en sådan som mig? 🙈

2021-06-09
Soffans
Soffans

Grattis Emma till din graviditet! Såå skönt att höra att det har funkat för flera :) För mig funkade det inte denna månaden (fick glad gubbe på CB men bara ett sträck på RFSUs ägglossningstest - förstår inte riktigt hur det funkar? haha) men har påbörjat en ny kur Letrozol sedan igår - så då börjar du och jag samtidigt Soffans! Hoppas det går bra för oss!

2021-06-09
smetana
smetana
Försöker

Hej!
I januari i år började jag med letrozol och fick ägglossning varje gång, bortsett från en gång. Efter det ökade jag dosen till dubbeldos och nu är jag gravid. 😊 visserligen väldigt tidigt, vecka fem, men uppenbart funkar Letrozol.

Bli inte förvånad om kroppen inte svarar på nån dos en månad, det är normalt och går att justera till nästkommande. Så tappa inte hoppet om du precis som jag inte får ägglossning någon månad.

Lycka till!

2021-06-08
Emma8904
Emma8904
Gravid i vecka 7

Åh. Skrev precis ett liknande i lägg, börjar min Letrozol kur imorgon efter en kur med provera. Hur har det gått för dig?

2021-06-08
Soffans
Soffans

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-06-07
smetana
smetana
Försöker

Ååh, herre gud vad mycket du fick gå igenom - vilken väntan att hålla på sådär omständigt i över ett år - men så fint att du är gravid idag! Stort grattis till er :) Och tack så mycket för peppen!

2021-05-25
smetana
smetana
Försöker

Tack vare hormon behandling med bland annat Letrozol , är jag nu i vecka 29. Jag har PCOS, hade ca 3 menstrationer per år och visste aldrig när de kom, vilket innebar att jag inte kunde bli gravid på naturlig väg. Försökte i 3 år sökte sedan hjälp på en fertilitets klinik. Fick bl.a äta provera för att få igång blödning, därefter Letrozol, gå på täta ultraljud för att se om blåsorna växte, fick också ta ovitrelle sprutor för att äggblåsan skulle lossna och därefter tabletter 3 ggr/dag i 14 dagar för att det skulle fastna. Åt det i drygt ett år, sista månaderna hade läkaren ökat letrozol till 3 tabletter om dagen, eftersom blåsorna inte växte och släppte som dem skulle. Jag kände mig inte speciellt påverkad av hormon behandlingen, åt som vanligt och motionerade som jag brukade. Är så tacksam att det fanns behandling att få. Så vill bara skicka en stor dos tålamod till er. En äggblåsa på 17 mm är ju jättebra!

2021-05-25
backenanna
backenanna

Jag gick upp i vikt och fick ännu sämre värden på mina hormoner av Letrozol! Sedan hade jag alltid varit regelbunden innan typ 28-30 dagar. Med Letrozol fick jag en cykel som varierade mellan 25-40 dagar. Helt knas med andra ord!

Det jag gjorde sen var att jag slutade helt med att dricka kaffe (drack koffeinfritt istället) gick i zonterapi, såg till att äta rejält med mat både kolhydrater protein och fett, och att träna lagom mycket kondition (drog ner lite på löpning som jag älskar). Sammanlagt blev min kropp avstressad och lugn och känslan när ägglossningen drog igång rejält var helt magisk! Jag kände hur det liksom flödade i min kropp.

Personligen är jag sådan att jag vill veta varför om något är fel. Tex dålig ägglossning, varför har jag det och vad kan jag göra åt problemet? Det jag tyckte var jobbigast med infertilitetsbehandlingen var att mitt mående och min hälsa inte räknades alls, allt handlade om att "producera en bebis. Så jag är väldigt glad över att jag satte stopp för behandlingen och valde att gå den andra vägen, att reflektera över varför min kropp inte fungerade och sedan prova mig fram till åtgärder som boostade den.

Sen tycker jag såklart att det är skitbra att vården erbjuder den behandling de gör, men jag tycker att vården borde fokusera mycket mycket mer på livsstil och vanor innan man påbörjar en behandling. För om du blir gravid så vill du ju fungera optimalt efter graviditeten också, ägglossning är ju inte bara bra för att kunna bli gravid utan en del av vårt system som ska fungera för att vi ska må så bra som möjligt.

2021-05-24
DeEDen
DeEDen
Gravid i vecka 34

Men vad tusan - mina inlägg kapas av?

Åh, tack för tips! Och grattis till graviditeten!! :). Du fick alltså biverkningar av letrozol? Jag mådde väldigt dåligt de dagar jag åt letrozol, hade hemsk huvudvärk och var så trött och utmattad. Min läkare sa dock att letrozol inte har sådana biverkningar, utan att jag förmodligen var förkyld - men du mådde alltså inte heller så bra?

2021-05-24
smetana
smetana
Försöker

Åh, tack för tips!! Och grattis till graviditeten

2021-05-24
smetana
smetana
Försöker

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-05-24
smetana
smetana
Försöker

Hej!

Vill börja med att säga att utan ägglossning = ingen mens.
Sjukvården dömde också ut min ägglossning efter konstaterade låga progesteronnivåer. Jag provade Letrozol i 6 månader och mådde sjukt dåligt av det. Ändrade sedan min livsstil istället och blev gravid på tre månader. Kan tipsa om instagramkontona vulverinekoos och emanera.se som pratar mycket om just livsstilens påverkan på cykeln, hormoner och fertilitet. Önskar dig också ett varmt lycka till med letrozolen!

2021-05-24
DeEDen
DeEDen
Gravid i vecka 34

Ååh, tack!! Vad härligt att höra att det gick så bra för dig. Lycka till med bebisen! :D Själv plussade jag på ägglossningstestet igår för första gången någonsin - så Letrozolen verkar åtminstone ha gjort någon effekt på mig med.

2021-05-24
smetana
smetana
Försöker

Hej! Jag var i samma sits som du. Hade mens som kom som en klocka varje månad men ändå ingen ägglossning. Jag började med letrozol i oktober och blev gravid på min andra dubbelkur. Nu i vecka 25 :) så är verkligen tacksam för letrozol och kommer vilja äta det igen när det är dags för syskon. Jag fick inga biverkningar mer än att det kändes som att äggstockarna skulle sprängas när det var dags för ÄL. Hoppas det går lika bra för dig! :) lycka till! :)

2021-05-23
soofieee
soofieee
Gravid i vecka 29
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...