App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vaccin mot covid-19 under graviditeten?

Jag har fått ett erbjudande att vaccinera mig mot covid-19 under graviditeten, och jag är så kluven. Jag vill verkligen vaccinera mig mot covid-19, men jag vet inte om jag vågar då jag är så rädd att det ska vara farligt för barnet då det inte är så många studier på gravida som fått vaccinet än. Är det någon här som har fått/tänker ta vaccinet, och hur tänker ni kring det? Samtidigt vill man ju absolut inte bli sjuk i covid-19 under graviditeten.. Åh så svårt, dela gärna med er av hur ni tänker, och gärna om det är någon här som är gravid och har vaccinerat er!

2021-05-11
Marika A
Marika A
nyfödd bebis

Jag känner precis samma! Vill så gärna ta vaccinet, men är samtidigt så rädd att det händer något med bebisen. Är så sjukt kluven..

2021-05-15
Annn93
Annn93
Gravid i vecka 36

Jag hade tyckt det känts tryggare om FHM rekommenderat ALLA gravida. Nu avvaktar de ju lite enligt vad de själva säger att se även en större grupp gravida att inget händer innan de ger rekommendationen brett, och jag tycker det är olustigt att ingå i den gruppen. Danmark och Tyskland har också fortsatt en avrådan för gravida av samma skäl, så det varierar ju globalt.

Just att inga längre studier finns än eller studier på gravida som fått vaccin i trimester 1 och 2 får mig också att tveka.

Samtidigt känns det inte lockande att få covid heller, så hade jag inte varit gravid hade jag köat för vaccinet så fort jag kunnat.

2021-05-15
Pluppan
Pluppan

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-05-15
Pluppan
Pluppan

Jag är i V 35 nu och har tagit vaccinet. För mig var det ingen fråga om att inte ta det. Detta skulle aldrig rekommenderas om man inte hade gjort studier på det. Vi kan se positiva aspekter på kortvarigt håll, även om vi ännu inte kan se långvariga. Man gör det som känns bäst, men jag vet hur illa Covid kan påverka, gravid eller inte. I många andra länder har man vaccinerat gravida under en längre period. Prata med din barnmorska om du är orolig.

2021-05-15
Soffanz
Soffanz
Bebis på 2 månader

Någon fler som har tankar kring detta? Vore intressant att höra. Jag velar så mkt, är jätteoroad att ta ett vaccin som inte man hunnit göra studier på barnet efter med. Men också oroad att få covid själv och föda tidigt.

Funderingen tar massa timmar varje dag känner jag och tar bort glädjen just nu...

2021-05-15
Pluppan
Pluppan

Jag är väldigt kluven. Jag är väldigt pro vaccin i allmänhet men på samma vis som jag skulle tveka att ta ett annat vaccin som inte rekommenderas brett under vaccination pga ofullständigt kunskapsläge så tvekar jag här.

De studier som är gjorda är ju främst på kvinnor i tredje trimestern och pga hur nytt det är så har man ju inte kunnat göra uppföljande studier på barnen än utan det kommer ju att komma framöver.

Jag tycker också det känns osäkert att man inte anser att kunskapsläget är tillräckligt för en allmän rekommendation men däremot för 35+ utan andra specifika riskfaktorer. För andra vaccin där det avråds generellt men kan rekommenderas för vissa gravida är det ju efter individuellt samråd med läkare.

Vad jag läst tror man även att vissa antikroppar kan komma via amning om man vaccineras som ammande vilket låter bra. Jag vill ju skydda mitt barn. Antikroppar via amning och mammavaccination håller väl dock inte så länge?

Jag tycker det känns otroligt jobbigt och har mått väldigt dåligt över det här beslutet sen jag fick en kallelse, vilket jag också är rädd påverkar min bebis negativt. Har gått med ångest över beslutet och gråtit en hel del, så det har ju redan påverkat mig mycket.

2021-05-12
Pluppan
Pluppan

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-05-12
Pluppan
Pluppan

Jag är gravid i v 35 och vaccinerade mig i måndags. Jag tänker att man skulle aldrig låta gravida (el någon annan) vaccinera sig om risken med vaccinet var större än risken med sjukdomen.

2021-05-12
Kiim
Kiim
Bebis på 2 månader

Jag kommer att ta det om jag blir erbjuden. Jag har haft covid redan, men dom antikropparna håller ju inte så länge, och att få sjukdomen på nytt i slutet av graviditeten innebär ju en jättestor risk för både mig och barnet. Forskning har dessutom visat på att barnet får antikroppar i samband med vaccinet, vilket i mina ögon är en extrem fördel och gör att jag kommer kunna slappna av lite mer och låta morföräldrar hälsa på efter födseln, det känner jag inte att jag hade varit bekväm med annars eftersom att både min och sambons föräldrar jobbar med människor. Vissa andra länder har vaccinerat gravida redan från början, och med tanke på hur försiktiga Sverige är överlag så väljer jag att lita på sjukvården och deras rekommendationer.

2021-05-12
Theoffice
Theoffice

Jag skulle avvakta om jag var gravid. Finns för lite forskning.
Själv hade jag covid när jag var gravid , inget hände förutom att jag mådde piss. Var gravid i v.6. Låg sjuk i 4 v. Smak o doft var borta i 9 veckor. 😅
Håll er borta från skiten. Kan tillägga att bebis mår jätte fint och allt gick bra :)

2021-05-11
Sofieeva
Sofieeva
Bebis på 7 månader

Jag har också fått erbjudande om att ta det men är så otroligt kluven. Studierna som gjorts är på kvinnor som blivit vaccinerade och sedan fött och där är det inga kända skador på barnet. Sedan är jag rädd att bli allvarligt sjuk av Corona så jag pendlar hela tiden. Positivt är att i flera fall så har både mamman och barnet som fötts haft antikroppar. Sedan är +35 utan underliggande sjukdom en relativt låg riskgrupp så som jag förstått det. Hemmajobb och årstiden gör att det lutar åt att vänta tills efter förlossningen av rädsla för att påverka barnet negativt

2021-05-11
CeciliaJuli
CeciliaJuli
Gravid i vecka 40

Jag bor i USA och lutar mot att ta vaccinet under tredje trimestern. Dels för att man blir lätt andfådd som det är då med stor gravidmage, och att få Covid-19 då känns inte bra alls. Också för att de studier som gjorts hittills på vaccinerade gravida så har vaccinet överförts till bebisen i magen (precis som influensa och andra vaccin man rekommenderas under graviditet) och att få skydd till sin bebis känns ovärderligt. Jag har kompisar som blivit sjuka i Covid plus deras nyfödda när de besökt BVC etc. Alla mina amerikanska vänner/släktingar som är gravida har eller ska vaccinera sig, så här är det snarare konstigt om man inte väljer att vaccinera sig!
Dock håller jag med, man vill ha fler studier att läsa! Men läkare här rekommenderar att ta vaccinet om man är gravid, det anses som en riskgrupp, dock vänta tills iaf första trimestern är över.

2021-05-11
Kona
Kona
Gravid i vecka 31

Min barnmorska sa att om jag vill kan jag ta vaccin i v13 och att pfizers vaccin är godkänt för gravida. Jag är också osäker på hur jag ska göra. Nyligen läste jag om en studie i USA där 90 000 gravida fått pfizers eller moderna och att det gått bra. Att få covid som gravid är också en risk.
Det är bra att det börjar komma studier på det och jag hoppas att det hinner komma fler innan jag ska bestämma om jag ska ta det eller inte.

2021-05-11
Brumma123
Brumma123
Gravid i vecka 25

Jag förstår vad du menar, jag tänker precis samma. Det lutar åt att jag tar vaccinet senare eller efter bebisen är född.. Jag är ändå hemma på gravidpenning nu pga smittorisk på mitt jobb, och jag träffar ju så få människor som möjligt redan ändå :)

2021-05-11
Marika A
Marika A
nyfödd bebis

Hej, jag känner samma som du, blev också rekommenderad att ta vaccinet men jag tänker vänta tills man vet att det verkligen är säkert för oss gravida😊 man vill ju inte ta vaccinet och sen får veta att det efter ett tag inte är bra för bebis eller mamman😊
Men jag kan tipsa om att vänta tills man verkligen vet mer om hur vaccinet funkar för oss gravida 😊

2021-05-11
Axa95a
Axa95a
nyfödd bebis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...