App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Napp eller inte? 👶🏼

Det känns som en norm att låta ens barn använda napp. Men vi funderar på om vi ens ska börja med napp över huvud taget. Ni som har erfarenhet av att redan från start INTE använda napp, vill ni dela med er? Hur har det gått? Har ni märkt några nackdelar? Är det ett bra val att skippa napp helt om man ändå inte tycker att det verkar behövas?

2021-04-28
Mammathilda96
Mammathilda96
nyfödd bebis

Gav ingen av mina barn napp från början. Har ammat alla och det var först när aldste sonen var 9 månader och han var tvungen att sluta med bröstet, vi bara "gosammade" morgon och kväll då eftersom han åt bra, jag fick en medicin som inte gick ihop med ammning.

Då hade jag tighta kläder och sövde honom i famnen och då fungerade det med en napp som tröst. Sen hade han napp som tröst och när han skulle sova.

Det dröjde ungefär tills han var 3 år innan vi fick bort nappen sen. Lite jobbigt med allt letande efter nappar, han hade ju sina favoriter.

2021-05-09
ma78
ma78
Barn på 3 år och 9 månader

Inget av mina tre barn har ammats och det har gått väldigt olika med om de tagit napp eller ej. 5-åringen dissade nappen och suger fortfarande på tummen och har snutte. 2,5 åringen har napp när hon ska sova och när hon är jätteledsen. Bebisen 8 månader kör med både napp och tumme. Får se vad han vill använda sedan.
Känns som att det kommer att bli betydligt enklare att vänja bort en napp än en tumme, för tummen har man alltid med sig.

2021-05-08
Annapuma
Annapuma
Bebis på 12 månader

Äldsta sonen använde napp till ca 2års ålder. Vi var livrädda för hur det skulle gå att sluta för man hör ju skräckhistorier om vilket bråk det blir från barnets sida. Men det gick hur bra som helst. Efter nån vecka var han helt avvänjd. Han har aldrig haft problem med sina tänder och han är 9 år idag. Dagens nappar är gjorda för att motverka sneda tänder.

Son nummer två vägrade napp, och vid några veckors ålder hittade han tummen. Och det har varit mycket problem för han. Han fick eksem på tummen och runt munnen eftersom han använde tummen så ofta som tröst. Förutom eksemen så hade han ofta besvär med streptokockinfektioner på tumme och runt mun. Det var mycket tuffare att sluta med tummen och även fast han slutade tillslut så höll eksemen i sig och kom lätt tillbaka vid kyla och streptokockinfektionen blossade också upp igen. Först kring 3-4 års ålder blev vi av med det!

Så erfarenhet av napp har varit mycket bättre för oss. Vill denna lilla bebis som jag väntar nu ha napp så kommer den få det men inte förrän amning och sånt kommit igång.
Vet att vissa stoppar nappen i munnen på bebisen direkt på bb men det är för tidigt tycker jag! 🌸

2021-05-06
nanni2
nanni2
Bebis på 1 månader

Små barn har ett sugbehov, en reflex som finns med tills de börjar äta mer fast föda. Vår dotter får napp när hon skall sova eller är ledsen. Funkar hur bra som helst.
Svårt att få dem att sova om annars.
Nappar finns ju av en anledning, för att stilla sugbehovet. Finns massor av saker vi människan hade klarat oss utan men som ändå underlättar livet.

2021-05-06
ErreG
ErreG

Min son på 2 år har aldrig haft napp, vi provade med napp efter ett par veckor men vi märkte att det fungerade bra för oss att ha honom nära i en sele/sjal. Jag delammade bara så vi matade en del med flaska och för vårt barn fungerade det bra att bära nära som tröst, ha en liten snutte/filt/handduk att hålla i handen. Ni får testa er fram vad som fungerar för er familj och känna er trygga i ert val, vad än BM säger 😊

2021-05-03
Peppsson
Peppsson
Bebis på 1 månader

Tack för alla svar! Blev lite klokare i alla fall. Men glömde nämna att jag kommer ge flaska från start och inte bröst som alla ni andra verkar ha gjort, men det kanske inte gör någon skillnad på tal om napp eller inte? Eller vad tror ni?
Kommer nog i alla fall avvakta och se vad just mitt barn kommer ha behov av. Så svårt att veta innan ju faktiskt ☺️

2021-05-01
Mammathilda96
Mammathilda96

Vi avvaktade med napp på barnmorskornas rekommendation om att han skulle bli förvirrad vad som vad bröst och napp. Testade efter ca 2v men då totalvägrade han!
Nackdel : 1:bröstet blev hans napp och han åt då han inte egentligen var hungrig efter det självklart kom mjölk då han sög. 2: svår att trösta och få att somna

Fördel: behöver inte tänka på att alltid ha med en napp samt att hans tänder är väldigt fina och inte sådär "böjda " som dem kan bli av napp.

Hursomhelst nu när barn 2kommer så kommer jag ge lillebror nappen samma dag!

Underlättar mycket om nappen kan trösta, då hinner man med annat och behöver inte ligga still i timmar för att bebisen ska suga på bröstet endast för att det är från tröst

2021-04-30
89ida
89ida
Bebis på 2 månader

Jag hade som inställning att min dotter inte skulle ha napp och var orolig att det skulle påverla amningen. Så det blev utan napp i sju veckor, men hon hade väldigt att komma till ro och ville ligga vid bröstet konstant. Så jag tror att det hade kunnat vara bra om hon hade fått napp. Sedan blev det napp när hon blev inlagd på sjukhus vid sju veckor och det var det ända sättet att ge henne tröst då hon ej fick amma eller dricka ur nappflaska. Det var en period som det var mycket napp efter det men lite efter ett års ålder sover hon enbart med napp.
Tycker du ska försöka vara öppen och lyssna på barnet. Du kan börja med att ej ge napp för vissa barn vill ju faktiskt inte de medan andra har stort sugbehov. Så ta det lite som det kommer och vad er bebis behöver

2021-04-30
ElisaLin
ElisaLin
Barn på 2 år och 7 månader

Vår son var kanske en vecka gammal när vi testade att ge napp första gången, vi testade mest för att han var så himla ”suttig” och skulle ligga vid mitt bröst hela tiden. Men napp var inte hans grej. Under han första fem månader är gångerna han har tagit nappen lätträknade. Nu är han dock inte så ”suttig” längre och vi har heller aldrig känt att vi har behövt ge napp som tröst när han är ledsen eller så då han är väldigt lätt att trösta med bara lite närhet och att man pratar med eller sjunger för honom.
Nu de senaste veckorna har han däremot börjat ta nappen korta tillfällen ibland, men jag tror inte riktigt att han fattar grejen med den ändå, han tror nog att det är en leksak 😀 Han har haft en liten period nu när han har vaknat och varit ledsen på nätterna så därför har jag försökt introducera nappen nu igen för att jag hoppades på att kunna ge den istället för bröstet då när han vaknar. Men nu verkar han vara tillbaka i sin vanliga sömnrutin igen så nu behövs det nog ändå ingen napp 😊

2021-04-30
Carroline90
Carroline90
Bebis på 10 månader

Skulle precis skriva de idisen skrivit men hon skrev de så bra så jag hänvisar till hennes inlägg :)
Och lika svårt som de är att vänja ifrån nappen är det istället att vänja ifrån bröstet när han är ledsen och det är INTE lätt.
När han vaknar på natten är ledsen är de lite lättare att ge napp än bröst , framförallt kan båda föräldrarna göra de.

2021-04-29
FamS9
FamS9
Bebis på 16 månader

Vi hade som inställning att inte ge napp till vår bebis. Tänkte att det kunde vara skönt att dels slippa vänja av nappen i 2-3årsåldern, slippa potentiella besvär med tänderna och allmänt ”nappgnäll” när hon blir äldre. Men så fick vi en bebis med ett extremt sugbehov och helt plötsligt förstod jag vitsen med napp och ”problemen” med napp kändes mindre och mindre. Vår BM sa att hon inte skulle ha napp (känns som att många barnmorskor på BB förespråkar att bebis inte ska ha napp. I vårt fall hade amningen kommit igång bra, men fick mer eller mindre ett barskt NEJ när jag frågade om jag kunde ge henne napp eftersom bebis satt fast vid mitt bröst dagarna i ända första dygnen). Vi lyssnade på detta och gav henne inte napp då, men runt 5 veckor så trugade vi med nappen för då hade jag fått nog. Hon tog den då och då men började ta den ordentligt när hon var 8 veckor och det är jag sååå glad för. Sover bättre, kan tröstas, håller sig nöjd i bilen längre osv. Om/när vi får ett till barn så kommer jag ge napp dag 1, oavsett vad BM säger, så att bebis vänjer sig vid napp direkt och vi slipper öva henne/honom att ta den.

2021-04-29
hejsanhoppsan
hejsanhoppsan
Bebis på 9 månader

Min tjej vägrar napp och har alltid gjort. Varit så inställd på att hon ska ha napp och till och med försökt truga men hon vill bara inte.
Nackdelen är väl att enda sättet att trösta henne är med bröstet men annars är det rätt skönt att inte behöva tänka på att alltid ha en napp till hands.

2021-04-29
Idisen
Idisen
Bebis på 13 månader

Mina två första barn hade napp så jag var så inställd på att nummer 3 också skulle ha det. Han har vägrat. I början tyckte jag att det var jobbigt eftersom jag var så inställd på att han skulle ta nappen för tröst osv. Nu är han 9 månader och jag ser mest fördelar att han inte har napp. Man slipper stressen att springa och leta nappar hela tiden bland annat 😅
Sen hade jag det super tufft att vänja av mina första barn med sina nappar så nu ser jag fram emot att slippa gå igenom det kaoset.

2021-04-29
Emilie136
Emilie136
Bebis på 13 månader

Jag har testat båda varianterna, första barnet hade napp tills han var 6 månader (sen vägrade han) och andra var helt utan.
Jag har knappt aldrig använt nappen mer än i t ex bilen och med andra barnet så fick vi erbjuda ett finger att suga på om hon blev ledsen under bilturen. Har helammat båda barnen så erbjudit bröstet om de blivit ledsna i övrigt. Vet inte om det blir annorlunda när man ger ersättning.
Har inte märkt av några andra nackdelar än svårare att trösta vid skrik under bilfärder.

2021-04-28
emc85
emc85
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...