App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Behöver hjälp med föräldraledighet planering

Hej! Vi behöver tips med att planera föräldraledigheten :) Jag har ca 41 i lön och mitt företag betalar 90% av min lön för de första 180 SGI dagarna jag tar ut innan barnet är 18månader. Har många semesterdagar kvar att ta ut. Min gravid fru är butikssäljare (jobbar inom handels) och har ca 32 i lön och är osäker om hennes arbetsplats har kollektivavtal (om hon kan alltså få den 10% extra dvs Föräldrapenningtillägg eller föräldrarlön). Hon vill vara hemma med barnet hela första året och jag vill vara med de ca 3 månader under sommaren. Vi har tänkt så här: Hon inte tar ut några dagar alls det första året eftersom hon har en lägre lön än mig. Jag tar 42dagar (6v) FL med FP samt 6v semester så att det blir 3 månader ledighet med barnet. Sedan resterande de andra åren. fel tänkt? Går det att planera på ett bättre sätt? En annan fråga, går det att tex vara FL utan FP under de första 4 månaderna och sedan 5 eller 7dagar/vecka de 6 veckorna och sedan utan FP egen? Det för att jag ska ta ut de dubbla dagarna under de 6 jag har tänkt att vara FL.

2021-02-21
SasiMankan
SasiMankan
Gravid i vecka 33

Tack så jättemycket solskensmamman för svaret och informationen! Du är bäst 🌟🌟🌟

2021-02-21
SasiMankan
SasiMankan
Gravid i vecka 33

Tack för de fina orden!

Jag hoppas att några kan få en bättre ledighet genom att tänka igenom det hela.

Sen önskar jag också att det blir ett mer jämlikt uttag av dagar och delande av ledigheten, om man får reda på att det faktiskt finns sätt att dela som inte följer det mest stereotypiska sätten.

Tänker på mina medmänniskor och på barnen som behöver båda sina föräldrar...

Och sen tycker jag att det är kul med!

2021-02-21
solskensmamman
solskensmamman

Solskenmamman
Det är helt fantastiskt hur du engagerar dig i andra människor, speciellt vad gäller föräldraledighet. Du räknar och håller på för att hjälpa andra, ett proffs! Grymt snällt att du lägger så mycket tid och energi på långa utförliga svar till alla. Vad vore Föräldrasnack utan dig? Tack för ditt engagemang! ❤️

2021-02-21
March
March

Hela barnets första år kan båda föräldrarna vara helt lediga utan att ta ut en enda FP-dag.
Men det är sällan man har råd med det...

Så det smartaste borde vara att ta ut så lite ni kan, för att klara er ekonomiskt. För att spara dagarna .
MEN se till att ni inte har mer än 96 dagar kvar när barnet fyller 4 år, för övriga dagar kommer försvinna ("brinna inne").

Så er plan låter bra!

Gå in på kassakollen på FK och planera ordentligt så ser ni vad ni kan få ut i olika scenarion.

Några saker att tänka på:
* Du ligger över taket på föräldrapenningen = du behöver inte skydda hela din SGI när barnet fyllt 1 år = det kan vara ett sätt att spara dagar.
* Dina SGI-dagar som du tar ut kommer vara värda ca 1000 kr/dag och din frus ca 850 kr/dag om jag räknat rätt, ni får kolla med FK eller deras kassakoll för att vara helt säkra. Det betyder att det är smartare att du tar ut SGI-dagarna om ni båda är hemma och ni inte måste ta ut dubbeldagar för att överleva ekonomiskt.
* Ditt jobb ersätter dessutom 10% extra de första 180 dagarna = se till att du tar FL på heltid, för annars slösar du med den förmånen. (Om du tex är 50% FL en längre tid i början får du bara 50% av dessa 10% extra)

Så är planen att du ska vara ledig 3 månader heltid med familjen i början, så hade jag gjort såhär:
* Tag FL 3 månader. Tag ut 7 dagar/vecka. Då har du fått ut 84 st SGI-dagar (eller 86 st om du även tar ut lör + sön veckan före du börjar din FL).
* Semestern hade jag sparat tills nästa år då man riskerar att förlora sin SGI om man inte tar ut FP och dessutom inte kan ta ut dubbeldagar på barnet. Om AG vägrar låta dej spara semestern så hade jag tagit ut semestern senare under året tex runt jul/nyår.
* Sen är det bra att inte jobba heltid under barnets första år, det är krävande för partnern att vara hemma som ensam ansvarig och dessutom kommer du längta efter dem, så att jobba tex 60-80% är väldigt trevligt. Om det behövs kan du ta lediga måndagar och ta ut SGI-dagar lördag +söndag +måndag och få ut rejält mycket pengar = din fru behöver inte ta ut så många dagar eller kanske inga alls.
Klarar ni er utan att ta ut dessa pengar, så kan du vara ledig från jobbet utan att ta ut något från FK under denna perioden. Det kan också vara bra om de 10% värde beror på hur mycket du tar ut från FK.
Annars kan det vara bra att lägga in lite återkommande perioder av ledighet under första året tex 3 månader FL på sommaren när barnet fötts + 5 veckor runt jul/nyår + 3-4 veckor runt påsk. Då vet man att man kommer vara tillsammans länge under flera perioder under barnets första år.


Som tidigare sagts, håll koll på 4-årsdagen bara!
96 dagar är inte mycket, resten ska vara utplockade före det.

Kanske vill ni båda jobba deltid mellan barnet är 1-4 år? Då går det många dagar varje år. 1 ledig dag/vecka = ca 50 per person och år. 2 dagar = 100 dagar/person varje år.... Så det går snabbt iväg.

Smart att spara dagar under första året!
Men också smart att vara lediga tillsammans mycket under första året!

Fråga gärna mer och hoppas du får många svar!

2021-02-21
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...