App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Graviditetspenning

Jag är lite nyfiken på när ni andra väljer att gå hem från jobbet och eventuellt söka graviditetspenning. Vi är beräknade 30 maj och jag har varit helt inställd på att jag vill gå hem 30 dagar innan. Men nu med lite eftertanke så tror jag att jag ska söka graviditetspenning för 60 dagar då jag jobbar i butik och är rädd och orolig för att bli smittad av Corona. Det är helt omöjligt att ta bort kundkontakten och tyvärr är det kunder som inte har koll på avståndet. Hur tänker ni andra som jobbar i butik?

2021-02-20
elindenise
elindenise
Gravid i vecka 28

Om du skulle få avslag från Försäkringskassan på graviditetspenningen eller inte godkänt på 100% så kan du prata med din arbetsgivare om att denne ”förbjuder” dig att arbeta och då går Försäkringskassan in och ersätter till 100% from det datum som din arbetsgivare anger på en blankett som sen ska skickas in.
Denna lösning la Försäkringskassan fram som till mig som arbetsgivare när jag och min anställde överklagade beslutet hon fick på bara 50% beviljad grav.peng.

2021-02-23
Erikaolivia
Erikaolivia
Gravid i vecka 37

Prata med din arbetsgivare om hur möjligheten ser ut med graviditetspenning. Om arbetsgivaren ej tror att det kommer gå igenom/inte håller med om din bedömning så kan det vara ett alternativ för dig att snabbt lämna in en ansökan om att gå ner till deltidstjänst. Som jag minns det har en rätt att gå ner i tid från att det gått mer än 3 mån in i graviditeten men att man måste ansöka 2mån i förväg. Kolla med facket eller HR ang det! Lycka till! 💕

2021-02-21
Maria Mamma
Maria Mamma

Jag jobbar på ett mindre företag och när vi står bakom kassan så är det plexiglas mellan men 8/10 gånger så behöver kunden hjälp ute i butiken. Och vi är så få anställda så det går helt enkelt inte att lägga över det på någon annan. Annars är det en bra tanke. Kan tänka mig att det kan funka väldigt bra om man jobbar i t.ex mataffär.

2021-02-21
elindenise
elindenise
Gravid i vecka 28

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-02-21
elindenise
elindenise
Gravid i vecka 28

Glöm inte att det är arbetsgivaren som gör bedömningen om det är för riskfyllt för dig att arbeta. Första alternativet är att ge dig andra arbetsuppgifter eller att förbättra arbetsmiljön. Du kanske kan sitta i kassan bakom plexiglas istället för att hjälpa kunderna i butiken?

2021-02-21
Abborre
Abborre
Gravid i vecka 32

Okej, det var ju smart att göra så. Tack för svar :)

2021-02-21
elindenise
elindenise
Gravid i vecka 28

Du kan ju alltid söka gravpenning från 60 dagar innan, och vill du jobba längre måste du inte ta ut då. Jag fick beviljad gravpenning men valde att jobba ca tre veckor längre innan jag hoppade på ledigheten. Det kan ta tid för försäkringskassan att komma med beslut, så lika bra att söka redan nu :) skulle de säga nej har du dessutom tid att ta ställning till hur du vill lösa det istället :)

2021-02-20
Mislan
Mislan
Barn på 2 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...