App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Vart ska första barnet ta vägen?

Hejsan! Jag har nu gått över tiden 40+1, så bebis kan komma när som helst!!! Men tänkte kolla vad alla gör med sina första barn? Varken jag eller min sambo bor nära våra föräldrar men har vänner/syskon i närheten men dom jobbar ju på vardagar? Hur gör man? Kan man ge dom föräldradag eller är det enbart dagis som gäller? Och hur gör man efter förlossningen? Sover partnern hemma eller kommer enbart på kvällen till sjukhuset eller hur gör ni?!??? Hihi

2021-01-11
Josmor
Josmor
nyfödd bebis

Däremot kan en anhörig/ vän som man utser vabba och får tillfällig föräldrapenning om den skulle ha jobbat.

2021-01-16
Bullen2013
Bullen2013
Bebis på 11 månader

Nu tog bara min förlossning 1h20min när den väl drog igång (på natten/morgonen) så vi kunde ha första sovandes hos hennes farbror så kunde de lämna på fsk och maken åka och hämta henne efter och ha henne hemma tills jag och nummer två blev utskrivna efter 2 dagar :)

2021-01-16
MånensMamma
MånensMamma

Framför allt nu med corona vill dom att man lämnar bb redan efter 6 timmar, om allt gått bra givetvis. Jag fick dock stanna 2 nätter pga högt blodtryck

2021-01-12
xMariax
xMariax
Bebis på 5 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2021-01-12
Mamma 2020
Mamma 2020
Bebis på 8 månader

Oj, det var typ det första vi planerade när vi visste att vi var gravida med #2 😂 min mamma sjukskrev sig från jobbet så hon tog hand om storebror. Jag vet inte hur det är nu, men jag födde i augusti och då fick pappa vara med på förlossningen och BB, men han fick inte lämna avdelningen. Så om ni inte hittar barnvakt så får pappan inte ens hälsa på.

2021-01-12
xMariax
xMariax
Bebis på 5 månader

Mamma2020; fast om det inte är första barnet brukar man ju inte stanna så länge på bb om allt går bra. Typ inte alls/en natt är väl mer standard :)

2021-01-12
Vers
Vers
Gravid i vecka 19

Svårt att hitta ngn som barnet ska stanna hos i ca 4 dygn, en förlossning kan ju ta tid plus att man stannar dagar på bb efter oxå

2021-01-12
Mamma 2020
Mamma 2020
Bebis på 8 månader

Tyvärr kan man inte ge bort föräldradagar till en vän eller annan anhörig i dagsläget.
Vi hade tur att vi hade 2 vänner (ett par) där oftast någon av dom var hemma med sina barn. Så när vi åkte in så var de snälla och kom och hämtade bonusbarnen strax därefter (grabbarna är såpass stora att dom klarar sig själva egentligen, men vi ville ändå ha hjälp så de kom till och från skolan osv ordentligt).
Och nu med rådande pandemi så, iallafall på vårat sjukhus, fick pappan vara med på förlossningen men ej på BB. Så där fick jag vara själv med dottern.

2021-01-12
Inkrediit
Inkrediit
Bebis på 2 månader

Nu var det inte coronatider då jag fick mitt andra barn men... då kunde vi hitta barnvakt ett par timmar (en bekant) typ precis så pappan kunde vara med på förlossningen (som tur var tog den bara 2h och allt gick bra), sedan åkte han hem och var med vår 14månaders och jag var ensam på bb med lillasyster en natt. Sedan kom dom båda och hämtade oss dagen efter.

Så ni kanske kan hitta någon bara en stund? Vi hade inte heller någon att "tillgå" direkt (hans familj bodde långt bort och min hela släkt är död).

Med den här graviditeten är det typ samma sak fast ny pappa (och hela hans familj bor på andra sidan jordklotet). Har mina tidigare barn varannan vecka och HOPPAS att förlossningen händer på deras "pappavecka" men det vet man ju inte... ska börja fråga runt lite bland bekanta men annars tänker jag att min sambo får vara med barnen och jag åker in och föder själv.

Det låter ju typ som dom alternativen som finns, alltså att hitta någon precis för förlossningen som kan ställa upp/föda själv? Det blir ju lite annorlunda när det finns andra barn med i bilden och då måste man ju fokusera på det/dom till skillnad från med första barnet :)
Det går säkert bra oavsett, men man kan ju behöva ställa in sig på det bara.

2021-01-11
Vers
Vers
Gravid i vecka 19

Det bästa för er 2 åring är att pappan är hemma och du åker in själv och föder. Hade de inte varit Corona tider så hade syskonen också fått vara med. Ni hade fått familje rum. Men ha han på FaceTime.
I din situation hade jag inte tänkt på vad jag eller partner vill utan vad som är bäst. Åkt in och fött själv och pappan me andra barnet hemma.

2021-01-11
Leab
Leab
Barn på 2 år och 8 månader

30mil bort bor föräldrarna... Haha 😅. Men min sambos bror bor 15min bort men man vill inte vara för tung last på dom heller och be dom ta ledigt från jobbet 🙈 nä jag vet inte heller hur allt funkar nu med corona heller! Varit mycket corona på min dotters förskola så vi har haft henne hemma nu sen början av december.. Gud så mycket att tänka på 🤦‍♀️ vill ju att det ska vara bra för min lilla 2åring också... 🙄🥰

2021-01-11
Josmor
Josmor
nyfödd bebis

I värsta fall får man väl ta med syskonet till förlossningen.
Fast om jag inte haft något alternativ alls, inkl. frågat grannarna och andra ytligt bekanta, så hade jag kontaktat min barnmorska och lyft frågan, kanske bör man också kontakta soc. och bett om avlastningsfamilj som kan hjälpa till vid kriser.

2021-01-11
solskensmamman
solskensmamman

Undrar vad man gör om man är helt ensam utan partner o inga släktingar eller vänner som kan passa första barnet och det inte går på förskolan ännu?? Vad gör man då med första barnet??

2021-01-11
Mamma 2020
Mamma 2020
Bebis på 8 månader

Prata med förskolan så kan det äldre syskonet vara där heldag om ni är på förlossningen.
Ha även kontakt med era vänner/syskon som ska ta hand om barnet när ni är på förlossningen.

tex:
Startar det under dagen, så ni åker iväg under dagtid på en vardag, så ringer ni förskolan och säger att ni är på väg till förlossningen så storasyskonet behöver stanna till kl 17.30 då kommer XYZ som är en vän/släkting till er för att hämta barnet. Denna person kommer även att lämna barnet dagen/dagarna efter och XYZ behöver lämna kl ?? för att hinna till sitt jobb.

Startar det under natten, så lämnar ni barnet hos XYZ och ber denne informera förskolan vid lämning om varför det är konstiga tider för lämning/hämtning osv.


Efter förlossningen så brukar partnern sova hemma och ta hand om syskonet. Har man förskola, så kan partnern komma och hälsa på när syskonet ändå är på förskolan (om det är OK med besök ni i covid-19-tider). Ni lär ju komma hem ganska fort efter förlossningen, så det är väl lika bra att köra på med rutiner.
Pappan/partnern har ju sina 10 pappadagar = är ledig, för att kunna vara med er på sjukhuset (om man får) och/eller för att kunna ta hand om syskonet.

2021-01-11
solskensmamman
solskensmamman

Ett alternativ kan ju vara om ni har en schysst kompis sol kan ställa upp och sjukanmäla sig när det är dags för förlossningen 😅

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader

Jaha, du menar så 🙈😅 jag har bara ett barn men dom jag vet som haft ett barn sen innan, dom har sagt att pappan vart med på förlossningen sen har dom vart hemma och tagit hand om andra barnet. Men nu får man ju kanske ändå inte vara .med på BB som partner ändå. Hur långt ifrån bor era föräldrar? Svårt sits det där🙈

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader

Haha formulera mig lite snabbt tror jag :). Min första dotter är snart 2år så hon kan få vara på dagis så det är ett alternativ om vi inte hinner få tag på någon annan och sen tänkte jag bara med hur man gör sen efter man fött bebis, dvs åker min partner hem och tar hand om första barnet och inte kommer tillbaka eller hur gör alla andra? Haha oerfaren som sagt... Haha :)

2021-01-11
Josmor
Josmor
nyfödd bebis

Barnen har rätt till förskola från ett års ålder. Men det kan vara bra om barnet lärt sig gå och äta själv innan man sätter dom på förskola.

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader

Nej, man kan inte ge en föräldrardag till någon närstående. Förstår dock inte riktigt vad du menar? Vad man gör med bebis? Typ aktiviteter?🤔😅 och här hos oss fick sambon vara med på förlossningen och den åka hem. Vi var själva på BB i två dygn.

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...