App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

kan man va hemma som FL men inte ta ut dagar?

Jag fick en fundering och tror mig veta svaret men vill kolla, när jag är under mammaledighet (BF juni) kan pappan gå hem t.ex. 2 veckor på FL men kanske bara ta ut 6 dagar av FL-dagarna? Blir man liksom beviljad FL men sen kan ta mindre dagar hos FK?

2021-01-11
Evelinaake
Evelinaake
Gravid i vecka 22

FL = arbetsgivaren MÅSTE bevilja FL om man ansöker 3 månader i förväg.
Du/partnern kan vara lediga i olika grad tex helt lediga (100% lediga) eller tex 50% lediga och jobba 50%.

Före barnet är 1,5 år så finns det ingen anledning för AG (arbetsgivaren) att kolla med FK (försäkringskassan) om ni tar ut FP (föräldrapenning). Så AG kommer inte kolla om ni tar ut FP eller ej...


När barnet är 1,5 år så har man bara rätt till FL om man tar ut FP för att täcka upp. Det är för att man inte ska vara FL under 5-10 år, utan att AG kan ta in någon på den tjänsten. Man ska liksom inte "paxa" sitt arbete under många år, utan faktiskt jobba ibland!!!
Så är barnet över 1,5 år, så kan AG kontroller att du tar ut FP.
Detta har faktiskt hänt mej, då vi varit hemma väldigt mycket båda föräldrarna, så min AG undrade till slut om jag faktiskt hade rätt till att jobba deltid så länge som jag gjorde. Men jag har ju koll på reglerna så det var inga problem! (FÖrsta året = tar inte ut FP alls, så när barnet var 3-4 år och jag jobbade 60% så hade jag ändå massor med FP-dagar kvar att ta ut och givetvis tog jag ut 2 FP-dagar/vecka för att inte förlora min SGI, så allt var rätt)

2021-01-11
solskensmamman
solskensmamman

FÖre barnet fyllt 1 år = båda föräldrarna kan vara hemma 100% utan att ta ut en enda FP-dag från försäkringskassan.

Skilj på FL = föräldraledigt = du söker om föräldraledighet från ditt jobb.
FL = Du är hemma med ditt barn och får ingen lön från jobbet under denna period (Vissa har ett litet lönetillägg, tex att jobbet ändå betalar ut 10% av lönen när du är FL, grattis om det är så på era jobb!)

FP = Föräldrapenning = du tar ut föräldrapenning från försäkringskassan.
När barnet fyllt 1 år så behöver man inkomst 5 dagar/vecka för att inte tappa sin SGI (bli "utförsäkrad").
Inkomst kan vara studier, jobb eller att man tar ut FP. Man kan också blanda tex jobba 40% och ta ut 3 FP-dagar (1 FP-dag = 20%). OBS: Det räcker med 50% studier för att skydda hela SGI.

2021-01-11
solskensmamman
solskensmamman

Innan barnet blir ett år får ni vara hemma utan att ta dagar från fk. Dock måste du berätta för din arbetsgivare 3 månader innan, då får dom inte neka.

2021-01-11
xMariax
xMariax
Bebis på 5 månader

Luddigt svar kanske men var tvungen att resonera med mig själv 😅 men svar ja.

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader

Ja, alltså. Om man säger så här. Jag är ju hemma från en heltidstjänst men jag tar ju inte alla dagar jag är hemma, för att spara. Nu pluggar jag och får csn men innan tog jag bara några dagar i veckan. Han har rätt att vara hemma med sitt barn, alltså fl från jobbet sen vilka dagar han väljer att få fl penning för är nog frivilligt. Funkar det ekonomiskt för er är det ju bra. Finns ju dom som är hemma jättemycket utan att ta ut dagar hos fk för dom har det så gott ställt.

2021-01-11
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...