App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Läsk vid graviditet

Hej, Jag är i gravidvecka 5, jag och sambon har lite delade meningar angående läsk vid graviditet. Han tycker prompt att jag ska sluta dricka Cola Zero för att det KAN vara skadligt, medan jag menar att det som är skadligt enl Livsmedelsverket är för mycket koffein och så längd man inte får i sig mer koffein som är rekommenderat så är det okej. Han tycker istället att jag ska dricka drycker med socker, tex juice eller liknande för barnet behöver vänja sig med socker. Jag vägrar dricka sockerhaltiga drycker. Jag når inte fram till honom, hur ska jag motiverar och förklara att Cola Zero inte är farligt för mig eller fostret? Enligt honom ska jag sluta under mina 9 gravid månader medan jag säger nej för att det inte är skadligt i måttliga mängder. Please help.....

2020-12-21
Samki
Samki
Försöker

Läs på livsmedelsverket så ser ni att studier granskats och att aspartam inte alls är cancerogent.
Alla studier visar att det inte påverkar så mycket som man trodde när det kom.

Däremot är det inte bra för tänderna med kolsyra, som är en syra = fräter som alla syror gör.

Dessutom är det ju inga fördelar alls med dessa drycker, så det finns ingen vinst med att dricka dem (om man bortser från att många gillar smaken).

Så gör som du vill, men både dina tänder och din ekonomi kommer tacka dej om du övergår till kranvatten.
Om man köper 1 st läskburk (coop idag: 8:95 kr/st) per dag under 1 år, så blir det ca 3300 kr! Det är sjuk mycket pengar.

2021-01-11
solskensmamman
solskensmamman

Hej
Jag är ingen stordrickare av bubbliga drycker eller söta drycker. Men om jag väl drack så va det sockerfria. När jag blev gravid så sluta jag med det . Läsk som innehåller aspartam som just cola zero är ett cansorgent preparat så för både din skull och alla dina nära och kära så sluta helt med det. Risk för ohälsa är både stickor med socker och aspartam. Bättre du dricker juice även om det är mycket socker i det innehåller även mycket vitaminer

2021-01-11
Nattali
Nattali
Gravid i vecka 19

Tack för alla svar!

Vi har pratat ut om det och han var självklart mest bara orolig då det är vårt första barn och allt är så nytt. Vi har kommit överens om att jag får dricka det, men med måtta och att det inte ska vara varje dag.

2020-12-25
Samki
Samki
Försöker

Jag har druckit just cola zero under graviditeten, men däremot valt att inte dricka mer än 1 glas eller en 33cl burk dom gånger som det jag varit sugen. Men har inte heller kunnat dricka kaffe.
Det är inte toppen att dricka i vanliga fall heller så ville inte överdriva under graviditeten heller. Men tänker att en cola zero är inte värre en ett glas alkoholfri öl eller liknande. Du får unna dig också!

Du får dricka en viss mängd kaffe på en dag så om du kollar livsmedelsverket rekommendationer på det så kan du googla och hur många mg koffein det är i exempelvis ca 2 dl kaffe och hur mycket det är i cola zero.

2020-12-22
Baby_queen
Baby_queen
nyfödd bebis

Jag var ju ingen storkonsument av läsk under graviditeterna utan bara när jag blev riktigt sugen på det. Kaffeintaget blev nedskuret eftersom ingen av mina bebisar har gillat kaffe när de legat i magen. Den allra första morgonkoppen kunde jag inte ens dricka utan att må illa.

Drick med måtta bara så är det ok tycker jag. Sockersuget däremot i form av choklad fanns ju där under mina graviditeter.

2020-12-22
ma78
ma78
Barn på 3 år och 1 månader

Vi hade också den diskussionen i början av graviditeten! Han va jätteorolig för att vi skulle få missfall pga det. Vi kom överens om att jag inte drack cola, te eller annat med coffein i, förrän vecka 12+, då missfallsrisken minskat. Detta kände han sig nöjd med även om jag tror att småmängder inte ska vara avgörande☺️

2020-12-22
Bebisfeb2021
Bebisfeb2021
Gravid i vecka 37

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2019/l-2019-nr-22---koffein--rad-till-gravida-och-ammande.pdf?AspxAutoDetectCookieSupport=1

Skummade igenom denna lite. Som jag förstår det så har Livsmedelsverket som en försiktighetsåtgärd gått ut med rekommendationen att gravida bör minska intaget av koffein för att de kan leda till minskad fostertillväxt. Att det inte finns någon tydlig studie om orsak och verkan.
Under min första graviditet tänkte jag mig mer för att inte dricka mer än de koppar kaffe och te som rekommenderas och bäljade inte i mig läsk med koffein.
Andra graviditeten tog jag mer lätt på alla rekommendationer och försiktighetsåtgärder som ges till gravida och ammande. Självklart ingen alkohol och nikotin. Var så sugen på Pepsi max med is😋 Och någon tillväxthämning har då inte märkts på min son. Min mormor blev jätteförvånad när jag berättade det där med att inte dricka för mycket kaffe. Själv drack hon en massa kokkaffe under sina graviditeter.

2020-12-22
Sahra11
Sahra11
Bebis på 7 månader

Be han ta fram källa eller underlag på det han säger, borde inte vara så svårt om det stämmer 😅

2020-12-22
Elisabeth2020
Elisabeth2020
Bebis på 4 månader

Jag drack en energidryck om dagen innan jag blev gravid. Under båda mina graviditeter slutade jag med det och drack cola zero i stället, 1-2 burkar per dag i princip. Jag dricker iofs inte kaffe, te m.m. med koffein i utöver det.

Hittills är mina barn så friska de kan vara 🙃

2020-12-22
89sandra
89sandra
Bebis på 4 månader

Ja det är jätte fint att han bryr sig, men han har alltid varit emot att jag dricker Cola Zero och nu känns det som att han använder graviditeten emot mig för det är hans barn också och det kan skada barnet (känsloargument).
Jag har refererat till Livsmedelsverket men han säger bara att Livsmedelsverket tar företagens perspektiv för att det generera pengar 😑

Det är inte heller så att jag ska dricka 1-1,5 liter cola Zero varje dag men kanske 1-2 burkar på sin höjd per dag. Men nej han tycker att det ska vara nolltolerans resten av graviditeten...

Angående att vänja barnet vid socker så vet jag inte vad han pratar om, det när något han har fått för sig. Att man behöver socker när man är gravid och att barnet behöver det också...

Vet inte hur jag ska göra i den här situationen.. 😰

2020-12-22
Samki
Samki
Försöker

Helt fel har han faktiskt inte, min BM sa faktiskt att jag hellre skulle ta alternativ med socker i än lightversioner om jag nu dricker i måttliga mängder och måste dricka det, då sötningsmedlet kan vara skadligt. Det krävs rätt stora mängder av sötningsmedlet för att det skall göra påverkan så antar att det är därför inte Livsmedelsverket varnar om det men det avråds i tex Danmark efter en studie som gjorts.

2020-12-22
Elisabeth2020
Elisabeth2020
Bebis på 4 månader

Haha, barnet behöver vänja sig vid socker?😅 är det något nytt? 🙈 aldrig hört.
Vad gäller koffein mängd så får man ju ha koll så man inte dricker för mycket bara. Hålla sig till rekommendationen från livsmedelsverket. Men sen är ju varken socker eller sockerfritt bra 😝 för någon. Jag dricker mycket sockerfri läsk. Framförallt cola zero. Drog ner på det under graviditeten.

2020-12-22
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 9 månader

Precis som du skriver är det koffeinet som är dåligt för barnet. I rimliga mängder är det ingen fara. Jag drack en del Pepsi max under min graviditet. Drog ner på det men drack det ändå. Däremot kan för mycket socker ge högt blodtryck och det bör man vara noggrannare med. Du gör inget fel, men fint att han bryr sig ☺

2020-12-22
Linea9
Linea9
Bebis på 7 månader

Först och främst älskar jag att han är så involverad och bryr sig Haha. Jag drack 1 liters varje dag cola i 2 månader. Kunde inte avstå.

2020-12-21
Leab
Leab
Barn på 2 år och 8 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...