App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldraledig en dag/vecka med bara ena barnet?

Vi har en (snart) 3åring samt en 4månaders och börjar redan nu fundera på hur vi ska göra när det är dags för förskola. Med första barnet var jag hemma 10 mån på heltid, sen delade vi lika i 6 mån och därefter var pappan hemma 4 mån på heltid. Denna gången vill inte pappan vara hemma i samma utsträckning (pekpinnar och åsikter om det undanbedes då det är vår ensak) men funderar på att ta en dag/vecka med lillan när jag börjar jobba och hon skolats in. Funderar dock på vad som gäller för stora grabben, får han vara på fsk den dagen eller "måste" han vara hemma också?

2020-12-11
Bebis på 6 månader

Det är olika i olika kommuner, men som regel brukar det vara så att är en förälder hemma (ledig) är alla barn i förskoleåldern i familjen hemma. Är man hemma heltid brukar man få ha syskon 15 h i veckan, men är du bara hemma en dag i veckan så i min kommun skulle man ha båda hemma då.

2020-12-12
Malaina
Malaina

Ni måste kolla med förskolan, men det vanligaste är att syskon är på förskolan 15 h när någon är helt ledig med ett yngre syskon = får lagom med stimulering då.
Så är barnet där mer än 15 h redan, så lär det stora barnet inte "behöva" den stimulansen....

Så antagligen får pappan ha båda barnen hemma (om båda barnen är hans biologiska barn, annars gäller annat).
Och antagligen vill pappan umgås med båda sina barn.

Ni kan också fundera på möjligheten att han tar 1 dag/vecka redan nu när du är hemma heltid med barnet/barnen. Då kan ni ha mer tid tillsammans, kanske hela familjen tar tex långhelg varje vecka.

Det kan ju också vara ett alternativ att vara ledig 20% på andra sätt än att vara hemma 1 heldag/vecka, 20 % = 2 halvdagar eller 1 halvdag + gå hem 1 h tidigare alla andra dagar. Då får man förhoppningsvis mer tid och energi till att hitta på något med barnen, även om det bara är att hämta lite tidigare och börja värma middag...

2020-12-11
solskensmamman
solskensmamman

Hej
Där jag bor ska båda barnen vara hemma om en förälder är ledig. Fråga på er förskola men jag gissar att det är detsamma överallt.

2020-12-11
Hoppas fortfarande
Hoppas fortfarande
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...