App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Kommer bröstvårtorna hämta sig?

Blir man nånsin härdad? Kan amningen bli lättare av sig själv, i och med att bebis växer? Helammar min bebis som är sju veckor. Hon är effektiv vid amningen, det blir oftast 20 minuters-pass och det går 3-4 timmar emellan, så det är ju inte superintensivt. Hon går upp fint och växer bra, lite krångel med kvällsoro och då går amningen sämre, men sen ordnar det sig vid nattamningen. Men jag har ont i bröstvårtorna jämt, det gör lite ont när jag ammar men jobbigast resten av tiden, kan inte ha kläder och får bära henne knepigt, har en strategi för att lägga täcket över mig när jag går och lägger mig liksom... Vi har övat massor på taget, retar vid näsan tills hon böjer huvudet bakåt, har testat att flippa in bröstvårtan, hamburgergreppet, laid back-amning, rugbyposition, liggamning på sidan.. Vi får inte till nåt av det, hon tar bara mindre tag. Får hon styra själv gör hon världens minsta mun och suger fast bröstvårtan stenhårt. Så det blir att jag styr, antagligen för mycket. Tror inte det är nåt med tungband eller svamp eller så egentligen, hon tappar aldrig greppet och äter mycket, hade gått upp drygt 700 g på 2 v nu sist på BVC och ser rund och välmående ut. Och bröstvårtorna kliar inte, det är bara extremt ömt. Har fått sprickor och sugblåsor på kanten av dem som bara blivit värre sedan början. Dock inga sår. Blir det bättre? Blir man mer härdad? Hennes mun växer väl, kanske taget kan bli bättre? Har frågat lite på BVC men de hade inga råd utöver det jag redan gjort. Räknar ner månaderna tills amningen är över, och det känns ju bara jättesorgligt. Det vore så härligt att kunna klä på sig och gå ut nångång. Har testat fem olika sorters amningsbh:ar, mjuka toppar, stor t-shorts, tajt t-shirt, mjuka inlägg, operations-topp, men inget funkar, bröstvårtorna skaver eller kläms. Vitkålsblad i en för stor bh är det enda som gör att jag kan ta på mig en tröja och gå ut, men ska man verkligen ha det så i ett helt år? Den här mammaisoleringen är liksom värre än coronaisoleringen... Tips, någon? (Smörjer med bröstmjölk innan och efter amning, och med purelansalva ibland, lufttorkar alltid.)

2020-11-21
Levira
Levira
Bebis på 2 månader

Kan även vara bandet under överläppen som är för stramt, det va ett problem för vår yngsta son. Dock klippte dom aldrig det för det blev bättre när vi klippte tunnbandet :) men ändå värt att kolla

2020-11-22
Niam92
Niam92
Bebis på 6 månader

Tack för era svar! Då är det nog nåt som inte är som det ska.
Jag börjar med att boka tid på amningsmottagningen och går med i gruppen om tungband så får vi se om vi kommer nån vart.

2020-11-22
Levira
Levira
Bebis på 2 månader

Jag skulle överväga att gå över till ersättning. Amningen ska ju inte behöva bli ett trauma för dig? Med ersättning kan du få de mysiga matstunderna istället och du har ju kämpat på hur bra som helst. Jag tyckte den veckan jag hade såriga bröstvårtor och smärta (första fem dagarna) var ett helvete och hade nog inte pallat köra vidare om det inte hade blivit helt bra efter typ totalt 1,5 vecka efter förlossningen. Grät av smärta och fick utslag för det gjorde så ont. Huvudsaken är ju att din lilla bebis får mat, och att du får må bra vilket är det bästa för bebi!

2020-11-21
Piglet89
Piglet89
Bebis på 1 månader

I amningskretsar är det syndromet rätt välkänt men jag tycker inte det TS beskriver låter som det. Klart värt att kolla upp allt men tag, blåsor, utseende på vårtor, smärtan osv låter allt som tungbandet.

2020-11-21
CEESE
CEESE

Jag hade ont i mina bröstvårtor efter amning. Efter amning var de kritvita och värkte och det blev inte bättre med tiden. Fick frågor om taget, men det var inga fel på det. Det visade sig istället vara Raynauds sjukdom/syndrom, som beror på dålig blodcirkulation om jag förstått rätt (samma sjukdom kan ge vita fingertoppar eller tår när det är kallt). Dock är det tydligen ovanligt, så det var inget varken BVC eller amningsmottagningen hade i åtanke förrän jag själv googlat mig fram till det. Jag fick Adalat utskrivet och det hjälpte på dagen, typ och efter det har mina problem tack och lov upphört.

2020-11-21
FridaHa
FridaHa

Tycker definitivt det låter som kort tungband trots att jag ser att du uteslutit det. Mycket av det du skriver är klassiska symptom på det. Har barnet rätt tag så ska amningen aldrig vara smärtsam. Jag själv har inte haft ont nånting i bröstvårtorna, inte ens första dagarna. Finns en facebookgrupp som är stödgrupp för kort läpp och tungband, jag skulle tipsa att gå med i den. Där kan du lägga upp bild på bebis tungband så kan dom avgöra. Det är aldrig för sent för att klippa. Nu tror jag kanske inte ert är så ”illa” eftersom bebis ändå går upp fint i vikt men kort tungband som inte klipps KAN ge problem när det är dags för fast föda och även problem med talet.

2020-11-21
CEESE
CEESE

Just det, bröstvårtorna ser alltid deprimerade ut fast på olika sätt efter amning: ibland vita, ibland helt röda, ibland platta, ibland läppstift-sneda, ibland ovanligt stora och ibland små...
Och hur fasen ska det gå när hon får tänder..!

2020-11-21
Levira
Levira
Bebis på 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...