App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Gemensam vårdnad

Hej, jag kommer bli en ensamstående mamma i mitten av mars, jag är inte emot om pappan vill skriva på faderskapet. Men, när det gäller gemensam vårdnad vilket jag ej vill att vi har då han inte är redo för att ta hand om ett barn helt själv. Om han skriver på gemensam vårdnad men inte jag, får jag ensam vårdnad då? Eller räcker det med att han skriver under?

2020-11-18
MammaJennifer21
MammaJennifer21
Gravid i vecka 25

Till dig som är familjejurist har jag en fråga. Om mamman är ogift och får ensam vårdnad, samt pappan senare vänder sig till tingsrätten för att ansöka om delad vårdnad, hur brukar utfallet bli? Som jurist vet jag att det görs en bedömning i varje enskilt fall men är presumtionen alltid delad vårdnad i Sverige? Även om förhållandet upphörde tidigt under graviditeten och pappan utövat påtryckningar för abort? Förstår att det kan vara svårt att svara på men då familjerätten inte är mitt område undrar jag hur vanligt det är att mamman får behålla ensam vårdnad trots att pappan stämmer i tingsrätt. Hur stor roll har rådmannen i tingsrätten? Hur relevant är pappans historik med tidigare äktenskap och barn? Vilka omständigheter tittar domstolen på och vad väger tungt? Många frågor men är i en svår sits och försöker förbereda mig mentalt för hur det kan bli i en eventuell tvist rörande vårdnad.

2020-11-21
Maracaje
Maracaje
Gravid i vecka 33

Hej! Jag är familjejurist och dealar med detta dagligen! Hjälper dig gärna :)

Eftersom ni inte är gifta har du ensam vårdnad om barnet. Även om ni skriver på faderskapspappren, så har du vårdnaden om barnet ensam.

Ni får delad vårdnad genom att ni antingen är överens, eller genom att någon av er tar saken till tingsrätten.

Vad gäller umgänge, så är det en missuppfattning att en förälder har rätt att umgås med sitt barn. Det är inte så. En förälder har INGA rättigheter, men massa skyldigheter. Och tvärtom har ett barn massa rättigheter, men Inga skyldigheter. Dvs: ditt barn har rätt till umgänge med båda sina föräldrar (om det är lämpligt), men en förälder har ALDRIG en definitiv rätt till umgänge med sitt barn.

2020-11-19
Elajni
Elajni
Bebis på 5 månader

Är ni inte gifta så faller hela vårdnaden på dig.
Han behöver skriva på faderskapsbevis, men sen är det upp till dig att bestämma om rutan *delad vårdnad* ska bockas i.
Vill du inte det får han ta det till rätten.
Fram tills dess har du ensamvårdnad.
Obs. Är umgänge och vårdnad två skilda saker.
Du kan ha ensam vårdnad (bestämma vilken skola barnet går på, läkarbesök) men han har fortfarnde rätt att träffa sitt barn.
Lika som barnet har rätt att veta vem pappan är och har rätt att få träffa han

2020-11-19
ballongvisp
ballongvisp
Gravid i vecka 26

När han skriver på faderskapet har han lika mycket rätt till vårdnaden av barnet som du, oavsett vad du tycker. Om du ansöker om ensam vårdnad och han för delad kommer det bli ett problem. Ni kommer få hålla på med familjerätten osv tills ett beslut fattas av dom om ni inte kan komma överens. Men jag tror att det är så att mamman automatiskt får vårdnaden vid födsel om man är ogift fram tills pappan ansöker om vårdnad men är inte säker.

2020-11-18
Niam92
Niam92
Bebis på 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...