App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Tillväxtultraljud

Hej Har idag varit på TUL och fick veta att min pojk ligger på -27%... någon som varit/är i liknande situation och kan säga lite mer om detta? Det stod bara still i huvudet på mig och mina tankar började virra iväg på allt negativt man TROR kan hända 😓 Dock mådde han bra på allt annat men hon sa att vi kunde räkna med en liten bebis som kommer ut. Tack! /Anna

2020-10-22
Blaupp
Blaupp
Gravid i vecka 36

Min erfarenhet är att de verkligen tar det säkra före det osäkra med gravida. Säger de att bebis mår bra så kan du lita på det! De gjorde täta kontroller på mig pga högt blodtryck å upptäckte att bebis växte dåligt. I vecka 36+6 valde de att sätta igång förlossningen för flödet i navelsträngen hade blivit lite ansträngt. Hon vägde lite mer än UL visade å mådde prima!:D

2020-10-28
Simara2
Simara2
Bebis på 2 månader

TUL är bara en uppskattning och kan skilja +-10%.
Dom mätte min son på +24% ,fick då ett nytt TUL inbokat 3 v senare och då mätte dom +14% , trots detta gick jag över tiden med 10 dagar och sonen kom ut och vägde 4010g och var 53cm. Så svårt att se att någon av siffrorna dom fick fram på TUL stämde...
Skulle det mot all förmodan stämma så kan du iaf med gott samvete gå över tiden med några dagar så bebis har lite mer tid på sig att ”tjocka upp sig” :)

2020-10-25
FamS9
FamS9
Bebis på 6 månader

Jag är i vecka 30+2 och har ett TUL inplanerat 2 vexkor efter första. Jag åkte in först för minskade fosterrörelser och de va en jäkla tur tyckte jag annars hade man aldrig tänkt på ett TUL. Allt såg bra ut och ctg:n men de kommer att hålla koll nu, tack å lov. Ska även in på extra UL för moderkakans placering är låg. Har haft blödningar p.g.a. detta men de ska tydligen inte va nått som stör att hab är liten.

2020-10-24
Blaupp
Blaupp
Gravid i vecka 36

Kan tillägga att jag var helt frisk under båda mina graviditeter men får små barn bara :)
Mitt andra barn låg -7, föddes vecka 37 och vägde 2900 gram. Den förlossningen gick lite lika fort som första men tog runt 9-10 timmar från att första värken kom.

Du har inget att oroa dig över då läkarna säger att ditt barn mår bra :)

2020-10-24
Mikaela9
Mikaela9
Bebis på 4 månader

Jag gjorde tillväxtkontroll sent i graviditeten, tror runt vecka 35/36 då man pratade om vändningsförsök senare i veckan 37. -20 låg barnet men inget hände mer än extra kontroller, dvs varannan vecka. Dock ville hon ut fort och att hon var liten gjorde att det gick väldigt fort tycker jag. Hon föddes vecka 38. På förlossningen och BB blev hon kallad för racer.
Då hon vägde 2560 gram kunde vi vara på vanliga BB och inte neo. Hon hade god aptit och mådde bra så kände mig inte orolig. Fick stanna kvar 3 dagar på BB för att de skulle se att hon växte till sig. Efter vi kom hem fick vi gå till BVC en gång i veckan och väga tills hon kom över 3 kg vilket tog ett bra tag. Var en liten aktiv och fröken bråttom med god aptit men som gick långsamt upp i vikt och gör det än idag, snart 15 månader och väger strax över 8 kg.

2020-10-24
Mikaela9
Mikaela9
Bebis på 4 månader

I vecka 29+2 åkte jag in för koll av minskade fosterrörelser + misstänkt vattenavgång.
Där gjorde läkaren ultraljud och såg att bebis låg på -30%... Blev otroligt orolig, blev uppmanad av både läkare och barnmorska att hålla ordentlig koll på fosterrörelser och åka in vid minsta misstanke i princip. Direkt fick jag 4 CTG-besök inbokade samt ett tillväxtultraljud hos specialistläkare, allt detta skedde inom två veckor.

Hade besök hos barnmorskan dagen efter denna "incident" och där såg man att SF-kurvan hade planat ut ganska rejält, från att vara strax över medel till att plana ut mycket.. Fortfarande inget annat avvikande, men blir uppmanad ännu en gång att ha ordentlig koll på fosterrörelser.

Samtliga CTG:n såg bra ut. Första TUL hos specialistläkaren visade -17%, inga avvikelser och inget fel på bebis överhuvudtaget. Gjort två TUL till sedan dess med två veckors mellanrum och bebis mår bra, följer sin egna kurva men förväntas vara liten, ca -17%.

Nu har jag precis gått in i vecka 39+0, SF-kurvan ser bättre ut och allt har gått bra hittills :) Oftast så är det inget farligt som har hänt vid tillväxthämning, så länge de har bra koll på dig så hoppas jag att du kan bli lugnare. När jag fick höra -30% så låg jag hemma med kraftig huvudvärk, tårar och bara låg i sängen och höll koll på fosterrörelserna... Sedan efter ordentliga TUL så lugnade jag mig direkt när de sa att allt såg bra ut.

Hoppas du har fler ultraljud inplanerade, de bör göra minst två för att säkerställa tillväxten. Fråga hur SF-kurvan ser ut, om den stämmer med tillväxten de ser på ultraljudet. Och lycka till

2020-10-24
chicken_nuggets
chicken_nuggets
nyfödd bebis

Hej!
Vilken vecka är du i?
Jag är i vecka 33+3. 31+6 fick vi oxå reda på att barnet ligger -27%. Läkarna ville ha extra koll på flödet via navelsträngen men har hitintills sett bra ut :)

2020-10-23
Emme91
Emme91
Gravid i vecka 39

Min flicka låg på -24% vid sitt första TUL. vid andra hade hon vuxit ikapp kurvan lite och höll sig därefter på stadiga -17 tills det var dags att komma ut 5 dagar efter BF. Då vägde hon 3110 och var 47 cm lång. Helt frisk, helt perfekt. Att dom inte följer kurvan kan, precis som tidigare sagt, bero på diverse sjukdomar. Eller så är det genetiskt! Både jag, min bror, min mamma och min morbror var små när vi kom ut - det är inget som behöver bero på sjukdom eller osunt leverne. Och både min familj och min bebis växte ikapp kurvan med otrolig fart när vi väl var ute!

2020-10-23
Elajni
Elajni
Bebis på 5 månader

Mandamamman: Tack för det svaret ❤😍

2020-10-23
Blaupp
Blaupp
Gravid i vecka 36

Först och främst, de sa att ditt barn mår bra. Så lugn vännen, även om mina ord knappt hjälper 😊 Skattningar om tillväxthämning stämmer inte alltid överens med verkligheten, och det behöver inte vara en liten en som kommer ut 😊 Men är det så, så är det så. Det är inte alltid klart varför barnen blir små, men det finns faktorer som bidrar (rökning, läkemedel, blodtryck, blodsocker mm). Huvudsaken är att ditt barn mår bra, och när de väl kommit ut brukar de vara snabba på att jobba upp sig till "normalkurvan". Lycka till!

2020-10-22
Mandamamman
Mandamamman
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...