App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Varning för ev. upprörande ämne

Hej, Min dotter på 1,1 år började på dagis för ett par veckor sen. När jag lämnar på morgonen, så går det jättebra och hon gråter oftast inte. Detta förvånade mig (positivt såklart) då man ändå har stålsatt sig för hjärtskärande gråt. Nu till saken, det är en pedagog som hon dock gallskriker när jag lämnar till. Pedagogen är precis lika mjuk och rar som alla pedagoger på förskolan, så jag förstod inte vad det kunde bero på. Sen slog det mig, den obekväma tanken att det kan vara pga att hon är mörkhyad. Skäms nästan att tänka tanken, men kan det faktiskt vara så? Jag menar verkligen inte att uppröra någon med denna tråd, utan jag försöker bara komma underfund med varför hon blir så otroligt ledsen när jag lämnar till henne och inte när jag lämnar till andra pedagoger på förskolan. Har någon någon liknade erfarenhet?

2020-10-16
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Tack för allas svar! :) Jag har fortsatt att lämna till samma pedagog och igår när jag lämnade gick det hur bra som helst! Både pedagogen och jag blev så glada :) Det kan faktiskt ha berott lite på att snuttans 8e tand var påväg (helt plötsligt var den där tanden 😂).

18 tim, 37 min sedan
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Det behöver inte nödvändigtvis vara en fråga om färg och jag hade inte tagit upp det antagandet med pedagogerna. Med allt som händer i världen är det tyvärr extremt känsligt. Jag är mörkhyade och mamma till en mörkhyad, min son har i princip(sedan hela covid började) inte träffat på ljushyade människor om det inte är hans sköterska på BVC. Visserligen har han kusiner som är något ljusare än vad han är. Hursomhelst så har jag aldrig upplevt att han kan vara mer rädd för ljushyade. Det finns pedagoger på förskolan och även släktingar(som även är mörkhyade) som han bara gallskriker när han ser. Jag tror time has changed och att barn inte ser färg på det sättet. Det kan ju vara så att hon bara inte känner sig trygg med den pedagogen men ge det lite tid. De spenderar trots allt minst 1/3 av vardagen tillsammans. Pedagogerna läser även av situationen oftast och vet att barnen kanske klickar mer med en eller vissa pedagoger. Hoppas detta hjälper!

2020-10-22
AMGDS
AMGDS
Bebis på 15 månader

Varken ovanligt eller konstigt, men jobbigt och upplysande för föräldrarna skulle jag säga. Många barn kan bli blyga/rädda för mörkare personer (oavsett kön) och personer med skägg pga att det inte blir ett tydligt ansikte för barnen, alltså ansiktsuttrycken kan upplevas otydliga/annorlunda jämfört med hos en ljus o skäggfri person. Det du kan göra är att försöka inkludera bilder, filmer, dockor mm som är mörkare för att barnet inte enbart ska se ljusa normativa utseenden i sin vardag :)

2020-10-16
Niam92
Niam92
Bebis på 5 månader

Absolut kan det vara pga det. Var likadant med mina när dom var små. Egentligen inget konstigt då de flesta är ljushyade. Klart det kan bli lite läskigt. Jag minns själv att jag var jätte rädd för en mörkhyad som liten. Men förstår att det blir ett känsligt ämne då många ofta missförstår. Ta det med dom andra pedagogerna att dom kanske Kan möta upp. Å sen när dottern känner sig tryggare så Kan ju den andra pedagogen komma fram. Så gjorde vi å sen efter ett tag var det inga problem.

2020-10-16
Cissan25
Cissan25
nyfödd bebis
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...