App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Blir knäpp i huvudet snart!

Hej, Vi har en dotter som precis fyllde 1 år. Älskar henne över allt annat såklart. Men.. hon har inte sovit en hel natt (5-7h då) NÅGONSIN. Hon har inte lärt sig att somna om själv och vi kämpar och kämpar med det, men hur gör man? För vi gör uppenbarligen inte rätt, då hon vaknar efter absolut max 2 timmar och antingen beklagar sig eller gallskriker. Lägger henne vid kl 19 mätt och nybadad. Sen springer man in och ut ur sovrummet hela kvällen och på natten väcks man stup i kvarten. Jag jobbar heltid sen hon var 8 månader och jag håller på att bli tokig av bristen på sömn och även bristen på egentid på kvällen. På kvällarna längtar jag nästan till jobbet. Hur gör man!? Orkar inte mer.

2020-09-25
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Jag slutade 1 månad innan föreskoledax.. så kanske som föregående skriver vänta då lite lite till, så de inte blir två ” stora förändringar i din lilla flickans liv... jag bara slutade, trodde skulle ha ett h”lvete, för min pojke va besatt alltså. Bokstavligen. Men näää behövde inte ens hjälp, el sova i andra rummet, el nått. Jag bara Vaggade honom till sömns å sjöng ”godnattvisor” el babblade ” godnattsagor ” å han somna, vaknade under natten, hade vattenflaska till redo, och han har aldrig tagit flaska el napp, men jo den natten tog han, drack vatten å somnade samtidigt igen, så 2-3 dagar så här vaknade efter vatten, sen inte mera, bara enstaka gång såklart. Och frågar du mig för en 1 åring så hade jag sakt 2 pass fortfarande sömn under dagen. Och det är inte att din dotter inte somnar hela nätter för att hon sover under dagen 2 gånger utan de påminner om mig Min son och det Är för amningen. Min son hade 2 pass dagssömn till nästan 2 år.

2020-09-28
Leab
Leab
Barn på 2 år och 5 månader

Hoppar in med lite råd från mitt perspektiv, vilket är ett nära föräldraskap. Absolut vänta med att avsluta amning kring förskolestart, är ett perfekt sätt att återknyta och kommer ge stor trygghet. Kommer nog bli väldigt kaotiskt med två så stora förändringar på en gång. Ang att sluta amma, ur ett nära perspektiv rekommenderas du ta avslutet själv så inte både mamma och brösten försvinner på samma gång. Dessutom när det gäller amning av barn som förstår lite mer är det inte alls säkert att barnet tror att amningen avslutas bara för att du är borta. Barnet kan mycket väl fortsätta som vanligt med dig när du är tillbaka igen. Googla på Jay gordon sluta amma, en metod som rekommenderas från 1 års ålder. Lycka till!

2020-09-28
CEESE
CEESE

Tack för tipsen solskensmamma!
Hon börjar inskolning på förskolan med pappa imorgon. Sen kommer fröknarna få försöka få henne att sova bäst dom kan (hon vägrar inse att hon är trött många gånger) och som jag förstår det är det bara 1 vila. Förhoppningsvis när hon har kommit in i den nya vardagen så är hon tillräckligt trött för att sova längre intervaller.
Är det dumt att sluta amma i samma veva som hon börjar dagis? Tänker på om det blir för mycket förändring på en gång?

2020-09-28
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Sluta amma på natten, men börja i rätt ände dvs ha en dag full med mat + utevistelse först, sen tar ni bort nattmaten.
Så ge massor med mat, oftare, avsluta gärna med något stabilare än amning/välling/ersättning tex hemlagad havregrynsgröt med en rejäl klick smör på.
Och dagen är lagom aktiv, med mycket utevistelse i skog eller lekplats. Så att barnet är trött, men inte överstimulerat som det kan bli på kalas, badhus och köpcentrum.

Enklast är nog om du sover borta 1-3 nätter så att "maten försvinner" dvs du inte ammar när du inte orkar med gnället mer. För då lär du bara barnet att ifall man skriker riktigt länge och inte sover, så får man sin efterlängtade amning till slut...

2 sovtillfällen på 1-1,5 h kan vara för mycket för en ettåring, så om det inte funkar med det jag skrivit så kan ni efter 1-2 veckor med massor av mat + utevistelse + att du absolut inte ammar eller matar på natten, då kan ni testa att bara sova 1 gång på dagen eller försöka dra ner på vilan tex genom att inte sova på så bekväma ställen. Istället för att lägga i säng/vagn och göra klart för barnet att nu ska det sova, så får barnet somna där det är tex om ni leker på golvet och barnet lägger sig och sover på golvet så behöver det ta en tupplur. Fördel: Slipper planera sovstunderna och de blir inte lika långa och barnet är inte lika utvilat.
OBS: Bara om inget annat fungerar, många små barn behöver sin dagvila!

2020-09-28
solskensmamman
solskensmamman

@Leab, hur gjorde du för att sluta amma? Min tjej blir så himla arg/ledsen om man nekar tutten. Ska man sluta tvärt bara?
Hon har 8 tänder så ibland är min tutten alldeles mör även om hon inte direkt biter.
Jag jobbar till kl 17 och kommer hem 18. Så tutten har bara varit som mys sedan 4 månader tillbaka.

2020-09-28
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

I detta fall, tror jag, med min erfarenhet att det kan vara amningen, bara känna de där närheten hos dig. Hon behöver inte vara hungrig för att vilja amma, vissa barn ( iallafall min ) ville ha tutten flera gånger på dygnet bara för att. Efter maten också ibland då han va propp mätt. Så de inte för hunger utan för närheten för att de är deras vana. Faktiskt när jag slutade amma. Tog knappt 2 dagar å
Då sov han hela nätter, när han vaknar någon gång dricker han vatten ur flaska å somnar om på en gång.

2020-09-28
Leab
Leab
Barn på 2 år och 5 månader

Hon sover oftast bra på dagen. 2 naps på 1-1,5 h vardera.
Jag ammar henne på kvällen och ibland natten. Har också funderat på att det kan vara det som stör.
Vi har inte möjlighet att bjuda över släkt tyvärr.. vi bor på 56kvm och får knappt plats själva i nuläget 😂

2020-09-27
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Mm jag kanske inte bör väcka.

2020-09-26
Mamma 2020
Mamma 2020
Bebis på 5 månader

Jag vet tyvärr inte hur man kan få 1åringen att sova bättre. Men i er situation skulle jag nog ordna ngt rent praktiskt. Så att en föräldrar sover i soffan eller liknande. Alternativt bjuda in nära och kära ngn helg här och där. Bara för att få sova ut någon gång

2020-09-26
Juni0
Juni0

Mamma2020 hade nog sakt att det är tillåtet sens natten bebisen väljer och sova hela nätter Själv. Hade inte väckt, jag väckte aldrig min son. Men han vakna 2-4 ggr varje natt bara för amma ändå när han blev ”stor”, bara för att...

2020-09-26
Leab
Leab
Barn på 2 år och 5 månader

Så länge bebisen har nått sin födelsevikt och inte har problem med viktuppgång behöver du inte väcka bebis. Första veckorna kanske jag ändå skulle väckt pga blodsockret. Men därefter, sov och njut :)

2020-09-26
CEESE
CEESE

Från ungefär vilken ålder är det tillåtet att bebisen sover hela natten utan att ammas? Jag brukar väcka bebis så hon inte sover för länge i sträck utan att äta.

2020-09-26
Mamma 2020
Mamma 2020
Bebis på 5 månader

Hur sover hon På dagen? Hade lite så
Också när jag ammade. Under hela amnings perioden
( fram t 20 Månader) när jag slutade amma så sover han sens den dagen hela nätter varje natt. Och sen gör vi så mycket att han blir faktiskt jätte trött för att sova hela nätter.

2020-09-25
Leab
Leab
Barn på 2 år och 5 månader

Min dotter sov inte en hel natt innan hon fyllde fyra och nattningarna kunde ta timmar. Hon sover nu 19-07 utan uppvak och somnar i egen säng så håll ut. Det kommer bli bättre ❣️

2020-09-25
Mimsan
Mimsan
Bebis på 5 månader

Då är det nog bara att bita ihop 😅 Längtar lite till någon av mormor och farmor är redo att vara barnvakt.. Oj oj vad det ska sovas 😂

2020-09-25
Mikros
Mikros
Bebis på 13 månader

Det låter helt normalt. Alla barn är olika men upp till 3-4 års ålder kan man räkna med att barnen sover ”dåligt”. Min dotter är strax över 2 och har heller inte sovit en helt natt nån gång än. Nu senaste månaderna sover hon oftast igenom hela kvällen men på nätterna är det många uppvak fortfarande. Så har tyvärr inga tips men du är inte ensam och ni gör absolut inget fel!

2020-09-25
CEESE
CEESE
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...