App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Behöver alla tips som går!!!!

Hej! Jag är gravid i vecka 12+6 och haft problem med illamående/kräkningar sedan vecka 7.. igår hade det gått en vecka sedan jag kräktes och tänkte att nu äntligen! Men nej, igår morse börja det igen.. och mår ständigt illa. Jag äter lergigan comp kombinerat med lergigan så jag får må bra imellanåt iallafall.. men känner mej ändå inte bra och får inte i mej all mat jag egentligen behöver. Det som blir när jag mår som mest illa är att det liksom suger till i magen och mår super illa i några minuter och sen försvinner det och ja mår jätte bra och sen kommer det igen. Någon mer som har samma besvär och tips på vad jag kan göra??? Jag är så less på detta... mvh

2020-09-24
theresem
theresem
Barn på 1 år och 7 månader

Din stackare jag har precis samma problem och är i vecka 13. Mått riktigt jäkla pissdåligt sedan vecka 6-7.

Har fått lergigan comp utskrivet (tar 6st om dagen + postafen på kvällen samt armband) men ingenting hjälper känns faktiskt värre eftersom man blir så sänkt av medicinen. Det som verkligen lindrar är sånt jag kallar för ”matt” mat dvs ris, knäckebröd, potatis gärna utan något till - det lägger sig liksom som ett lock och lindrar lite grann. Knäckebröd i små bitar på nattduksbordet är perfekt när man vaknar mitt i natten pga illamåendet och har det där vidriga suget i magen. Samarin (i måttliga mängder) med iskallt vatten från kylen är också något som trollar bort det absolut värsta för en stund. Jag är ett stort fan av citrusfrukter i alla former och har därför alltid apelsiner, lime, citron, grape och mandariner hemma, fräschören och syrligheten från citrusen ger mig en uppfriskande kick när jag är trött på den ”matta” maten.

Något som verkligen fått mig att må bättre mentalt är min sjukskrivning eftersom jag nu kan fokusera 100% på att vila och kämpa mig igenom dagarna i min egen takt. Numera kräks jag inte lika mycket men kväljningarna är alltid där och illamåendet är på samma nivå tyvärr så man håller ju tummar och tår att detta ska vända snart! Styrkekramar!

2022-10-02
GremlinMom
GremlinMom
Gravid i vecka 22

Jag åt kombinationen:
Lergigan comp och pyridoxin . Gick ifrån att spy konstant till att inte spy alls! Till och med illamåendet försvann (nästan) helt 🙏🏻

2022-10-01
ThereseA
ThereseA
Bebis på 7 månader

Jag mår också mkt illa konstant och kräks flera gånger per dag..är i v. 9+2, haft detta problem sedan v. 6. För mig funkar de flesta knepen bara ett par dagar innan jag mår illa av dem också och får byta taktik (man får vara glad för det lilla ju)
Tips:
- Mellan måltider/plötslig ökning av illamående: kan lindra att ex. Suga på läkerol (men obs ej mer än 50 gram/dag pga innehåller lakrits, titta på livsmedelsverkets sida) eller hårda karameller ex. Polkagris, kolakaramell, tugga tuggummi. Har alltid något av detta i fickan! Dock står jag bara ut med samma smak/livsmedel/karamell i max två dygn innan jag mår illa av det också så prova dig fram. Tar ex. en karamell var 5: e minut vaken tid för att inte kräkas. Kolla gärna efter sockerfria sugtabletter för det är inte bra för tänderna egentligen att äta karameller hela tiden.
-Om man kan välja så kan det underlätta att inte gå upp för tidigt på morgonen men heller ej för sent(!). Om man lägger sig kl. 23 är det bäst att gå upp ca kl. 07 för mitt illamående för att inte spy på en gång på morgonen.
- när du går upp på morgonen: testa att äta något direkt.. för mig har det varierat, haft mycket svårt för kall mat men ex. Polarbröd med ketchup, ost och oregano som värms i mikron eller tekaka med endast smör och oboy. I början funkade saft eller juice, nu tål jag knappt lukten av det pga kräkts upp det för mycket.
-när du gått upp (lagom tidigt), ätit något och tagit lergiganen (om du inte redan gjort det i sängen) så gå och lägg dig ett par timmar till. Då brukar jag få behålla frukosten. Vet dock att inte alla har möjlighet att byta till att arbeta kväll vilket jag gjort.
-sjukskrivning kan bli aktuellt.
- ät regelbundna tider. Slarva inte med lergiganen även om den knappt hjälper.
- testat att kräkas så fort jag behöver istället för att kämpa emot. Hjälper ibland några minuter, hjälper dock ej på morgonen eller när magen är helt tom, för mig alltså. Passar då på att äta något direkt efteråt. Då brukar jag få behålla det ett par timmar.
- Innan jag går upp på morgonen har jag testat att ha lergigan comp, en vattenflaska med vatten eller saft och salta kex bredvid sängen. Ätit ett par stycken kex sedan tagit saft och lergigan comp. Legat kvar ca 20 min och sedan gått upp och ätit något mer.
- jag kan inte ta primperan i kombination med lergigan comp pga att man ej får köra bil om man tar primperan men annars kanske det kan hjälpa lite även om man blir väldigt seg och trött av det.
- småäta salta chips eller gröna oliver mellan måltider. Äta isglass gillar endel.
-åksjukearmband (funkar dock inte på mig).
- en vän sa att postafen funkade för henne (konstigt nog) när inte lergigan comp eller primperan funkade. Kan vara värt att prova iaf.
- Sysselsätta sig med något som distraherar men som helst går att göra i ens egna takt. För mig hjälper det att jobba även om jag mår illa och spyr då med.

Ja det var några tips men jag har inte så mycket erfarenhet av olika läkemedel tyvärr. Dock inga tips här som hjälper längre tid än två dagar max för mig. Kanske inte var något svar på det du ville ha hjälp med men kanske nån annan kan ha nytta av tipsen. Hoppas du snart mår bättre! Kämpa! Illamående och kräkningar är bland det värsta som finns!

2022-10-01
Matildahelga
Matildahelga
Gravid i vecka 19

Då du passerat 12 veckor kan du diskutera att testa ondansetron med din barnmorska. Ett läkemedel mot illamående som man kan få om man har stora besvär efter v 12. Jag fick det först i v 14 men fick sen äta det resten av graviditeten då mitt illamående ej gick över. Gick ner massa de första tre månaderna och toaletten samt kräkpåsar var dagliga kompanjoner, men de tabletterna hjälpte.
Utöver det medicinska kan du testa åksjuke-armband. Sätts på handleden och trycker då på en punkt som ska göra att illamående avtar. Finns att köpa på flera ställen, bland annat flera apotek.
Hoppas du får hjälpa något eller att ditt illamående går över snart :)

2020-09-25
Miahbg
Miahbg
Gravid i vecka 8

Jag mådde också jättedåligt. För mig fungerade piggelin och även halstabletter i typ honungssmak, sen äta mild snäll mat för magen, typ potatis och torsk, pannkakor och ljust bröd.
Jag hade även stödstrumpor då jag lätt svimmade när blodtrycket blev dåligt, glöm inte att dricka. När jag spydde ofta så kände jag att jag lätt blev uttorkad och blev såå torr ändå ner i halsen, köpte salivstimulerande tabletter på apoteket

2020-09-25
Anla94
Anla94
Gravid i vecka 34

Ett tips!
Kroppen mår illa när du saknar näring i kroppen, näring som barnet tar ifrån dig när du är gravid. Mitt tips är att äta små mängder med korta intervaller. Något som alltid funkat för mig i alla fall. Va oxå något min läkare tipsade om när jag tog upp problemet. Hoppas tipset hjälper!

2020-09-24
katta1
katta1
Barn på 2 år

Behövde aldrig DROPP, ska det stå.
Levde sen mest på pannkakor till stor del. Det höll sig ok i magen...

2020-09-24
Premiemamma
Premiemamma

Känner igen mig och tyvärr blev jag aldrig av med konstanta kraftiga illamåendet.
Det hjälpte lite grann att äta typ belvita kex direkt i sängen på morgonen, äta mindre portioner mat, och undvika viss mat jag annars älskade (till ex lax, avokado, viss frukt)
Kräktes flera ggr dagligen till ca v 18-20. Fick tyvärr illamåendet tillbaka sen v 28 och till barnet kom. Så ingen solskens historia direkt, i mitt fall ”är det bara så att vara gravid”. Det är en begränsad period. Jag behövde aldrig dock trots konstant illamående. Men börjar du tappa i vikt eller blir uttorkad kommer du få hjälp från vården.

2020-09-24
Premiemamma
Premiemamma

Lergigan comp kombinerat med primperan** ska de såklart stå!

2020-09-24
theresem
theresem
Barn på 1 år och 7 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...