App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Skiftarbete ssk små barn

Hej! Undrar om någon har erfarenhet av att ha arbetat skift som ssk med små barn? Jag ska börja arbetar efter föräldraledigheten nu som spec.ssk och kommer behöva arbeta dag, kväll och natt.. och varannan helg. Dock bara 75%. Det innebär ibland väldigt tidiga morgnar och sena dagar för min dotter som börjat hos dagmamma. Å andra sidan är jag ledig några dagar mitt i veckan och kan vara hemma med henne. Ibland funderar jag på om det vore bättre att byta arbete och jobba då mån-fre dagtid, men då kommer hon vara hos dagmamma varje dag istället för två ena veckan och fyra dagar andra veckan ex. Så kluven... hade behövt lite tips från någon som kanske själv arbetat skift och sen gått till dagarbete och vet vilket som är bäst..

2020-09-24
Mammatillmilica
Mammatillmilica
Bebis på 17 månader

Jag kommer från en treskifts bransch. Dock inte sjukvård. Jag tyckte det var hemskt att jobba helger och högtider, nu hade vi sådan tur att det var så stor ”kulturell mångfald” (tolka mig rätt) att det alltid var många som inte firade jul den 24 december eller påsk och därför gärna tog dom passen när det var bra ob. Så jag har aldrig behövt jobba högtid, men tanken på ATT behöva göra det var illa nog för mig. Och som föregående skrev tyckte jag det var jobbigt redan innan barn att missa mycket socialt och aldrig kunna planera något i förväg.
En fördel med det - barnen gick väääääldigr korta dagar på fsk jämt. De fick gå mån-fre oavsett hur mitt schema låg, och gick då 8.30-14. Många kollegor som hade barn med varandra tyckte att det var bra också. De kunde ju jobba samma helger och sen vara lediga länge tillsammans i veckorna. Barnen gick på nattdagis som de alla verkade trivas med (de visste ju inget annat), och kollegorna tyckte ändå det kändes ok att låta barnen sova borta så att de fick den vakna tiden med sina barn.
Jag bytte bransch och jobbar nu som ”vanligt folk”. Inser ju att jag får betydligt färre timmar med mina barn, men har samtidigt en annan ro i kroppen när jag vet hur veckorna ser ut.
Ursäkta långt inlägg, men det jag vill säga är att det går jättebra att jobba skift med barn. Handlar nog mer om vad man själv har för inställning och hur man värdesätter olika saker (lediga högtider och helger mot lediga eller korta veckodagar) jag är sjukt opartisk men de som trivs med treskiftslivet kan nog ge massa fler goda exempel :)

2020-09-25
Mislan
Mislan
Barn på 2 år och 2 månader

Tack för ditt svar och att du tog dig tid att svara! Känns lite bättre nu 🤗 det kommer nog gå att få ihop som du säger!

2020-09-25
Mammatillmilica
Mammatillmilica
Bebis på 17 månader

Det går säkert att få ihop bra. Arbetar också som SSK på avd, fast mån-fre dag- och kvällspass. Min sambo arbetar dagtid mån-fre. Minsta barnet får börja förskolan först till nästa höst men har också börjat fundera på hur man ska få ihop vardagen sedan. Då jag arbetar kväll kan jag lämna senare på fm och sambon sedan hämta. När jag arbetar dag får sambon nog både lämna och hämta då han arbetar närmre hemmet och har kortare arbetsdagar än mig. Sedan har jag också funderat på att gå ner i tid ett tag och ta ut FP-dagar då jag inte jobbar för att fylla ut en heltid. Då behöver inte barnen vara på förskolan varje dag. När de ska börja förskoleklass så gäller ju skolplikt och då blir det ändå 5 dagar i veckan.
Skönt att inte behöva ha barnen på förskola varje dag i veckan när man har helgtjänstgöring men värdelöst med varannan helg. Arbetade varannan helg innan barn och missade mycket socialt, svårt att planera med vänner och familj. Får ju tänka på att man ska få tid tillsammans som familj med och inte bara behöva stressa med det vardagliga. Om man tex har en partner som aldrig arbetar helger.
Finns ju poliser och annan skiftarbetande blåljuspersonal som har barn tillsammans och på något sätt ändå får ihop det så borde inte vara omöjligt😊

2020-09-24
Sahra11
Sahra11
Bebis på 4 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...