App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Syskon eller abort?

Jag har 2 barn på 6 och 1,5 år. Fick reda på att jag är gravid igen för knappt en månad sedan. Första tanken var abort. Men har så svårt att acceptera det. Samtidigt vet jag inte om jag ”räcker till” för 3 barn. Min sambo vill behålla. Jag har bokat tid på abortklinik. Men bokat av samma vecka. Nu börjar tiden rinna ut för medicinsk abort. Finns det någon som har varit i samma sits och vilket beslut tog ni då? Jag har träffat kurator, men tycker det är lite svårt då hon säger att jag bara ska se på det som en ”graviditet” och inte ett foster. När det är just det jag inte kan. Jag försöker hitta folk i samma sits, men hittar inget. //rådslös

2020-09-22
Pillvan
Pillvan
Bebis på 17 månader

Det kanske hins med ett tredje. Men låt valet vara ett, skulle jag rekommendera. Jag önskar ingen att vara i den sitsen som vi är nu. Det känns som att välja mellan pest eller kolera, för min del. Min sambo menar att det är att välja mellan ett bra och ett annat bra alternativ. Så är det verkligen

2020-09-23
Pillvan
Pillvan
Bebis på 17 månader

Tack för ditt kloka svar. Min sambo är beredd att vara hemma de första månaderna, och det var en bra idé.
Ekonomiskt blir det lite tyngre. Men det kanske det är värt.

Tack för ett klokt svar.

2020-09-23
Pillvan
Pillvan
Bebis på 17 månader

Hur andra har gjort ska du nog inte lägga så mycket vikt vid, samma sak med hur många barn som andra har.
Det du ska lägga vikt på är hur du och din partner har det i vardagen och vad ni är beredda att göra för att ha en stor familj.
Ni är 2 föräldrar = du behöver inte ensam räcka till för 3 barn. Ni får dela på ansvaret såklart!
Har han föräldradagar kvar på något av de större barnen? Då kan han vara FL heltid (eller deltid) på dem när babyn kommer. Ni kan alltså båda vara 100% lediga under lång tid och du tar ut FP på yngsta barnet och han tar ut FP på äldre barnen.
Har han redan tagit ut alla sina 245 + 245 dagar på de äldre barnen, så kan ni ändå vara 100% lediga tillsammans, men ni får välja vem som ska ta ut FP på yngsta barnet och hur mycket (0 till 7 dagar/vecka).

OM partnern inte är villig att vara hemma 100% med dej och babyn, så anser jag att partnern inte har någon "rösträtt" dvs du får ensam bestämma hur du ska göra. För det är alldeles för lätt att bestämma att man vill behålla ett barn men inte vill ta hand om det när det är litet = vill man behålla barnet så får man leverera dvs vara heltidsförälder till barnet när det är nyfött.
(Och jag menar att ni ska vara hemma båda heltid minst 3-4 månader, men helst ett halvår eller år. Och före det är dags att skola in på förskolan så bör ingen av er jobba 100% utan vara föräldralediga på heltid eller deltid så ni får mer tid tillsammans, för med 3 barn och så tätt mellan sista 2 och dessutom att du inte är säker på att du räcker till så bör du få stöttning/avlastning av partnern.)

Har du tagit mest FL under första året med de större barnen? Då är det kanske dags att vända på det? Acceptera INTE att partnern vill ha barnet, men du ska ta hand om det, trots att du känner dej osäker på att räcka till!

Lycka till med beslutet.

2020-09-22
solskensmamman
solskensmamman

Ja min mamma har räckt till för 9 barn.

Har själv tre barn som nu är 7och 5 och 2,5 år. För min del så tyckte jag att det var jobbigare med att få två barn jämfört med att få tre. Då var man redan lite van att dela på sig så att säga. Du har ju också ett ganska stort äldsta syskon som kan klara sig ganska bra själv, i förhållande till din 1,5 åring.

en om din sambo gärna vill behålla så kan du kanske vara säker på att få en del hjälp från honom under den första tiden. Det är trots allt då det kan vara som mest tufft.

Själv har jag inte ens kunnat fundera på en abort och jag ville så gärna ha en tredje innan jag blev för gammal i mitt tycke. Nu har jag ju haft de mest jobbiga åren gjorda, lilltjejen sover numera de flesta nätterna igenom.

Jag hoppas du kommer fram till ett bra beslut för dig. Lycka till!

2020-09-22
ma78
ma78
Barn på 2 år och 10 månader

Min mamma har räckt till 7 barn. Så att räcka till kommer du att göra. Men om du orkar det är upp till dig.

2020-09-22
Leab
Leab
Barn på 2 år och 5 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...