App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Får man verkligen inte hjälp på BB?

Hej! Jag är orolig och hoppas det finns någon här som har tips. Flera av mina vänner som har född berättar om att det är väldigt lite hjälp att få när man är på BB, och att det förväntas att man i princip tar hand om allt själv direkt efter förlossning. Dock tänkte jag att nu i och med Covid-19 restriktioner där man som mamma är själv på BB så bör det tas hänsyn till att man inte har stödet av den andra föräldern eller annan närstående, men min bästa vän har född nu efter dessa restriktioner och hon fick ändå inget hjälp. Efter en lång förlossning och sömnbrist fick hon inte alls hjälp, bebis lugnade sig inte men personalen var inte hjälpsamma alls ändå. Jag tog upp detta med min BM som bekräftade att detta är så det är, man får göra allt själv. Vad tycker ni? Är detta verkligen okej? Att restriktioner sättas in men inga hänsyn tas till hur detta påverkar oss blivande mammor? Har någon andra erfarenheter att dela?

2020-09-17
PernilleK
PernilleK
Gravid i vecka 40

Så olika det kan vara. Jag fick jättemycket hjälp, mer än jag behövde. Födde med planerat kejsarsnitt & personalen var & tittade till mig/bebisen jätte ofta även om jag klarade mig bra själv. Födde på morgonen & åkte hem vid lunchtid dagen efter under den tiden bad/fick jag om hjälp 2 ggr.

2020-09-21
No 6
No 6
Bebis på 3 månader

Handlar väl inte om att dom helt och hållet ska ta partners roll utan mer att dom kanske skulle ha ett mer stöttande och bekräftande bemötande.

2020-09-20
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 6 månader

Det är ju stor skillnad på dåligt bemötande och att vårdpersonalen ska ta partnerns plats och stötta alla nyförlösta mammor. Självklart ska de inte ha dåligt bemötande! Men uppfattade det som att vissa tycker personalen ska väga upp att partners inte får vara med på avd.

2020-09-20
Orvar2020
Orvar2020
nyfödd bebis

När jag var på BB så var vi totalt fyra mammor där. Så dom kan inte haft så mycket att göra tänker jag 😅
Men oavsett. Jag jobbar i äldrevården och inte fasen ger jag mina kunder en otrygg känsla genom dåligt bemötande osv bara för att jag har mycket en dag. Även om man som personal har mycket kan man ändå ge trygghet till personen genom små enkla medel. Ungefär som i en relation, att bli bekräftad.

2020-09-19
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 6 månader

Ja, detta är exakt det jag menar. I vanliga fall förstår jag att personalen är i närheten för att ge tips och råd men inte ger så mycket stöttning då den födande ofta har sin partner med sig som stöd. Men nu med restriktionerna som vården själv har bestämt och som vi bara måste följa, så tycker jag barnmorskorna borde förstå att det är en väldig stor del av oss mammors stöd som tagits ifrån oss. Och då kan de som arbetar på BB göra det lilla extra för att väga upp för det tycker jag.

2020-09-19
PernilleK
PernilleK
Gravid i vecka 40

Tror man får ha i åtanke att bara för att vi inte får ha med partners på bb så är det ju inte mer personal på avdelningen. De kan ju dessutom ha ännu mer att göra än vanligt iom Corona och det finns kanske inte tid och möjlighet att komma in hela tiden och kolla läget. Eller vakta bebis när man går på toa/duschar. Tror man får förbereda sig så bra man kan själv om tex amning och sen ringa på dem när man vill ha hjälp 🙂

2020-09-18
Orvar2020
Orvar2020
nyfödd bebis

Jag tror mer det är till var och en. Alltså frågar man om hjälp så hjälper dem en med allt man behöver, det är klart att dem inte kommer in hela tiden, de hade jag personligen tyckt är skit jobbig. De räcker att komma å presentera sig sen när jag tryckte på knappen å vill ha hjälp. Skönt att vara ensam också. Sen är de ju så, frågar du inte om hjälp, Så tänker dem också, hon kan detta, hon vill nog vara ensam, hon ber om hjälp om det är ngt.. de många som förstföderska kan också det mesta. Kan säga om mig själv, de enda jag ville dem skulle hjälpa mig är hur att hålla bebisen som bäst för att amma, sen behövde jag aldrig hjälp mer. Så ett tips är vill du verkligen ha hjälp våga att fråga. Fråga så mycket du än vill

2020-09-18
Leab
Leab
Barn på 2 år och 6 månader

Personalen var fantastisk på BB där jag födde! Min dotter var ett par veckor tidigt född och lite liten så kanske var därför. Men hon stödmatades första tiden och det skötte personalen första natten för att vi skulle få sova. Sen hjälpte de till vid varenda amning de dagar vi var där och var väldigt engagerade! De påminde hela tiden om att vi bara skulle ringa på klockan om det var något, att de var där för våran skull. Min sambo fick vara med hela tiden men vi fick inte lämna rummet i onödan

2020-09-18
Simara2
Simara2
Bebis på 1 månader

Som kommentar till dig som skriver att det kanske är mer en känsla än verklighet.
Jag tycker den personalen där ska vara så kompetent att dom kan möta en ny, orolig mamma som känner sig utlämnad. Sen är vi alla givetvis olika. Vissa är mer känsliga än andra. Sen är det nog som på många arbetsplatser att det finns folk där som inte är lämpade för det. Givetvis är det ens barn och det är jag som ska ta hand om det. Men om man inte får ha en stöttande partner med sig så tycker jag att personalen får axla den rollen lite. Kan man inte möta och ta olika typer av människor så tycker jag inte man ska jobba med människor överhuvudtaget.

2020-09-18
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 6 månader

Min upplevelse är att det är så.
Jag födde i April.
Fruktansvärd känsla när man precis landat lite mitt i allt på förlossningen så kommer någon och knackar på och säger att man snart ska till BB.
Vips kom det någon och hämtade mig. Enligt mig kändes allt rörigt. Där fick jag snabbt säga hejdå till min sambo. Sätta mig i en rullstol med alla mina prylar och det lilla knytet i famnen. Man känner sig inte speciellt fräsch efteråt.
Väl på BB var det en personal som visade vart mat och så fanns.
Dom kom bara in till mig och min dotter när det gick på ny personal.
Fruktansvärd tid. Mår dåligt när jag tänker på det men blir framförallt ledsen.
Det är vårt första barn och jag vågade inte duscha i fall hon skulle börja skrika. Och duschen går ju inte direkt på fem minuter då man har så ont ner till. Så usch säger jag bara. Men jag tror att man får stå på sig lite. Jag är en sån som inte vill störa. Men stör dom järnet om det är så och är du osäker så larma på dom. Dom ska ju vara ett stöd och framförallt eftersom man inte får ha med sin partner.

2020-09-18
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 6 månader

Födde i Göteborg för snart 4 veckor sen, första barnet och fick stanna 3 dagar pga att mitt barn vägde 5 kg vid födsel och de därför ville ha extra koll på blodsockret samt att jag fick opereras efter förlossningen pga stora bristningar. Kände jag mig ensam och ledsen och extremt trött ?(sov ungefär 4 osammanhängande timmar på 3 dygn) absolut! Men det var inte pga BB hade dålig service. De var grymma! Otroligt kompetent och trevlig personal. Kom som många andra säger främst in vid skiftbyte och presenterade sig men kom så fort man ringde på klockan och hjälpte med vad det än var, om det så var en ”idiot” fråga som man kan Ha som förstagångsförälder. Jag är sämst på att be om hjälp så jag var Väldigt restriktiv med att trycka på klockan, ibland kom dom in ändå för att kolla läget. En natt tog dom mitt barn i två timmar så jag skulle få vila, utan att jag frågade, de såg att jag behövde det och föreslog det (svårt att slappna av då dock) Jag var rädd att han skulle va hungrig då han var skrikig och mjölken såklart inte hade runnit till ännu och då lugnade dom mig, hjälpte mig handmjölka ur bröstet ( det fanns alltså ändå liten början ) och lärde mig hur man liggammar. De hjälpte med massa fler saker men kan inte skriva alla här.. :)

2020-09-18
Elisabeth2020
Elisabeth2020
Bebis på 2 månader

Jag födde för snart tre veckor sen i Skövde. Tycker jag fick den hjälp jag behövde och att personalen hade tid och var jätte bra både på BB och förlossningen. Nu var jag bara där i 12 timmar på BB jämfört med 3 dygn med första barnet för 3 år sen men jag tycker nog det var snäppet bättre på BB denna gången än för 3 år sen faktiskt.

2020-09-18
Svenssonrebecka
Svenssonrebecka
Bebis på 1 månader

Jag tycker det här beslutet är fruktansvärt och drabbar väldigt hårt. Har en vecka kvar och har nästan oroat ihjäl mig efter att ha läst rapporteringarna i Aftonbladet nu i augusti. Och i GP i maj. Och på olika forum. Alla säger ju samma sak, det här är inte året man vill föda barn! Har också fått bekräftat från två bm att BB fungerar verkligen inte optimalt som det är nu. De har alldeles för mycket, och har inte fått några extra resurser trots alla restriktioner pga Corona.
Men. Vi måste ju göra det ändå. Och: förlossningsvården fungerar! Den har ju högsta prioritet! Har fått rådet att fokusera på det. Jag kommer få all tänkbar hjälp och typ världens bästa förlossningsvård, och händer det oss något så finns precis allt som kan behövas på sjukhuset. Vi kan enkelt få blod, hjälp med infektioner, opereras direkt om det skulle hända nåt, det finns alla slags läkare, kuvös, det finns allt, såna saker som skulle kunna göra det livsfarligt att föda hemma.

På BB här får inte min sambo vara med och jag är rädd för att få skador så jag inte kan röra mig och så en nyfödd som gråter som jag kan inte lyfta, t ex, och så ringa och ringa på klockan efter personal som springer mellan rummen och kanske är underbemannade... Det är många som har haft det så i år. Det är absolut inte okej! Men jag kan inte göra nåt åt det, så jag förbereder mig mentalt så gott det går, är dessutom sjukhusrädd sedan tidigare och tror att detta kan bli några riktigt tuffa, hemska dagar, men jag tänker inte låta det bli något trauma.

Har också hört en del säga att på förlossning är man så omhuldad och väl omhändertagen och alla har fokus på en där, så chocken kan bli stor när man kommer till BB, särskilt nu när inte sambon får vara med och personalen knappt har tid att hjälpa en om man kissar ner sig eller om amningen krånglar t ex.
Jag har sett säkert 18 amningsfilmer, läst allt jag kunnat hitta om hur de första dygnen efter förlossningen är, packat som inför typ en katastrof...egen mat, eget av allt, så att jag ska bli så lite beroende av sjukhuset som möjligt, nu när det inte funkar så bra där. Och förhoppningsvis kan man åka hem ganska snabbt. Jobbigt att inte sambon ens får komma på besök ifall det skulle bli några dagar, och jobbigt att ingen får komma och lämna kläder eller andra saker man kanske upptäcker att man behöver... men samtidigt, sambon får väl åka hem, vila och fixa iordning det sista, och när vi kommer hem lär han vara superpepp på att få bära bebisen och byta alla blöjor och ta hand om oss, då har ju iaf en av oss fått vila... Försök fokusera på det som kan bli bra! Och att det blir några svåra dagar där man kommer känna sig utsatt och övergiven, men sen är det över, sen börjar allt det nya!

2020-09-17
Levira
Levira
Bebis på 1 månader

Fams9 men gud så fruktansvärt!! Självklart gör det inget om dem skriker lite, men speciellt om man är nybliven förälder så får man ju lite smått panik när bebis börjar skrika. Speciellt när man inte är hemma i sin trygga miljö. Tycker det borde vara som plikt att dem hjälper till mer nu under corona när man måste vara själv. Till mig sa dem iallafall ofta att om jag behöver nå hjälp så ska jag bara säga till. Antar att det är olika beroende på vart man är.

2020-09-17
Teeseen
Teeseen
Bebis på 2 månader

Födde innan coronarestriktionerna men vi fick inte någon hjälp heller. De kommer så fort man ringer på dem men de försvinner så fort de kan.

2020-09-17
Matildaa20
Matildaa20
Bebis på 7 månader

JAg fick prova bröstpump och handmjölka eftersom barnet var så stort så det behövde extra mycket mat, barnen får bara gå ner en viss procent av sin kroppsvikt och det är vanligt att stora barn inte får i sig tillräckligt med mat eftersom mjölken inte rinner till förrän på tredje dagen.

2020-09-17
stagnell
stagnell

Att inte få hjälp är nog en sanning med modifikation och snarare en känsla man har än verkligheten.
Ja du får sköta om ditt barn helt själv, du får göra precis allting med ditt barn MEN om du vill ha hjälp så får du säga ifrån och då får du det
När jag fick mitt första barn blev vi uppskickade till BB, trots att jag ville åka hem så snabbt som möjligt. Det hade blivit ett missförstånd. Min man fick inte stanna kvar på BB. Nu kom vårt barn mitt i natten. Jag trodde att vi åkte till BB för att vänta på de magiska sex timmarna innan jag fick åka hem, men barnläkaren kom inte förrän tio på morgonen .
Jag fick frågan om jag ville ha hjälp med att lägga barnet till bröstet. och när jag behövde gå på toa ringde jag på klockan och en personal kom och satt med barnet (det hade somnat i sängen o jag ville inte flytta till baljan för jag var rädd att det skulle vakna.

Med barn två fick jag återigen åka till BB, denna gång för att barnet vägde för mycket. Nu var vi tvugna att stanna i tre dygn (fast jag kom hem efter två, tack vare att jag känner barnläkaren som gick i god för att jag skulle åka in om jag hade minsta misstanke om att mitt barn inte mådde bra och dessutom hade jag ett PKU test inbokat på sjukhuset dag tre) Nu var jag på BB lite längre och fick frågan om jag ville ha hjälp med att bada barnet. Fick även prova elektrisk bröstpump samt genomgång på hur man handmjölkar. Blev visad hur jag kan ge barnet mjölk med kopp och sked, samt frågor om jag kände mig bekväm med blöjbyten osv.

Med tredje barnet åkte vi hem efter sju timmar (barnläkaren blev försenad pga ett ambulansintag när han var på väg till oss) under de sju timmarna han vi få frågan om jag var bekväm med att amma, att vi skulle tänka på att torka framifrån och bak (fick en flicka efter två pojkar).

Så för mig har det varit att jag fått göra allt själv, men det finns någon som kan hjälpa mig, stötta, guida om jag behöver, men jag får be om hjälpen.

Har din BM berättat om första tiden med en nyfödd, om avslag, om vad du ska/behöver veta?
Många sjukhus har tidigare haft besöksdagar som sedan blivit storföreläsningar och numera finns det på en del sjukhus filmer från förlossning och bb som man kan se för att förbereda sig.

När vi fick åka hem direkt från förlossningen utan att mellanlanda på BB fick jag fråga efter BB väskan, annars har den alltid legat på sängen på BB-avdelningen.

2020-09-17
stagnell
stagnell

Måste bero på vilken förlossning man föder på tänker jag! Nu snittades jag så dem var inne pga det för att byta kateter och ge mediciner. Men annars kom dem rätt ofta tyckte jag och alltid när man tryckte på larmet. Fick otroligt bra hjälp och stöd. Träffade bara på en otrevlig sköterska under mina 48 timmar på bb. Min man var med också. Födde på sös i Stockholm.

2020-09-17
Linea9
Linea9
Bebis på 5 månader

Jag fick tyvärr oxå jätte dålig hjälp, precis som tidigare sa så kom dom i princip bara vid skiftbyte. Bad om hjälp när jag skulle försöka gå på toa för hade jätte ont i magen och ville sitta i lugn och ro,, och tänkte även tvätta av mig lite, då fick jag som svar, han kommer ingenstans om du lägger honom i baljan och de är inte hela världen om han skriker lite, sen gick hon. Allt var så nytt och vågade heller inte lägga ifrån mig honom hur som helst och hade jätte ont efter mitt snitt så åt kall mat varje måltid också :(

2020-09-17
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

Jag fick tyvärr oxå jätte dålig hjälp, precis som tidigare sa så kom dom i princip bara vid skiftbyte. Bad om hjälp när jag skulle försöka gå på toa för hade jätte ont i magen och ville sitta i lugn och ro,, och tänkte även tvätta av mig lite, då fick jag som svar, han kommer ingenstans om du lägger honom i baljan och de är inte hela världen om han skriker lite, sen gick hon. Allt var så nytt och vågade heller inte lägga ifrån mig honom hur som helst och hade jätte ont efter mitt snitt så åt kall mat varje måltid också :(

2020-09-17
FamS9
FamS9
Bebis på 5 månader

När jag låg inne på bb som kom dem iprincip bara in när det var shift byte. Men så fort man trycker på knappen kommer dem. Jag tror det beror lite på hur man själv är. Våga fråga om hjälp. Jag fråga om hjälp med amning, jag fick hjälp med 2 tillfällen. Jag fick passning när jag behövde duscha, en dag var min lilla kille helt omöjlig. Han skrek så fort man la ner honom, då fick jag hjälp med passning för att gå och äta. Så jag tror nog inte det ör några problem så länge du ber om hjälp :) annars låter dem dig nog vara. Det är faktiskt ganska skönt också att inte ha någon springa inne på rummet konstant. Lycka till :)

2020-09-17
Teeseen
Teeseen
Bebis på 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...