App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Kräsna barn

Hej alla! Är det någon mer där ute som har kräsna barn? Min treåring vill inte äta något annat än köttbullar... Han äter inte fisk inte kyckling inte kött. Ibland äter han köttfärssås.. oftast bara köttbullar. Knappt pasta. Händer nån gång.. samma med potatis. Är så svårt att få en varierad kost då han vägrar äta vissa middagar. Samma på förskolan. Ingen sås att blanda med kanske bredvid. Ketchup äter han. Hur gör ni där hemma? ❤

2020-09-17
foxtailmima
foxtailmima
Bebis på 3 månader

Ditt barn har nyligen insett att han kan påverka själv. Detta händer oftast mellan 2 och 3 år, barnen blir medvetna om jaget och att de har en egen vilja och en möjlighet att påverka sin omvärld. Det är många saker ett barn vill påverka som det inte kan Saker som det måste göra fastän det inte vill. Maten är en sådan sak som vi inte kan tvinga barnen att äta mot deras vilja, därför kommer detta ofta i denna åldern.

Om du inte gör en stor grej av det utan fortsätter att servera en varierad kost och bara accepterar att dit barn väljer att inte äta vissa saker så kommer det gå över. Ibland snabbt ibland tar det flera år Det viktigaste är att fortsätta ge en varierad kost. Om du börjar truga och tvinga/muta märker barnet att det verkligen har makten och det kan lätt bli en maktkamp.

Om du är orolig äver barnets vikt och utveckling kan du be bvc om en extra tid för vägning. I sverige finns det inte barn som svälter för att de inte gillar maten som erbjuds. Det har bvc koll på så du behöver inte oroa dig.

När jag pratat med dietist om detta problem har hon tipsat om tittportioner Det är mat som ligger på din tallrik o tittar på dig. DU behöver inte smaka, du behöver inte äta Den ligger bara där o tittar. Helt plötsligt en dag har ditt barn smakat på något som bara var en tittportion.

Om du är jätteorolig kan du även göra en egenremiss till en dietist.

Annars är en bra tumregel att fixa en måltid typ varannan dag eller så som du vet att ditt barn tycker om. Det är väldigt ovanligt med en 20 åring som bara äter köttbullar.

Lycka till....att ha matvägrande barn/barn med selektivt ätande är oerhört påfrestande som förälder

2020-09-17
stagnell
stagnell
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...