App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Blw?!

Va fasen är detta? 🤣 Läste som hastigast om detta och det var rörigt att förstå eller så är jag korkad. Vad jag fatta det som så ger man barnet av den maten man äter själv? Och så får dom pilla i sig det dom vill själva?

2020-09-16
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 5 månader

Vi ger mat enligt blw till vårt andra barn som är 8 månader. Och vi ger det som går att ge av vår mat, plockar undan lite innan vi saltar och saltar inte potatis/pasta/risvattnet. Annars gör vi plättar av barnmatsburk eller har något i frysen. Idag fick hon biff, potatismos och ärtor till lunchen och hon lyckades faktiskt äta moset själv med sked, hon har fått laddade skedar med katrinplommonpuré och gröt tidigare. I början fick hon stavar av mjukkokta grönsaker, mjuka frukter t ex vattenmelon och mjukt päron, leverpastej, grötpinnar, smörgås, mjuka innanmätet i gurka och avokado.
Är ett väldigt roligt sätt att ge mat på och matstunden blir en social stund direkt.
Finns mycket att läsa om, det viktigaste är väl att veta skillnaden på när barnet kväljs och när det satt i halsen. Och formen på maten man ger, jag ger alltid tre kantiga bitar och stavarna är som mitt pekfinger i storlek.

2020-09-18
emc85
emc85

Okej.
Men om jag nu vill köra på detta från sex månader.
Hur gör jag? Gör ni egen mat till ert barn då eller tar ni undan av maten ni lagar?

2020-09-18
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 5 månader

Man kan sätta puré i halsen också. De lär sig mosa bitarna med tungan mot gommen och sen tugga, även om de inte fått tänder än. Min dotter fick första tanden på 1-årsdagen. Det enda man ska tänka på är att inte ge slantar eller runda bitar, ex vindruvor eller korv i slantar. Sånt ska alltid delas på andra hållet.

2020-09-17
CEESE
CEESE

Våra barn har gillat mjuka bitar av mat tidigt och de har ätit mer när de fått plocka själva. Sen har jag läst studier att det hjälper barnen med talet eftersom de får använda tungan mer. Jag har dock inte vetat att det finns en metod med namn som går ut på att ge bitar.

2020-09-17
Teskedsgumman
Teskedsgumman

Dottern har nästan alltid ätit bitar från start, var väl pure i ca två veckor innan hon ville äta själv. Vi kokade nästan sönder bitarna som hon skulle äta tills hon började som tugga. Om hon fick något i halsen så hostade hon upp det direkt så det var aldrig något som fastnade. Började med rotfrukter, ärtor, kyckling och varmkorv (dvs allt som var enkelt att koka och lätt för henne att mosa i munnen).

2020-09-16
Mikaela9
Mikaela9
Bebis på 2 månader

Men hur funkar det med risk för att sätta i halsen? Sånt är jag lite nojig över.

2020-09-16
JosefineTeng
JosefineTeng
Bebis på 5 månader

Nja, det behöver inte vara den maten du äter själv men det ska vara bitar, inte puré. Exempelvis stavar av kokta morötter eller potatis. Eller små bitar av maten ni äter, det funkar också såklart. Vår dotter har alltid vägrat bli matad så vi har kört blw från matintro. Dock finns det väl olika nivåer och hur noga man väljer att följa, jag är inte superinsatt.

2020-09-16
CEESE
CEESE
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...