App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Börja förskolan

Min son har precis börjat skolas in på förskolan, och jag har sån ångest över att behöva lämna honom där på dagarna snart. Förskolan verkar jättebra, pedagogerna också och han verkar ha roligt där, men jag såg andra barn som grät och var ledsna och jag kunde inte låta bli att tänka att min son kanske kommer vara så ledsen när jag lämnar honom där. Har ni några tips på hur jag kan tänka mer positivt, har ni några bra erfarenheter från er inskolning med ert barn på förskolan? Jag vet om att ångesten ligger hos mig och inte hos min son, och jag visar inte det öppet för honom. När jag har pratat med kompisar och kollegor om att jag tycker att det är lite jobbigt för mig att han ska börja förskolan så förstår de verkligen inte varför, är det bara jag som känner så här?

2020-09-14
Marika A
Marika A
Barn på 1 år och 9 månader

Min dotter började förskolan för snart en månad sen och även om de till 80 % inte har varit några problem ( hon har varit ledsen några få dagar men de har inte varit länge väl på förskolan) så tycker jag de är jobbigt och varit ledsen. Dagen innan var jag så nervös och grät massor. Min dotter är ändå 3 år och tycker de är så bra att hon får gå de timmarna så hon får leka och kanske komma igång mer med språket. Men när jag ändå är hemma med lillasyster så känns de sådär att lämna henne faktiskt.

2020-09-18
Svenssonrebecka
Svenssonrebecka
nyfödd bebis

Nu är vi på dag 5 av inskolningen och jag har börjat lämna i kortare perioder, och oj vad ledsen han blir.. Han är inne i en fas nu när han är både trotsig och mammig så det känns som att vi jobbar i uppförsbacke.. Hoppas det blir bra tillslut!

2020-09-18
Marika A
Marika A
Barn på 1 år och 9 månader

Usch jag våndas också och vi planerar att vår pojke ska börja i höst nästa år 😅 Men jag tror som en nedan nämnde att det är nyttigt för barnet socialt sett och att dem stimuleras positivt i sin utveckling om förskolan är bra!

2020-09-15
Linea9
Linea9
Bebis på 3 månader

Tack för era svar, vad fina ni är! Det känns lite bättre efter dagens besök på förskolan, det var lugnare idag än igår. Så hoppas att detta håller i sig!

2020-09-15
Marika A
Marika A
Barn på 1 år och 9 månader

Förstår precis din känsla! Ett tips är att prata med pedagogerna och berätta hur du känner. Jag har varit på båda sidor av inskolningen och som mamma och som förskollärare så tycker jag att det är en normal reaktion - du lämnar det finaste du har på förskolan. Sedan är det väldigt många förskolor som håller ett bra kvalité om det är till någon tröst))

2020-09-14
Alionken
Alionken

Detta verkar vara superjobbigt för föräldrar, om drygt ett år får jag prova den situationen själv... Vill egentligen bara säga att jag och min syster började väldigt tidigt i förskolan, vi var under ett år, och vi trivdes, hade underbara förskollärare, fick bra vänner och upplevde massor som vi inte hade gjort hemma. Såklart var det gråt ibland men har enbart positiva minnen! Och så blev helgerna mer speciella, fritid när man gjorde roliga saker med mamma och pappa! Jag känner folk som hölls hemma istället/för mycket, och ofta blev lite knepiga socialt, tror allt fokus ska vara på dem hela tiden, var besvärliga att ha som lekkamrater osv. Det önskar jag inte för mina barn.

Jag hade också pedagoger till föräldrar och därför god insyn i vad poängen med förskola är. Det är ingen barnförvaring eller barnpassning för att föräldrarna måste jobba, det är ett privilegium att ha tillgång till för barn! Vi läste, lekte, skapade, gjorde teater, fick se barnkonserter, var på utflykter, en hel tillvaro med upplevelser, ihop med välutbildad och kunnig och engagerad personal som gjorde oss trygga och såg till vår potential.
Nu blev det visst ett brandtal och det hjälper kanske inte dig just nu, men jag är totalt övertygad om att man gör något riktigt bra för sitt barn om de får gå på en bra förskola!

(Dock visade det sig att trettio år senare hade min mamma fortfarande dåligt samvete för att vi skolades in så tidigt, och tror att hon kanske varit en dålig förälder... det Liksom gnagde och hjälpte aldrig vad jag än sa om hur bra uppväxt vi haft.)

2020-09-14
Levira
Levira
Gravid i vecka 40

Det känns peppande med era svar, tack! Hade jag kunnat så hade jag också haft honom hemma tills han var 3 år, men både jag och hans pappa jobbar dagtid och föräldrardagarna är nästan slut.. Åh vad jobbigt det är när det dåliga samvetet tar över!

2020-09-14
Marika A
Marika A
Barn på 1 år och 9 månader

Du är inte ensam om den känslan, får för mig att det är ganska normalt. Min dotter började förskolan för två veckor sedan, det går helt ok. Hon är ledsen vid lämning, men enligt pedagogerna går det över snabbt. Mitt dåliga samvete försvann efter någon dag. Dock känns det fortfarande jobbigt att lämna henne, tror det kanske alltid kommer att finnas en sådan känsla även om man vänjer sig.
Det som peppade mig lite var att jag såg en tjej som var riktigt ledsen hela dagarna när vi skolade in min dotter. Nu är den tjejen jätteglad och trivs. Så det blir bra till slut, det gäller bara att hålla ut. Som en kollega sa till mig: det är få gånger man hör om barn som det inte går bra för på förskolan.

2020-09-14
Majmamman
Majmamman
Bebis på 15 månader

Du är absolut inte ensam om att känna så. Jag (vi) känner så och har därför valt att ha våra barn hemma så länge vi kan, i alla fall till tre år. Så har tyvärr inga tips men jag har hört många som tycker det är jättejobbigt även av dom som väljer att ha förskola, så ensam är du inte.

2020-09-14
CEESE
CEESE
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...