App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Arg feminist - vad ska sambon göra?!

(Rubrik mest för att skapa fokus) Men visst är jag arg ibland nu för tiden. Coronan har gjort att min sambo inte får vara med på några barnmorske-eller ultraljudsbesök. Och jag börjar bli riktigt lack på att all information landar på mig och att det är mitt ansvar att delge sambon detta sen. Sambon känner sig utanför och det var absolut inte så här hen tänkt sig att graviditeten skulle se ut. Hen ville ju vara jättedelaktig, men nu blir allting tvärt om. Det känns som att graviditeten blev min resa och att jag avskyr den känslan. Har ni tips och råd på hur partnern kan känna sig delaktig i dessa tider och allmänt under en graviditet ? Går det att ha lika stort ansvar under graviditeten, isf hur? Hur delar ni upp ansvaret? Stort tack!

2020-09-06
Hala
Hala
Gravid i vecka 30

Vår pojke kom i maj och min man fick precis vara med på första ultraljuden innan restriktionerna infördes. Jag förstår helt och hållet känslan av ensamhet i ansvaret, det är ju världens livsomställning att vänta och få barn och det vill man dela. Ser att du fått massa bra tips om vårdbesöken, för tiden efter kan jag bara säga dela LIKA. Beror såklart på hur man är som person och märker att många mammor i min närhet automatiskt tar större ansvar. Nu ammar inte jag så vi har kunnat dela på allt ansvar, vi sover lika mycket och vår son är lika trygg med sin pappa som med mig. Jag hade aldrig skaffat barn med någon som ansett att jag har mer ansvar för att jag burit barnet i magen... tycker tvärtom att jag gick igenom graviditeten och förlossningen kroppsligt så när bebisen kom var det ju perfekt att pappa kunde ta så mycket jobb med den lilla 😉 Lycka till❣

2020-09-07
Linea9
Linea9
Bebis på 6 månader

Hej! Jag förstår dig precis. Fick varken FaceTime eller filma på ultraljuden. Köpte lite extra bilder så sambon fick se lite vad som växer i magen! Hos BM får jag både filma o spela in så det är toppen:) Jag känner mig lite snuvad på föräldrakurser o sånt.. svårt även o veta vad man ska leta efter för info när det är första gången.

2020-09-07
Förstagångsmamma
Förstagångsmamma
nyfödd bebis

Tycker också det varit fruktansvärt att ta hand om allt själv. All information, alla besök, allting är ju nytt för mig. Jag har bett om att få med papper hem till sambon, t ex med testresultat från vissa grejer, för att jag har svårt att komma ihåg och återberätta allt som händer. Men det finns inga eller skrivaren är trasig, det är liksom alltid nåt. Sambon har hamnat helt utanför. Runt v 32-34 nångång spelade jag in hjärtljuden hos bm och det betydde jättemycket att han fick höra och se det! Efter det har det liksom satt fart, han har börjat engagera sig mer, fixa hemma, förbereda. Innan dess kändes det verkligen som att jag gjorde allt själv, all research man får ta på egen hand eftersom alla kurser är inställda, allt jag köpt och läst på om...han var knappt med på nåt.
Men sen kom det, som sagt, och efter v 32 syntes det ju verkligen, med sparkar och allt, och blev mer och mer verkligt, och blev lättare för honom att ta in vad som pågår.
Vi såg filmer om Föda Utan Rädsla som jag fick länkar till av bm, tillsammans, och det var bra, då kom ju hans roll under förlossningen upp ordentligt. Har också sett lite filmer om hur det ser ut på förlossningen och vad som händer när man kommer dit.
Nu oroar jag mig mest för att vara ensam på BB, för att vi ska behöva stanna några dar och att han missar allt det första, tänk om det är nån komplikation så vi måste stanna en vecka, han får ju inte ens komma på besök.. Inte hade man tänkt sig att göra allt detta själv. Det känns att det sätter djupa spår. Jag hade aldrig gjort detta i år om jag vetat att vi skulle hamna mitt i en pandemi.

2020-09-06
Levira
Levira
Bebis på 2 månader

Vad gäller planering inför att få en liten så som vagn, säng mm det var vi två om att bestämma och fixa. Även om jag som gravid kanske var den lite mer drivande.
Vad gäller förlossning så berättade jag för min partner hur jag önskade att få det och bad honom att verkligen ha det i bakhuvudet när det var dags. Så att jag inte behövde påminna när vi väl var där, han talade om för barnmorskorna när jag inte kunde.
Jag valde att inte amma någonting alls och därav blev det naturligt att barnet behövde min partner lika mycket som mig. Så även där har vi delat ansvar.

Men sen måste man ha i åtanke att både han och jag hade två barn var sedan innan och visste lite hur allt funkade. Våra två gemensamma barn är sladdisar men som sagt, vi visste ju ungefär hur vi ville ha det av erfarenhet. Dock kan jag tillägga att med mina två första barn var det helt annorlunda, där vad jag mer eller mindre själv vad gäller planering och förlossning, det var inte särskilt kul.

2020-09-06
March
March

Det verkar variera väldigt vad det kostar. Vet att vissa kliniker bara tar som ett vanligt vc-besök, 300 kr, men har också läst om dom som tar över tusenlappen. Hoppas ni hittar något som kan passa.

Nu är det vårt andra barn så det blir väl inte riktigt på samma sätt men där tror jag personligheten spelar in också. Jag är kontrollfreak och älskar att läsa på, göra listor, bocka av osv. Medan min man inte alls är sådan. Så allt sådant gjorde jag gärna. Däremot när bebisen kom föll det sig naturligt att dela upp så som det gått. Jag helammade så han tog fler blöjor, städade huset osv. Han tog alla uppvak som inte rörde amning.

Vi gick en profylaxkurs online tillsammans förra gången, det kan jag varmt rekommendera. Då fick man reflektera mycket kring förlossningen och diskutera med varandra. Sen kan du ju be honom läsa någon bok för blivande föräldrar som du tycker känns bra?

2020-09-06
CEESE
CEESE

FaceTime är bra! Funderade nyss på hur vi skulle lösa den delen. :) Och ett besök till en privatklink för ultraljud kanske vi har råd med, extrapengarna oroar mig dock lite men det kanske är värt det om tusenlapparna inte pringer iväg.

Hur känner ni inför att dela på ansvaret att läsa på om bl.a graviditet, förlossning, första tiden med barnet, ta ansvar för allt som ska köpas och fixas. Hur har ni delat upp dom ansvaren, eller sker det bara naturligt? Jag märker att jag är den som försöker lära mig allt just nu för att känna mindre oro och stressad senare. Men sambon verkar inte alls komma in i samma intresse... jag är åter igen rädd att få ta allt ansvar själv och vet inte hur jag ska involvera partnern min så vi kan hjälpas åt... råd kring detta? :)

2020-09-06
Hala
Hala
Gravid i vecka 30

Vi hann med det första ultraljudet innan allt stängde men efter det så har dom i Jönköpings län iallafall varit väldigt bemötande med att man kan använda FaceTime under ultraljudet och få vara med i telefon under besöken med barnmorskan ( och när man lyssnar på hjärtljuden) för att kunna få vara delaktig så gott det går. Det är inte idealt men det är bättre än inget :)

2020-09-06
Mammaförförstagången
Mammaförförstagången
Bebis på 1 månader

Ja, ultraljuden är ju en väldigt stor del. Rekommenderar också att kolla upp privata mottagningar. Här i Skåne följer även de privata region Skånes bestämmelser men jag vet att det i Sthlm går att göra ultraljud privat där partner får vara med. Så det är säkert så på fler ställen också. Vi åkte till Köpenhamn.

2020-09-06
CEESE
CEESE

Tack! Jag ska fråga och kanske ifrågasätta lite om det blir ett nej. :) Skulle ju hjälpa massor... Jag kände själv under första ultraljudet att det var först då jag började förstå att allt var på riktigt. Så att missa den upplevelsen som sambo känns som en väldigt stor förlust.. så jag ska kolla läget! Tack igen!

2020-09-06
Hala
Hala
Gravid i vecka 30

Det beror på var du bor. I Skåne är det helt nej till filmning under ultraljuden. Har faktiskt inte frågat min barnmorska om jag får filma från våra möten men det borde ju i alla fall inte vara några problem att få spela in hjärtljuden.

2020-09-06
CEESE
CEESE

Det vet jag faktiskt inte men jag har svårt att tro att dom på ett bra sätt kan motivera för att det inte skulle gå bra. När barnmorskan pratar, kan du filma dig själv, när ni hör på hjärtljud kan du filma magen och när ni ska på ultraljud kan du filma tv skärmen (ifall det skulle vara så att barnmorskan inte vill filmas)

2020-09-06
March
March

Ja det är ett jättebra tips! Vet du om det är nått barnmorskor och dom på ultraljudet brukar gå med på? :-)

2020-09-06
Hala
Hala
Gravid i vecka 30

Min spontana tanke är att ni skulle kunna ringa videosamtal till varandra under alla besök. Jag förstår att situationen är jobbig som den är nu under rådande pandemi. Men som sagt om sambon får vara med via video så får ju hen samma information som dig, se den lilla bebisen och höra alla vackra hjärtljud.

2020-09-06
March
March
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...