App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hjälp mot illamående

Hej! Jag undrar om någon har bra tips mot illamående? Har fått lergigan utskrivet men det funkar inte. Det enda jag klarar göra på dagarna är att ligga rakt upp och kolla i taket för att försöka släppa tanken om att spy. Ska börja nytt jobb om någon vecka också och vill inte det ska förstöra för det heller. Kan inte hitta på något heller pga det så det blir bara att jag ligger hemma, flyttar mig från sängen, till badrummet för att spy och ligga där halva dagen, sen om jag orkar lägga mig i soffan. Vad kan jag göra?? 😞

2020-07-29
momapa
momapa

Personligen ville jag undvika medicin för att lindra mitt illamående och testade armband mot åksjuka. Det hjälpte hur bra som helst! Det och att äta regelbundet, i princip småäta.

2020-08-01
Majmamman
Majmamman
Bebis på 14 månader

Undvik höga doser ingefära under graviditeten
Publicerat 2019-04-17

Det danska livsmedelsverket varnar för användning av ingefära i höga doser, då detta i försök på råttor visats öka risken för missfall. Fyndens relevans för människa går dock inte att bedöma, då data saknas. De doser ingefära som rekommenderas vid graviditetsillamående hos friska kvinnor (torkad, max 1 g/dag) innebär sannolikt inga risker för fostret, men högre doser bör undvikas.

Den lägsta doseringen som använts i studierna på råttor uppges vara 1784 mg rot av ingefära/kg kroppsvikt, enligt utredningsmaterialet från det danska Livsmedelsverket [1]. Då innehållet i ingefäraprodukter varierar betydligt beroende på bland annat växtplats, säsong för skörd och utvinningsmetod, går det inte att säga vilka halter detta exakt motsvarar i de kosttillskott som brukar rekommenderas vid graviditetsillamående. Med all sannolikhet är dock den rekommenderade doseringen (upp till 1 g torkad ingefära) betydligt lägre än i nämnda djurförsök [2, 3]. Undersökningar på djur är dessutom överlag svåra att dra slutsatser från. Studier hos människa visar ingen ökning av risken för missfall efter intag av ingefära, men tillgängliga data är ytterst begränsade [2 4].

Generellt bör naturläkemedel och växtbaserade läkemedel undvikas under graviditeten, då de inte har genomgått samma studier av effekt och säkerhet som läkemedel. Ingefära har dock använts som medel mot illamående sedan lång tid tillbaka och tycks inte ha någon säkerställd negativ påverkan på fosterutvecklingen [2, 3]. Doser högre än 1 g torkad ingefära bör dock undvikas, då säkerheten inte är fastställd. Vid intag av ingefära som ”shots” och även i vissa egentillverkade teer, så blir mängden troligen ofta betydligt högre än så. Ingefära innehåller bland annat ämnen som kan påverka prostaglandinsyntesen och skulle kunna öka blödningsrisken [1].

Livsmedelsverket som är kontrollmyndighet för kosttillskott, avråder från intag av ingefära i doser som är betydligt högre än vid normal livsmedelsanvändning.

Artikeln är uppdaterad 2019-04-23.

Redaktionen för Janusmed fosterpåverkan
Ulrika Nörby
Katarina Wide
Lisa Forsberg
Patrik Sköld
Birger Winbladh
Karin Källén

2020-07-30
solskensmamman
solskensmamman

Ingefära i lagom doser är absolut ingen fara, att suga på ingefärakarameller kan ge bra lindring och man håller sig ändå långt, långt under gränsen (och gränsen är långt, långt under det man tror kan ge ökad blödningsrisk).

Eftersom man inte får länka här så har jag kopierat det som stod i länken och klistrar in det i nästa svar.

2020-07-30
solskensmamman
solskensmamman

Ser att du fått tips om ingefära, det ska man inte ta i för stora mängder som gravid! https://www.janusinfo.se/nyheter/nyheter/2019/undvikhogadoseringefaraundergraviditeten.5.3046705616fa92fabd5d3057.html

Andra. Mediciner mot illamående som är starkare finns att få, och då ska man ha tur att träffa en kunnig läkare om gravidillamående som inte bara säger ja det går över...

2020-07-30
Påfågelöga
Påfågelöga

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2020-07-30
solskensmamman
solskensmamman

Och gamla knepet:
Ingefära
Kan fungera väldigt bra för vissa. Testa gärna ingefäragodis från hälsokostaffären!
Annars kan man använda mycket färsk ingefära i maten eller skiva tunt i vatten, men det brukar vara svårare att få i sig än karameller.

2020-07-30
solskensmamman
solskensmamman

Som alla skrivit:
Kontakta mödravården för sjukskrivning + nya mediciner.
Testa att äta hela tiden, knapra på majskakor, smutta på saft, funkar mjölk? Det är olika vad som fungerar att få i sig, någon spyr direkt av bubbelvatten andra mår bättre av det. För mej funkade ostmackor!

2020-07-30
solskensmamman
solskensmamman

Förutom att försöka äta litegrann regelbundet så ditt blodsocker inte blir för lågt så kan jag tipsa om att smutta på bubbelvatten. Det var något som åtminstone lindrade för mig. Köpte små flaskor med smaksatt bubbelvatten som jag tog med mig överallt. Tyvärr så fanns det inget som tog bort illamåendet helt så ibland kan det bara vara att härda ut. I vecka 15 försvann det för mig!

2020-07-30
Alice1994
Alice1994
Gravid i vecka 19

Hade precis som du nästan hela min graviditet:( Hjälpte något när ja insåg att tösen i magen tog nästan allt socker ( fick alltså själv jätte lågt blodsocker) så när ja började hjälpa till med att smutta på saft o annat lite sötare slapp ja en del av yrseln o på så sätt även en del av illamåendet. Men körde på full dos lergigan Comp och sjukskrivning många veckor... men kämpa på de kommer nått helt fantastiskt Ut av de om ett tag :D

2020-07-30
Majmamma
Majmamma
Bebis på 3 månader

Ondansetron var det enda som funkade för mig

2020-07-29
Elletho
Elletho
Bebis på 4 månader

För mig funkade primperan snäppet bättre än lergigan , be om det oxå. Annars får du bara härda ut tyvärr , inget hjälpte mig heller helt , för vissa hjälper det att äta men för mig blev de bara värre, enda som gick ner ibland var kall melon. Styrke kramar!

2020-07-29
FamS9
FamS9
Bebis på 2 månader

Har du testat postafen? Den är okej att använda vid graviditet. Värt att testa i såfall. /farmaceut

2020-07-29
Gardina
Gardina
Bebis på 3 månader

Hur många tabletter tar du av lergigan comp? För att det skulle hjälpa lite för mig var jag tvungen att ta 2 om dagen. Jag har inga andra bra tips tyvärr, jag hade likadant fram till v 13, sen gick det över turligt nog. Jag behövde se till att äta de lilla jag var sugen på, även om det ibland bara kunde vara t ex jordgubbar i massor eller mango. För så fort jag blev hungrig så blev illamåendet tusen gånger värre. Hoppas det går över snart för dig 🙏

2020-07-29
MajElinEMELIE
MajElinEMELIE
Gravid i vecka 22
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...