App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Underskrift för att de ska ändra restriktionerna på bb?

Hej jag undrar om någon vet om det finns en namninsamling för att pappor ska vara delaktiga under hela förlossningen och inte bara delar av den ? Blir så ledsen över att partnern inte får vara med under hela tiden utan bara förlossningen. Hade velat visa mitt samtycke till en ändring därför söker en namninsamling /sandra

2020-07-02
Avve01
Avve01
Gravid i vecka 11

Verkar vara olika beroende på vart man bor. Jag har två kompisar som fått barn. Papporna skulle få vara med på endast förlossningen men det blev ändrat. Slutade med att i båda fallen fick dom stanna i tre dagar. Va papporna bara friska så va det ingen fara förklarade sjukhusen. Så med lite tur kanske det blir samma sak för er andra med 🙏

2020-07-06
Mars2017
Mars2017

Men allt detta är ju tillfälligt nu på grund av corona? Jag tycker också det är supertråkigt att min sambo inte får vara med på nånting, det är även vårt första barn. Han hann vara med på första besöket hos barnmorskan innan alla anhöriga/besökare förbjöds. Jag oroar mig för att behöva föda ensam, och blev inlagd på sjukhuset förra månaden pga blödning. Inte heller då fick min sambo vara med mig. Men jag förstår ju varför!! Förhoppningsvis tar ju denna pandemi slut så småningom, men innan dess får vi alla göra uppoffringar och tänka på andra runtomkring, inte bara på sina egna intressen.

2020-07-05
Amandah
Amandah
Gravid i vecka 33

Hej Levira!

Det var precis detta jag var ute efter !
Jag håller med i allt du skrivit och delar dina åsikter . Kommer att skriva under och hoppas på förändring . Två privata Bm i gbg tillåter respektive Att följa med på samtliga kontroller och ultraljud, där man får betala en stor summa pengar , men det är möjligt . Landsting och halvprivata ordinationer förbjuder detta. Att detta i slutändan leder till en inkomstfråga och att enbart rika ska ha råd att ta med sin partner Till barnmorska har lett till ett ojämställt samhälle som jag inte står bakom.

Finns även sjukhus som tillåter partner under hela vistelsen på Bb i Stockholm . Om flertalet sjukhus i Stockholm klara av att hantera Corona samt lyckas med att partnerna ska kunna vara där under hela vistelsen så finns det tydligen redan beprövade arbetssätt som fungerar . Jag hoppas verkligen på att detta ses över och att en förändring sker .

Tusen tack !

2020-07-03
Avve01
Avve01
Gravid i vecka 11

Såklart är det speciellt med detta undantagstillstånd. Jag hör till dem som tycker att samhället borde stängts ner och jag tycker det är förfärligt att se folk festa på och åka på semester som om ingenting pågår, och jag tycker också att barnmorskornas säkerhet, och de nyföddas och nyförlöstas, ska gå före allt annat.
Men en frisk partner, utrustad med skydd, som precis som vid förlossningen inte tillåts lämna rummet under hela vistelsen, borde inte det gå att genomföra på ett tryggt sätt?
Vi är många förstagångsföderskor nu som inte får några förberedande kurser, partnern har inte fått vara med på någonting, inte ens ett papper med informationen har man kunnat få med sig hem efter undersökningar, prover och tester. Ingen fast barnmorska. Inget samtalsstöd. Och vi försöker förbereda oss på att vi kanske måste gå igenom en förlossning utan partnern, om han skulle bli sjuk eller bara förkyld. Och samtidigt läser vi ju varje dag om en underbemanning som är förfärlig. Barnmorskorna larmar ju igen och igen om patientsäkerheten. "Man kan inte krama vatten ur en sten" sa ordföranden i Barnmorskeförbundet i Rapport imorse. Det är inte konstigt att det är folk som reagerar, menar jag, och forskning på vad allt detta inneburit för kvinnors hälsa blir ju intressant att se.

2020-07-03
Levira
Levira
Gravid i vecka 34

Sen har det ju skrivits en del insändare av barnmorskor och förlossningsläkare om att ett resultat av beslutet verkar bli att allt fler satsar på hemmafödsel, och att det i sin tur innebär stora risker för mammor och barn. Men som sagt, forskningsresultat kommer ju långt senare.

2020-07-03
Levira
Levira
Gravid i vecka 34

Mislan: Ja, det är klart! Trådstartaren efterfrågar en vanlig protestlista. Forskning på vad denna åtgärd gett respektive kostat kommer ju dröja flera år.

2020-07-03
Levira
Levira
Gravid i vecka 34

Levira- jag förstår att missnöje finns, jag hade också känt det. Men du hänvisar till en namninsamling som av allt att döma är startad av privatpersoner som inte nödvändigtvis ser längre än till sig själv. Inget fel i det i sig. Men där länkas det till en debattartikel. Dvs inget annat än ”vanliga” personers åsikter. De i sin tur talar om ”experters rekommendationer”. Finns inte minsta källhänvisning eller ens ett namn på en expert som hävdat att partners ”knappt utgör risk för smittspridning”. Med andra ord samma trovärdighet som Aftonbladet/Wikipedia.

2020-07-03
Mislan
Mislan
Barn på 2 år

Det här är ju ett av de mest kritiserade besluten under hela krisen. En partner har ofta isolerat sig med den gravida i flera veckor och anses frisk nog att vara med på allt, ända fram tills bb-vistelsen. Är hälsovinsterna verkligen större än hälsoriskerna här? Beslutet ihop med underbemanningen har lett till trauman för nyförlösta, men konsekvenserna kommer säkerligen forskas på längre fram, först då vet vi... För den som vill läsa mer:

https://www.mittskifte.org/petitions/lat-partner-vara-med-pa-bb

https://www.gp.se/debatt/att-porta-nyf%C3%B6rl%C3%B6stas-partners-fr%C3%A5n-bb-skadar-b%C3%A5de-kvinnan-och-barnet-1.29022031?fbclid=IwAR2Fl5BnpW5mNWaVy7NA__8uhRREM6stIIG566BfuI04sXYkupbWKWK91lo

2020-07-03
Levira
Levira
Gravid i vecka 34

Nu i efterhand med facit i hand så gick dagarna utan parter på bb väldigt väldigt fort och delvis så uppskattade jag att få vara ensam med min son bara han och jag och lära känna honom men samtidigt så gjorde det ont i mitt hjärta att min partner inte fick dela dom vackra stunderna med oss. Nu hade jag turen att få ett singelrum så hade min man på FaceTime och högtalare ganska stor del av våran vakna tid och den möjligheten finns ju inte om man delar rum då man får visa respekt för rumskompisen.
Sen att personalen hjälper till mer nu i Corona tider då partnern ej är där stämde inte alls för min del, jag fick akut ks och hade jätte svårt att resa mig ifrån sängen och ta mig till toan eller sätta mig för att äta eller resa mig för att byta blöja. Personalen hjälpte mig inte att byta en enda blöja och när jag ringde på klockan för att be någon hålla koll på min 10h gamla son när jag försökte gå på toa så fick jag som svar: du kan ta med honom in på toan i baljan på hjul den får plats på toa, eller så kan du låta honom vara kvar här ute, han klarar sig ensam ett par minuter och ur baljan kan kan inte trilla oroa dig inte. Sen gick hon.
Maten var alltid kall när jag åt den för jag åt den med en hand för att jag hade sonen i famnen samtidigt för det gjorde för ont för att resa sig och lägga ifrån sig honom i baljan.
Så, med facit i hand, visst överlevde jag utan min partner men jag hade hundra gånger hellre haft honom där som både fysiskt och mentalt stöd.

2020-07-03
FamS9
FamS9
Bebis på 2 månader

För att partnern ska vara lika delaktig som mamman? Alltså... 🤔 min spontana reaktion blir Inge bra. De ska vara jämnstarkt före säkerhet alltså? Och att vara symtomfri är INGEN garanti. Min sambo exempelvis har Corona utan något symtom alls så jag är väldigt emot. Men de är min åsikt och man behöver inte dela den. Jag som själv jobbar i vården känner att jag förstår HELT att de är tråkigt att inte kunna vara med partnern hela vägen men helt allvarligt så måste folk börja inse vad Vi faktiskt har att göra med. Känns som folk lever i förnekelse dessvärre.... men som sagt, mina tankar och respekterar era! Jag tror dock inte att en namninsamling hade gjort någon ändring få jag inte tror att de finns en tillräckligt stark motivering för det :)

2020-07-02
Ericaandersson93
Ericaandersson93
Gravid i vecka 9

Varför behöver din partner vara med på BB? Bara för han inte är där på BB så behöver det inte betyda att han inte är delaktig. Du kan välja att åka hem redan efter några timmar om du Vill det. Det är viktigare att tänka på hälsan. BB är en kort vistelse du ska inte bo där.

2020-07-02
Lidia12
Lidia12

Om den namninsamlingen skulle ens finnas skulle jag inte ens haft en tanka på att skriva under, under dessa omständigheterna måste vi tänka på oss,andra som kan drabbas, inte på ens partner. Självklart att man vill ha de man vill ha, men vårdpersonalen är mycket mer delaktiga under en förlossning än vad ens partner är. Du får all hjälp du vill. Visst är det ”synd” om dem, men under dessa omständigheterna får
Man tänka att det vore mer synd om du bebis el vårdpersonalen blir drabbade om myndigheterna hade tillåtit någon annan närstående vara med. De gäller och ha en stark psyke att allt kommer att gå bra trots din trygghet nt kommer bara med genom allt kanske..

2020-07-02
Leab
Leab
Barn på 2 år och 3 månader

Syftet är att partnern ska vara lika mycket delaktig i barnets första dygn som mamman. Självklart ska partnern inte uppvisat symptom samt vara frisk för att få vara med .

2020-07-02
Avve01
Avve01
Gravid i vecka 11

Inget jag hört något om. Men vad är syftet? Jag kan starta en insamling kring att jag inte får hälsa på min mormor på äldreboendet, men då vi sett vad som händer när smitta kommer in på dessa avdelningar har jag svårt att motivera min rätt att komma dit. Ju fler som rör sig på bb ju större är risken att smittan sprids. Vi vill väl varken att de nyfödda/nyförlösta eller sjukvårdspersonal blir sjuka. På förlossningen tillåter väl alla sjukhus att partner är med. När man är redo att lämna förlossning får man väl ta ställning till om man vill åka hem med sin partner eller rulla ner själv på bb. (Finns särskilda/medicinska skäl får partner stanna)

2020-07-02
Mislan
Mislan
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...