App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Angående mammas lukt

Hej. Jag kanske har en väldig konstig fundering här men de e så att jag födde min dotter 10 juni. Så hone 2 veckor gammal. Under dessa veckor har hon sovit både med mig o partnen och även med hennes farmor o farfar på grund av att jag har varit väldigt trött efter förlossningen och ville ha hjälp med att ta hand om barnet under natten så de fick ta över henne under de dygnet några dagar, än idag turafäs vi om vem som tar henne under natten. Men frågan är, om hon kanske "missförstår" den här mamma lukten och tror att hennes farmor luktar mig? Farmorn e kanske lite mer med henne än vad jag är med dottern för jag brukar va upptagen under dagen med hemmets pysslor osv.. Hur går det egentligen?

2020-06-28
Niisaa00
Niisaa00
Bebis på 13 månader

Sina föräldrar* menar jag såklart inte dina :)

2020-07-07
Matildaa20
Matildaa20
Bebis på 16 månader

Det är jättebra att du har möjlighet att få avlastning, men det är superviktigt den första tiden att barnet är med dig så mycket som möjligt för att främja amningen och anknytningen! Låt sysslorna vara i början och spendera tid med din bebis. Ju mer du är med ditt barn desto mer kommer ni lära känna varandra och du kommer lättare förstå barnets signaler och behov. Annars finns risken att det inte är du eller din man som känner erat barn bäst, utan svärföräldrarna. Och ditt barn kommer se dem som sin trygghet istället för dina föräldrar. Avlastning är superbra, men det bör ändå vara du och din man som spenderar störst tid med bebisen.

2020-07-07
Matildaa20
Matildaa20
Bebis på 16 månader

Mina svärföräldrar e gammla, de orkar nt städa o min partner som e min man han jobbar det är därför jag hjälper med hushållsarbetet.

2020-07-01
Niisaa00
Niisaa00
Bebis på 13 månader

Du behöver inte vara orolig !! En mamma är alltid en mamma. En pappa är alltid en pappa. Sen att dem hjälper att ni turas om är väl bara bra.

2020-07-01
Leab
Leab
Barn på 3 år och 2 månader

Du/ni får ju såklart göra som ni vill men om ni bor tillsammans fyra vuxna så behöver ju inte du ta hand om hemmet nu när du precis fött ett barn. Det finns ju tre andra personer som kan göra det. Jag hade aldrig ens funderat på att lämna bort mitt barn till mina svärföräldrar för att städa när de likaväl kan städa😳 Om någon från våra familjer vill hjälpa till sen när vårat barn är fött så får de gärna städa, diska, laga mat, gå ut med hunden men barnet tar jag och min sambo hand om. Är såklart annorlunda för oss för vi bor ju inte med någon annan.
Är väl en sak om någon annan har barnet så du kan sova men jag hade iaf inte velat att någon annan tog hand om mitt nyfödda barn så jag hade kunnat ta hand om hemmet. Sen har jag visserligen inte en sån relation till mina svärföräldrar eller någon annan, förutom min sambo. Jag planerar inte ens att låta andra hålla vår dotter😂
Angående anknytningen så kan det säkert störa eller förvirra. Barnet knyter an till den som tar hand om det upprepat och är där och tröstar upprepat. Det kan såklart vara flera människor men är det någon annan som är den främsta ”omhändertagren” så blir det ju den/de som barnet får starkast band till.
Men som sagt, ni bestämmer ju själva hur ni vill göra.

2020-07-01
Sollilja
Sollilja
Bebis på 12 månader

Vi bor tillsammans med dem

2020-06-30
Niisaa00
Niisaa00
Bebis på 13 månader

Du och din partner borde vara de som tar hand om ert barn mest, det är bra med avlastning men måste det vara att de har barnet nära sig? Kanske kan de avlasta genom att sköta sysslor hemma istället?
Eller hur länge ska detta hålla på? Är det någon dag/vecka till? Eller längre? Bor ni tillsammans? För om barnet är hos dem massor och sedan "försvinner" de plötsligt, så försvinner ju barnets trygghet. Om ni istället bor ihop och planerar att det ska fortsätta vara så och du/din partner är bekväma med att farföräldrarna tar ett föräldraansvar för ert barn och får en stor roll som trygghet i barnet liv, så är det väl bara att fortsätta.

2020-06-30
solskensmamman
solskensmamman

Kan dock tillägga att jag lät hushållssysslor vara, åt mycket halvfabrikat första tiden för att få ha sonen nära jämt. Sov mycket med honom, bar i sele osv.
Om du känner dig orolig kanske du kan föreslå till svärföräldrarna att de kanske kan hjälpa dig hemma istället, eller komma med matlådor få och då för att stötta. Ifall att du känner att tiden går och de helst bara vill hjälpa med matning osv

2020-06-30
Premiemamma
Premiemamma

Jag tycker lite som föregående, kan ni få hjälp för att du ska få ta igen dig är väl det utmärkt💜
När min son föddes låg han på intensiven 2 veckor, jag på annan avdelning. Dvs: jag hade honom inte dygnet runt, även om tiden kretsade kring hans säng så klart och han var hud mot hud med mig och pappan så ofta det gick.
Inte förän han var 4 veckor kom vi hem och kunde ”njuta” mer. Men pga problematik med matning och egen pumpning kunde jag inte ha honom varenda sekund. Inget gick fel med anknytning☺️💓 och han ”visste” att vi var mamma å pappa när vi hade honom. Så du kan nog vara lugn.

2020-06-30
Premiemamma
Premiemamma

Håller med chatnoir

2020-06-30
Leab
Leab
Barn på 3 år och 2 månader

Tänker att det är toppen att du kan avlastas, din relation med ditt barn blir väl bättre av att du får en chans att orka med och må bättre! Barn känner skillnad på dofter men tror inte alls att det är förvirrande att ni är flera, tror bara att det är bra att barnet får känna sig trygg hos fler än bara hos mamma.

2020-06-30
ChatNoir
ChatNoir
Bebis på 13 månader

Jag både ammar och ger ersättning

2020-06-29
Niisaa00
Niisaa00
Bebis på 13 månader

Mamma lukt förknippar nog bebisen med den person som ger bebisen trygghet. Misstänker att du inte ammat eftersom du har möjlighet att lämna ifrån dig bebis så myclet, jag har faktiskt väldigt svårt att relatera, våran son är med mig nästan 20h av 24h på dygnet, eftersom jag ammar och han därför även sover hos mig på nätterna, min man gör alla sysslor hemma så även då är bebis hos mig men ändå så vänder bebis sig in mot bröstet och vill suga när min man bär honom. Tror inte de är förrän dom är lite äldre som dom känner igen dofter. Tror dock det är viktigt att du har bebisen nära dig första tiden då det är du som faktiskt är mamma. Trygghet är superviktigt första tiden och tror bebis kan bli vilse och förvirrad om du lämnar bort för mycket när den är liten

2020-06-28
FamS9
FamS9
Bebis på 14 månader

Tror inte barn ”tar fel” på doften, bebis vet att du är du tack vare bland annat din doft. Däremot kan det bli så att barnet knyter an mer/bättre till en annan person om hen har mer tid med barnet, speciellt om dom är hud mot hud ofta från födseln.

2020-06-28
Niam92
Niam92
Bebis på 14 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...