App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Nyfödd vägrar att sova på rygg

Min pojke som nu är två dygn gammal verkar hata att ligga på rygg. Han sover mycket och bra men endast i våra famnar och så fort vi försöker lägga honom på rygg börjar han skrika och slutar inte. Tror att det mer handlar om att just det sättet att ligga och inte om förlorad hudkontakt för vi har provat att ligga på sidan av honom med bar hud, ha handen på magen och allt möjligt. Har ni några tips på hur vi kan vänja honom/vad som kan vara fel? Tips att låta han sova på mage trots risk för plötslig spädbarnsdöd undanbedes

2020-06-13
Anarugglor
Anarugglor
Bebis på 4 månader

Mina har sovit bättre om de har pannan mot något, låter konstigt men är sant...
Så lägg barnet på sidan, med rulle bakom ryggen, men ändå pannan mot babynestet eller spjälsängens spjälskydd eller en liten kudde/gosedjur. OBS: Inte ansiktet! Bara pannan. Så se till att det är något som inte hamnar över ansiktet.

2020-06-14
solskensmamman
solskensmamman

Tack för tipsen! Prövade med att lägga vetevärmare idag och riktig packa in honom. Fungerade inte tyvärr men ska fortsätta försöka. Ska också pröva att låta han vara på sidan med ihoprullad filt eller handduk. Håller tummarna!

2020-06-13
Anarugglor
Anarugglor
Bebis på 4 månader

Vår kille, som är 2 månader nu, har alltid föredragit att sova på sidan. Vi har köpt en ”sidokudde” från doomoo som gör att dom inte kan rulla över på mage.

2020-06-13
Annajuhla
Annajuhla
Bebis på 6 månader

Råden om sömn är att undvika att sova på mage.
Inte egentligen att barnet måste ligga platt på rygg...
Skillnaden? Jo, det är OK att barnet ligger på sidan = sover otroligt mycket bättre än på rygg. Rulla ett badlakan och lägg bakom ryggen så att barnet inte rullar över dit, så sover barnet gott.
När barnet vaknar för matning, så lägger du på andra sidan efteråt. Antingen byter du sida på "rullen" eller lägger barnet med huvudet åt andra hållet.

2020-06-13
solskensmamman
solskensmamman

Vår tjejja är likadan. Hon är 7 veckor nu o väldigt olik sina bröder. Hon vägrade sova i spjälsängen. Så vi fick köpa ett babynest (hennes 4 bröder har ratat babynest). Och hon vill oxå ha det varmt i spjälsängen. Så jag lägger en värmedyna i hennes säng ca 2-3 timmar innan hon ska sova för natten o det har funkat jättebra :)

2020-06-13
MrsRoos
MrsRoos
Bebis på 5 månader

Har ni ett babynest? Små barn gillar oftast att ligga lite trångt. Annars kan det vara så också att när ni har barnet i famnen så blir det varmt och gosigt men att det blir kallt när ni lägger ner henne/honom. Då kan det hjälpa ibland om ni har en filt runt barnet när ni håller i barnet och sen kan lägga ner barnet med filten så förloras inte värmen lika snabbt. Filten ska alltså vara runt barnet och inte bara PÅ barnet. Sen kan man öppna upp filten när barnet har somnat så att hen bara ligger på den och inte har den på överkroppen. En del barn sover också bättre på sidan, då finns det en sidokudde man kan köpa som förhindrar att barnet välter över till mage. Det gäller att prova sig fram och hitta något som passar ens bebis, lycka till 😊

2020-06-13
FamiljenM
FamiljenM
Bebis på 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...