App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Lägga 3,5-åring

Behöver hjälp’ vi har haft samma rutin med vår pojk sen bebis. Kvällsmat, borta tänder, ta på pyjamas och sedan läsa i sängen. Sedan har vi kunnat lämna rummet och han har somnat själv på någon minut. Det har alltid funkat. Dock vände det totalt för ett tag sedan. Hur trött han än är så blir han superspeedad när han väl kommer i sängen. Ingenting funkar! Hjälper inte om vi är rummet eller om vi går ut.. känns som vi testat precis allt! Någon som vart med om liknande och lyckats med något? Känns som det började ”urarta” i samband som han slutade med nappen... så drygt 6 månader sedan.

2020-06-10
Vickan93
Vickan93
Barn på 1 år och 8 månader

Hur fungerar det att resonera/prata med barnet? Tänker att 3,5 år går att prata med. Ni har säkert redan testat det..💜 Vi körde med enkla förklaringar när vi skulle få vår 2-åring att sova i egen säng för några månader sen. ”-det här är DIN säng, det där är mamma å pappas säng. Vilken fiiiin säng du har! Vilken färg är den? Ahaa..visst är den fin!” Osv..

Nu är han snart 3. Mycket snällt tjat, en hel del setbacks, framför allt under allmänt intensiva perioder då mycket hände i lillens huvud med fantasi, massa nytt att ta in. Det skapar oro i vårt barn, och ”tyvärr”😂 ett arv ifrån makens sida med enormt inlevelserik och intensiv fantasi..

Tror ni gör allt ”rätt”, men barnen kan vara så omständiga ibland, periodare.
Vår lille vaknar ofta numera om nätterna, gråtandes och svårtröstlig från att ha sovit veckor utan besvär.
Men vet att det kommer lugna sig snart.

Jag hoppas ert äldre barn lugnar sig snart, så alla får lugna kvällar och kan samla energi. Ni gör det toppenbra med två små. 👏❤️ Stor eloge och hoppas ni orkar med denna ”period”.

2020-06-11
Premiemamma
Premiemamma
Barn på 3 år och 4 månader

Det kan ta 2 h första kvällen, har man otur även 4-5 h, men redan efter 4-5 dagar brukar man vara nere på 20-30 min (vakt utanför dörren) och efter 1-2 veckor så lägger man bara och barnet stannar i sängen.

2020-06-11
solskensmamman
solskensmamman

FÅr väl tipsa även här om quick-return/rapid-return:


man kan testa det som kallas quick-return:

gör extra mysigt tex bädda med nya lakan, eller köp en ny saga eller kanske ett fint örngott (behöve rinte vara dyrt,men ska visa att ni gör något nytt - extra - för barnet)

sen berättar ni att ni gjort detta för att nu är det dags för barnet att somna själv, då det är så stort.

sen tar det allt från 2 till 10 dagar/kvällar så man får rusta sig med tålamod, vara överens om man är två som lägger samt vara ihärdiga.

När man nattar så säger (efter allt: saga, mys mm) man:" God natt älskling, nu är det natt och du ska sova" (eller något liknande, det är VIKTIGT att man bestämt före vad man ska säga och kommer ihåg detta.

Så går man ut , men väntar utanför dörren (hemligt för barnet).

om barnet ropar eller stökar runt så ignorerar man detta, stanna tyst utanför bara och vänta.

när barnet kommer ut tar man upp det direkt och säger samma ramsa men man gör den kortare:

"Nu är det natt och du ska sova"

Lägg ner barnet mjukt i sängen och stoppa om, klappa på kinden och gå ut direkt.

Nästa gång barnet kommer ut så upprepas detta MEN korta ramsan mer:

"du ska sova" eller "det är natt" räcker nu. + att man bara lägger barnet mjukt i sängen och går direkt utan att säga något mer.

Nästa gång och resten av gångerna säger man bara 1 ord tex: "natt" eller "sova" och lägger barnet mjukt och går direkt.det är MKT viktigt att man inte säger något annat!!! Inte argumentera eller berätta eller förklara, bara följa detta schemat och vara snabb in och ut med barnet. Barnet behöver sin sömn så man gör det ingen tjänst genom att ha det uppe övertrött.

Mys och sådant har man tid för innan man säger "god natt-ramsan"

Var ihärdiga så fungerar detta!

2020-06-11
solskensmamman
solskensmamman

Nappen som närmst? Visst, den har varit som hans snutte.. Men som jag skriver så spelar det ingen roll om vi är jämte. Om vi så ligger i samma säng. Läggningen tar ändå 2 timmar. Han får alltid så mycket närhet som han vill både dag och kväll. De gångerna han har behövt somna själv är när jag nattar två barn själv och lillebror behöver mig.. Han är absolut inte svältfödd på närhet och tycker det är tråkigt att du försöker framställa mig i dålig dager när jag ber om tips och råd.

2020-06-11
Vickan93
Vickan93
Barn på 1 år och 8 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2020-06-11
Leab
Leab
Barn på 2 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...