App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning

Min sambo och jag har fått nyligen barn, kan ingenting om "föräldraledig". Jag jobbar och hon är student, vi undrar om det smart att hon ska ta föräldraledig även på helgerna kanske spara dom eller måste hon ta dom oxå?

2020-05-23
Krille 24
Krille 24
Bebis på 16 månader

Om hon har en bra SGI = hon har jobbat på ett välbetalt jobb före studierna, så klarar han sig säkert med att ta ut färre dagar per vecka.
Om hon inte har en bra SGI, kanske ingen alls? Så tjänar ni på att den med högst SGI tar ut FP-dagarna (SGI-dagarna) .


Så ta reda på er SGI så kan ni få bättre råd!


Snabbtips:
Om du har bra SGI och hon ingen = du bör ta ut alla FP-dagarna utom de 90 hon inte kan ge till dej. Eller sparar hon sina FP-dagar tills hon jobbat upp sin SGI = har pluggat klart + jobbat 100% 8 månader.
Tänk på att du kan ta ut SGI-dagar även om du jobbar deltid. Ni kan alltså tjäna på att du tex tar varje måndag ledig under tex 1 år och tar ut SGI-dagar lörd+sönd+ månd varje vecka = får ut 80% lön + nästan halv föräldrapenning. Då innebär det ofta att man får ut mer än en heltidslön och då kan du ge henne de pengarna istället för att hon tar ut FP. Om hon inte har SGI så är hennes dagar värda ca 250 kr/dag och har man SGI kan de vara värda upp till 1000 kr/dag = 1 SGI-dag för en med maxad SGI = ca 4 dagar för en utan SGI. Så 1 dag kan vara såååå mycket mer värt om man har en bra SGI....


Så skriv gärna hur mkt er SGI är (eller ännu hellre hur mkt era SGI-dagar ger) så kan man ge mer personliga råd...

2020-05-23
solskensmamman
solskensmamman

Tack så mycket Sarah11, låter bra att ringa dom för ta reda på mer.

2020-05-23
Krille 24
Krille 24
Bebis på 16 månader

Grattis till bebis! Ni behöver inte ta ut några föräldrapenningdagar alls om barnet är under ett år. Om ni klara det ekonomiskt det vill säga. Kan spara dagar för att kunna vara hemma längre med barnet. Efter 1 årsdagen måste ni ta ut 5 dagar i veckan för att skydda er SGI. Läs på föräldraguiden på försäkringskassan eller ring och tala med en handläggare som kan hjälpa er om ni är osäkra.

2020-05-23
Sahra11
Sahra11
Bebis på 15 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...