App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning

Hej allihop! Som så många andra tycker jag allt med graviditetspeng, föräldrapeng och sjukskrivning under graviditet är ett enda kaos. Jag har varit sjukskriven fram till 17/5 och hade planerat gå från jobbet den 18/5 på föräldraledigt. Har bf 17/6 så alltså 4 veckor innan. Jag hade inte tänkt att ta ut några föräldradagar från Fk under dessa 4 veckor utan tänkte vara hemma utan betalt bara.. Kan jag göra såhär eller blir det helknasigt?

2020-05-20
Mamamillan
Mamamillan
Bebis på 15 månader

Ring och hör med FK. De räknar nog på om du har arbetat heltid sammanhängande minst 6 månader innan du blev sjukskriven. Väldigt luddigt det där🙃 Med första barnet behövde jag inte ta ut dagar innan barnet föddes för att skydda SGI:n. Arbetade fram till v.38 och hade jobbat heltid längre än 6 månader innan. Med andra barnet måste jag ta ut dagar innan födsel för att skydda SGI. Arbetat heltid mindre än 6 månader och sedan fått graviditetspenning (samma som man skulle varit sjukskriven). Har ringt FK och fått massa olika svar på det så inte ens handläggarna verkar vara säkra😅 Graviditetspenning kan du få fram till 10 dagar innan BF och det tar tid att ansöka om. Även om det är tråkigt att ta ut dagar för ett barn som inte är fött än så kan man ju ta de dagarna och spara undan en del av pengarna till sen och spara F-dagarna när barnet är fött. Tänk också på att FK räknar inte från BF-datumet utan ifrån när barnet är fött.

2020-05-20
Sahra11
Sahra11
Bebis på 15 månader

Jag har valt att ta ut full FP före barnet fötts, så har man en bra inkomst före barnet kommer ifall något oväntat händer så är man inte helt tom i plånboken.
Sen när barnet fötts har jag slutat ta ut FP, för allt gick bra och vi kunde leva på de pengarna vi tagit ut i förväg.

Kändes bättre att spara dagarna när jag visste att allt gått bra!

Då undviker man också eventuellt strul med inkomst före barnets födelse. Man har säkrad SGI, men onödigt att inte ha full inkomst före födseln.

2020-05-20
solskensmamman
solskensmamman

Det är nog mest plånboken det kan bli knasigt för. Under första året behöver du inte ta ut en enda dag :)

2020-05-20
Mislan
Mislan
Barn på 3 år och 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...