App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Hur påverkas fostret av stress?

Jag är gravid i vecka 16. Jag jobbar i hemtjänsten och det är (som många säkert vet) ett ganska stressigt yrke. Idag har det tillexempel varit en extremt stressig dag med spring fram och tillbaka, upp och ned i trappor, stressfaktorer som en ringande larmtelefon, förseningar till kunder och en extremt varm dag (runt 20 grader här hos oss idag). Min fråga är om/hur detta påverkar fostret? Kan det vara skadligt att stressa mycket när man är gravid? Nu är det inte varje dag det är just såhär stressigt, men det händer. Det är även en del tunga lyft inom yrket men jag försöker undvika de allra tyngsta lyften just nu och jag tänker även lite mer än vanligt på hur jag lyfter när jag väl måste göra det. Caroline

2020-05-10
Carroline90
Carroline90
Bebis på 10 månader

Skriver om mitt inlägg eftersom halva inte kom med. Det beror på hur du upplever din stress. Om du upplever långvarig stress, som du mår dåligt av, får du kortisol och det är inte bra för barnet. Kortvariga påslag är inte skadligt utan normalt. Tunga lyft är bara farliga om du lyfter fel, men det kan ju bli svårt för dig senare i graviditeten. Annars är motion och att gå i trappor bara bra för dig! Ju mer du rör dig desto bättre. :-) (Se det här i ämnet https://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend)

2020-05-11
Etebollen
Etebollen
Bebis på 8 månader

Denna kommentar har tagits bort av dess författare.

2020-05-11
Etebollen
Etebollen
Bebis på 8 månader

Kortvarig stress med chans till vila och återhämtning sägs vara normal/ofarlig stress. Men att gå med konstant stress så pass att du tar med dig jobbet hem, får svårt att sova, att aldrig få känna sig utvilad är varken bra för bebisen eller dig. Och ju längre in i graviditeten ju tyngre blir det fysiskt med. Prata med din arbetsgivare om omplacering från tunga fysiska arbetsuppgifter eller ev ansöka om graviditetspenning. Kolla på försäkringskassans hemsida finns info där hur man ansöker. Du ska fylla i en del och arbetsgivaren ska fylla i en del där det framgår varför du inte kan bli omplacerad eller gå ner i tjänst och att ni båda verkligen trycker på vad som är tungt och riskabelt i arbetet när man är gravid. Försök få in det så snart som möjligt då det är ganska lång handläggningstid. Tänker också att du riskerar att utsättas för smitta i jobbet nu med coronapandemin. Som gravid ska man vara mer aktsam. Ta upp det med skyddsombud om du inte får gehör från arbetsgivare. Var rädd om dig!

2020-05-10
Sahra11
Sahra11
Bebis på 15 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...