App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Uppfostra en 11 månaders vid matbordet?

Hej, Min son har just fyllt 11 månader, han har alltid varit lite problematisk med maten och har en bestämt uppfattning om vad han vill äta (går ej att lura honom). Sedan en tid tillbaka vägrar han att bli matad så nuförtiden han äta själv (lyckas ej med bestick). Problemet är att han älskar att kladda, bankar, kastar på golvet, kletar och gömmer maten i stolen osv. Det ser alltid ut som ett bombnedslag efter att han ätit och det tar mig lång tid att städa upp. Samtidigt som han kladdar så äter han dock lite här och där så därför vill jag inte ta bort maten helt. Vad tycker ni? Ska jag låta honom lödda såhär hejdlöst sålänge han äter? Är det dags att försöka uppfostra honom lite vid matbordet eller är han för liten? När brukar kladdet avta?

2020-04-22
BFmaj2019
BFmaj2019
Bebis på 17 månader

Tack för alla era svar och bra tips :)

2020-04-23
BFmaj2019
BFmaj2019
Bebis på 17 månader

Här har alla kladdat mer eller mindre med maten och det var inte så länge vi fick mata dem, bara äldste pojken.

Se till att ha lite kläder på och ha nåt på golvet så att det är lättare att ta upp kladdet. Man kan ju ha en tidningsuppslag eler kanske en plastad frotte på golvet.

Vi har låtit kladdet hålla på men alltid dukat fram bestick så används de för eller senare.
Min 2-åring vill gärna själv smöra sina mackor och sen avslutar jag smörandet, tycker det är bra träning.

2020-04-22
ma78
ma78
Barn på 2 år och 10 månader

Inte så mycket att göra åt då det är ett normalt beteende i den åldern. Inlärning och utveckling är ofta kladdigt och rörigt haha dom använder alla sina sinnen för att lära sig, så det är bara att lägga fram bestick, visa hur dom ska användas och ha tålamod :)

2020-04-22
Niam92
Niam92
Bebis på 5 månader

Hej o välkommen till småbarnslivet 😂 det är så att när dom är i den åldern så testar dom o dom måste få kladda.. Lägg alltid fram bestick till honom så kommer han lära sig använda det :) vi har låtit våra barn sitta nakna o äta i den åldern o sen in i duschen när dom ätit klart för att det är lättare:) av min erfarenhet så runt 2.5 års ålder brukar det enorma kladdaandet vara över :) vår 2.5 åring va en redig liten gris när han åt men nu äter han nästan som sin storebror = bara lite kladd runt munnen o på händerna :) vår 1.5 åring kan fortfarande ta sin tallrik o vända upp o ner på den o tramsa o kladda men äter ändå:) sen visst det tar energi att städa men det går över, så dom lär sig:) däremot så har inte matkladdet med uppfostran att göra det är en utvecklingsfas som sagt sen nät dom blir äldre som vår 1.5 åring så säger vi att nähe vi kastar minsann inte tallriken. Igår när jag lagade mat hade jag dukat o då klättrade han upp o satte sig o slängde ner sin tallrik på golvet då sa jag att nähe du det är inte mat än nu får du ta upp tallriken o lägga tillbaka den på bordet o de gjorde han sen dukar han av o säger tack så det är mer uppfostran men för tidigt att applicera på en snart 1 åring 🤗 eller tack kan man ju alltid lära dom hehe :) hoppas det lugnade dig lite iaf o kanske hjälpte något :)

2020-04-22
MrsRoos
MrsRoos
Bebis på 6 månader

Min dotter började också med ”jag kan själv” innan 1 års ålder. Nu stirrar hon ilsket på mig och skriker om jag ens försöker mata henne😅 Kladdet har blivit mindre ju mer hon lärt sig själv.
Tänker att barn lär sig att äta genom att få smaka, känna och kladda. Hur olika konsistenser på maten känns i munnen, tugga och svälja osv. Han kommer säkert vilja härma er när ni äter tillsammans, att använda bestick och hur man dricker ur glas.
Låt han kladda på😊 Kan ju lägga en handduk under hans stol tex så är det lättare att samla upp det som ligger på golvet.

2020-04-22
Sahra11
Sahra11
Bebis på 5 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...