App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Jag slutade amma, känner mej som en bov

Efter mycket tårar (från både mej och sonen) slutade jag amma. Ammningen strulade redan i början, mjölken tog slut vid 18, efter några dagar med skrikiga nätter och vi var vaken i skift för att trösta så gav vi flaskan innan nattningen kl 23, det va första veckan. Det fungerade bra för oss, vi kunde hjälpas åt att natta och pojken va nöjd och glad. Ammade på natten och hela dagen. Men efter 6 veckor vände allt det bra, han börja skrika vud mätning efter en stund ibland, (efter allt från 5-15min av amning) bytte jag bröst var han nöjd, han lyckades alltid bli mätt av amningen. Detta utvecklades och blev värre varje gång, han åt kortare stunder innan han skrek efter en vecka skrek han direkt. Jag hade mat, det rann ur brösten även fast han hade "ätit klart". Vi hade tagit bort flaskan, jag förstod att den förstört allt men det blev ändå värre. Jag gav mej när han hade totalt matvägran i 14 timmar, då fick han flaskan. Nu har jag bestämt mej det blir flaskan. Jag har såklart tänkt tanken sen sen det börja strula. Jag har mått katastrofalt dåligt, gråtit halsen av mej både pga stressen av att försöka amma en bebis som böjer sej som en banan och gråter floder, även för att jag inte har nån energie till att ens prata med min bebis eller aktivera honom. Men nu är det gjort och sen dess har jag kunna druckit kaffe, laga mat, och sovit mer än 1 timme sammanhängande på hela dygnet (jag får sova 4 timmar på natten! Fantastiskt) han är en glad bebis som skrattar! Som vill ligga i babygymmet, kollar efter lampor och är lycklig! MEN, I ALLT DETTA MÅR JAG SKIT! för man ska amma, jag har stöd från familj och bvc men det känns som att jag är en hemsk mamma. Jag intalar mej att jag valde rätt då jag egentligen mår fantastiskt mycket bättre och min son gråter inte av ilska och hunger. Han får ju min mjölk ändå, jag pumpar och ibland kan vi även testa amma. Vi kompliterar med ersättning men det är mest bröstmjölk. Så han får ändå den så kallade bra maten får jag intala mej. Åh vad förlorar jag? Jag förlorar egentligen inget ammningen va inte längre en trevlig intim stund utan en ren jävla pina. Men känner fler som mej? Är det så hemska att välja flaskan? Varför ska man måsta amma!!!! Går det över att man känner sej som ett monster som inte ammar. UNDANBER ELAKA KOMMENTARER, helt okej att säga att jag valde fel, men va snäll :)

2020-03-26
Lilla Mamma
Lilla Mamma
Bebis på 2 månader

Inget konstigt alls att du känner så. Med min första ville jag verkligen amma men funkade inte alls och jag blev själv så ledsen och undrade ofta varför det blev så fel. Hade alldeles för höga förväntningar på mig själv. Delammade tills min son blev ca 3 månader och sedan fick det bli flaskan då jag bestämde mig till slut för att ge upp efter mycket stress. Med min dotter testade jag igen att amma och det gick hur bra som helst med lite mer erfarenhet, och redan från början bestämde jag att jag skulle amma tills hon blev 6 månader och på dagen hon blev just 6 månader så slutade hon själv vilket var väldigt skönt för mig.

Känn ingen press och ha inte för höga förväntningar på dig själv och lyssna på de som har något bra att säga.
Glada barn, glada mammor 🥰❤

2020-03-26
mirlinde
mirlinde

Hej.
Det finns inget rätt eller fel i detta med amning tycker jag, bara en massa hysteri. Det enda som är rätt är att alla i familjen mår bra!!
Med mitt första flöt amningen på helt problemfritt och Trodde verkligen att det var så enkelt.
Med nr:2 var jag så inställd på att jag skulle amma honom oxå, för det var ju så ”enkelt” men där blev det verkligen inte så. Han tog aldrig riktigt bröstet från början och gud vad jag kämpade. Men med en son stark som attans och spände sig som en fiolsträng och skrek som en galning....jag kämpade, pumpade ut, fick mjölkstockning (önskar jag ingen) , grät i duschen så ont det gjorde och sen bestämde jag att NU blir det flaskan!!
Ja visst tyckte jag att det var hemskt och beskyllde mig själv för att JAG inte fick det att fungera men ibland funkar det helt enkelt inte.
Nu med nr:3 är det helt tvärtom, amning funkar bra och till och med så bra att vi har haft svårt att få honom att äta annat. Nu kämpar vi på det hållet😂
Inget barn är det andra likt. Hoppas du kan släppa tanken lite, det bästa är att bebis och mamma mår bra och orkar. Och blir det fler barn så hoppas jag du vågar prova igen, då blir det kanske jättebra.
Sköt om er🌸

2020-03-26
L_E_V_A79
L_E_V_A79
Bebis på 8 månader

Du gör helt rätt. Barnet mår lika bra av ersättning som av bröstmjölken. Vi fick inte till amningen alls, det var skrik, jag var ledsen, sonen var ledsen, och jag stressade och pressade mig sjölv. När vi efter 2 veckor gick över till flaskan helt mådde alla mycket bättre. Så kör på och ha absolut inget dåligt samvete!

2020-03-26
Danijella123
Danijella123
Bebis på 6 månader

Du gör helt rätt. Du ska må bra och bebis ska bli mätt och nöjd. Strunta i ”amningshets”, enormt stressande när man är nybliven mamma. Vi bor i ett land med rent vatten i kranen och det finns bra ersättningar till bröstmjölk att tillgå.
Fick inte heller igång amningen med första barnet så pumpade och gav på flaska de första 4-6 veckorna sen gick vi över helt på ersättning. Nästa barn tänker jag inte ens försöka med någon amning eller pumpning.
Läste Agnes Wolds bok Praktika för nyblivna föräldrar innan första barnet, tog bort mycket av det oförtjänta dåliga samvetet runt amning.

2020-03-26
Sahra11
Sahra11
Gravid i vecka 32

Jag slutade amma när sonen var 3 veckor då det inte funkade alls och han gick ner i vikt. Fick också för mig att jag var en dålig mamma men man får tänka att så länge mamman är glad och mår bra så mår bebisen bra.

2020-03-26
FkVk
FkVk

Det låter som att du fattat helt rätt beslut för din familj eftersom ni alla verkar må bättre efter att du slutat amma. Man måste verkligen inte amma, ditt barn behöver framför allt föräldrar som mår bra.

2020-03-26
Sigge19
Sigge19
Bebis på 7 månader

Du har absolut inte valt fel. Felet är att må dåligt, och vad man mår bra av ska man göra det.

2020-03-26
Ledis mama
Ledis mama
Barn på 1 år och 10 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...